2024-03-31 117 瀏覽
假期喺男友家耍廢,見 網上外賣平台 仲做緊外賣自取半價優惠,晚餐就選擇咗一直好想試嘅「堅信號上海生煎皇」一嚐其招牌生煎包餐廳出餐非常準時,包裝完好,有提供餐具,感覺唔錯----------🔹一人餐:四川擔擔麵 $44 (半價後)配堅信號生煎包2個及茉香綠茶擔擔麵有分湯👍肉碎入味略嫌稍鹹;擔擔麵細滑,軟硬度適中,湯底鮮味而鹹度適中,如能提高花生醬比例更理想生煎包大粒飽滿,面頭灑上芝麻及香蔥,外皮即使放涼仍然保持底部輕脆,質感細緻;咬開生煎包有爆汁效果,建議食用時用器皿乘載肉汁,避免尷尬,內餡豬肉新鮮嫩滑,非常美味,不愧為招牌出品茉莉花茶開蓋時已有撲鼻的茉莉香,飲落茉莉香濃郁,足料!美味指數:8.5/10----------🔹孜然雞翼5隻 $20 (特價及半價後)雞翼隻隻飽滿肉厚,面頭灑上輕量黑芝麻外皮香脆,油膩感及鹹度可接受,肉質嫩滑多汁,惟孜然香稍欠美味指數:7.5/10----------🔹灌湯小籠包4隻 (特價及半價後)開蓋時聞到鮮薑味道,小籠包皮摺得好靚包皮厚薄適中唔易穿,質感細滑;肉餡同樣新鮮緊緻又多汁,調味恰到好處,出色!美味指數:9/10----------🔹涼拌茄子 $1
餐廳出餐非常準時,包裝完好,有提供餐具,感覺唔錯
----------
🔹一人餐:四川擔擔麵 $44 (半價後)
配堅信號生煎包2個及茉香綠茶

擔擔麵有分湯👍

茉莉花茶開蓋時已有撲鼻的茉莉香,飲落茉莉香濃郁,足料!

美味指數:8.5/10
----------
🔹孜然雞翼5隻 $20 (特價及半價後)
雞翼隻隻飽滿肉厚,面頭灑上輕量黑芝麻
外皮香脆,油膩感及鹹度可接受,肉質嫩滑多汁,惟孜然香稍欠
美味指數:7.5/10
----------
🔹灌湯小籠包4隻 (特價及半價後)
開蓋時聞到鮮薑味道,小籠包皮摺得好靚
美味指數:9/10
----------
🔹涼拌茄子 $16 (特價及半價後)
份量十足,打開時見到爆芫茜同蒜粒感覺良好,仲鋪上適量蔥花
芫茜同蒜粒同樣好新鮮,蒜粒辣辣哋好醒胃;茄子夠鮮嫩,如果再入味多少少將近完美
美味指數:8/10
----------
整體嚟講食得滿意,特價及半價後真係勁抵食,而且出品有水準,會回訪!
2024-03-31
外賣自取