2015-12-15 408 瀏覽
生日午餐,同我同team出生入死嘅好拍擋佢真係好sweet架,番到公司買左蛋糕又送左支香水比我,午餐我地就去左元氣食,我babe話要食好d食豪d,我地點左午餐又額外點多幾款壽司其實元氣午餐menu改左好幾次,今次冇刺身,但沙律份量大左,午餐包括,堅魚湯烏冬,壽司七份,炸蝦卷壽司,同沙律湯烏冬,熱呼呼的,令人吃不停,湯看似清淡,但其實味道十足,魚味洋溢壽司七件有甜蛋,赤海蝦,八爪魚,北寄貝,熟蝦,三文魚;甜蛋凍同微暖嘅飯好怪,蛋相信唔係新鮮;赤海蝦新鮮爽口; 八爪魚就唔得喇,唔鮮冇味,咬落好多好似雪水嘅感覺,北寄貝冇乜味; 熟蝦新鮮正路有蝦味; 三文魚不太肥,紋路平均炸蝦卷新鮮炸,還熱的,脆炸蝦,加上壽司飯,不油膩,好食沙律就最唔掂,下次食記得要叫小汁,汁多到勁酸,本來柚子沙律汁係好好食架,但太多喇,浸到只食到酸味,浪費了額外點的,灸燒黑椒海蝦,芥辣八爪魚軍艦,海膽墨魚軍艦,灸燒黑椒海蝦個擺盤係咪可以整好d先出呢,燒得過火,燶左dd,芥辣八爪魚軍艦同海膽墨魚軍艦紫菜都淋曬,當然芥辣八爪魚芥辣份量調得剛好,既刺激亦帶出八爪魚新鮮,海膽墨魚也不輸蝕架,食到海膽味,又有墨魚爽脆感,正!
湯烏冬
壽司七件
炸蝦卷
炸蝦卷新鮮炸,還熱的,脆炸蝦,加上壽司飯,不油膩,好食
沙律
沙律