2023-08-05 43 瀏覽
今日去咗食日本嘢因為間係舖頭係朋友約嘅,所以我都冇事先睇吓裏邊嗰啲餐牌啊環境。一入到去嘅時候覺得個環境都非常之唔錯,佢有幾款嘅枱凳俾人選擇,我哋因為得兩丁友,所以呢就選擇咗坐吧枱枱前邊就見到呢一個,所以我哋就首先揀咗四隻生蠔一上嚟嘅時候就覺得啲生蠔好大隻,而且仲有返啲厚度,店員話依啲生蠔會比較Creamy少少,係日之雪花。食落口嘅時候好啊,有淡淡嘅海水味。而且的確係Creamy嘅嗰款,就咁食或者加埋檸檬同埋佢嘅醬汁都好好食梅酒個樣望落好清澈,店員話佢哋啲酒都係自己釀,仲好似釀左好長一段時間就係放喺吧枱隔離依啲。我哋飲到最後嘅時候我貪得意走去食粒梅,叫個朋友試吓但佢話驚酸。點知我食落口嘅時候唔單止一啲都唔酸,入邊着好濃郁嘅酒味,好驚訝蟹肉沙律蟹肉嘅份量非常可觀,而且仲有啲蟹籽喺度再加埋少少醬汁調味。幾好食,最緊要係啲蔬菜夠新鮮串燒我哋揀咗兩款蔬菜兩款肉,由左手邊開始係豬肉,跟住雞肉,日本白果,同埋菇。肉我哋兩個都覺得幾好食,佢個調味做得唔錯,但係又唔會遮蓋左食物原先嘅味道。朋友超級鍾意個白果同埋個菇。佢話個茹唔係就咁普通燒,而係好似裏邊有啲牛油事先調左味,所以食落個味道好特別,好好食蟹腳
今日去咗食日本嘢
枱前邊就見到呢一個,所以我哋就首先揀咗四隻生蠔

蟹腳天婦羅都好唔話得,朋友又係走去食咗隔離個紫蘇葉話好正。講返個蟹腳天婦羅佢裏面嘅肉真係一絲絲,好新鮮食到有蟹肉味。而且個天婦羅醬好簿,整得唔錯
新鮮真.蟹腳

我哋仲點左個鵝肝大黑菇。上菜嗰陣個朋友以為三層都係大黑菇,於是佢就淨係食咗個頂頂,跟住我問佢點解你唔食個鵝肝佢先知道原來中間夾住嗰舊係鵝肝。其實以漢堡包咁樣嘅形式去食,咁食應該係味道先係最佳嘅,大家記得唔好學佢🤣🙈
北海道先帶子夾海膽。一上盤嘅時候就忍唔到手一定要影相。非常之靚個擺盤。而且佢嗰啲海膽全部都係鮮黃甘甜,一啲苦味都冇,色澤亮麗。喺咁大舊嘅帶子夾住咗一啖放落口真心好正

絕對會再黎食!