2011-04-27
我係太古坊既八月芳既常客, 尖沙咀既呢間八月居我都係第一次黎! 近日天氣涼爽, 訂檯時留左露天望海既位, 有 D 黑, 但係個維港景真係好靚! 坐室內的話, 我見到餐具靚好多, 檯同檯之間又唔會好逼, 整體好舒服! 呢度既菜式有部份係同八月芳一模一樣, 另一部份係八月居獨有! 點左:奶沙脆豆腐 x 2 - 由於太好味, 食完一碟八件再 encore! 有幾好味係要你親自試一試! 美中不足係個豆腐唔夠熱! 可能我地坐室外, 距離廚房太遠 ~荔芋香酥鴨 - 份量唔多, 勝在個鴨好脆! 正正正!炭燒牛柳沙律 (個名唔 sure) - 非常清新既選擇! 話係沙律, 其實墊o係牛柳下面既全部係青瓜絲, 伴甜酸汁, 牛柳仲好嫩 tim!什菌炒豆苗 - 其實個味道唔錯架, 不過點解唔係平時食開好大塊葉果種豆苗!? 呢隻似鬼佬芽菜多 D 喎 ~麥皮黃金蝦 - 黃金蝦食得多, 外層沾滿燕麥既都係第一次! 效果非常好! 一片片脆脆, 但又唔係炸粉, 食完一 D 都唔內疚! 隻蝦仲又大又彈! 呢個都有衝動 encore 架! 不過要留肚食甜品一品鍋炒飯 - 唔好見到個"鍋"字就以為真係一鍋! 呢個只係一
點左:
荔芋香酥鴨 - 份量唔多, 勝在個鴨好脆! 正正正!
麥皮黃金蝦 [/b ]- 黃金蝦食得多, 外層沾滿燕麥既都係第一次! 效果非常好! 一片片脆脆, 但又唔係炸粉, 食完一 D 都唔內疚! 隻蝦仲又大又彈! 呢個都有衝動 encore 架! 不過要留肚食甜品
一品鍋炒飯 - 唔好見到個"鍋"字就以為真係一鍋! 呢個只係一品碗炒飯! 唔 ... 有冇食過大家樂/大快活既下午茶細叉飯? 係喇! 應該就係比細叉飯多兩啖咁多啦! 細就細左 D, 不過好好味喎! 唔會好硬好咸!
燕麥芝士餅 - 呢個 cheesecake 好有驚喜呀! 淡淡既咖啡味, 雖然係 cheesecake 但係一 D 都唔"漏", 外面又係燕麥, 有得趙兩下非常有質感!
總括黎講, 份量無可否認係偏細份, 超過 4 個人既話, 一個 order 係絕對有唔夠食既感覺, 由其係, 佢樣樣都咁好食 ~~