2019-07-22 560 瀏覽
生日飯最後一擊,食泰國菜。泰閣已光顧過多次,對上一次都已經是兩年前了。首先想起她是因為即使星期五,這裡都不需要分時段,跟好友可以慢慢食,慢慢傾。食泰菜必點我至愛的酸辣無骨鳳爪,這裡的味道比較淡,酸辣味都唔夠,惹味程度不夠,但食完唔會口渴。柚子沙律同樣味道比較淡,但柚子新鮮清香,不帶苦味。大蝦粉絲煲的粉絲入晒味,但大蝦竟然是霉的,我們跟經理投訴,她立刻將蝦收起話要比師傅睇,之後換了另一鍋蝦給我們,服務態度良好。炸蝦餅熱辣辣,炸得好香脆,蝦肉亦新鮮爽口。冬陰公湯酸味重過辣味,香茅味亦淡,稍嫌遜色。咖哩炒蟹好好味,咖哩味不會被椰汁蓋過,蟹亦新鮮,肉質鮮嫩。配上印度燒餅一流,唔駛浪費了好味的咖哩汁。蝦醬炒通菜都好惹味,不過蝦醬味不太濃。芒果糯米飯簡直一流,糯米跟紫米飯是熱的,好新鮮,芒果清甜,超好味。這泰國菜館跟其他的比較,口味是淡一些,但食完喉嚨唔會乾又唔口渴,反而大家都好受落,今餐食得好幸福了🤗

柚子沙律同樣味道比較淡,但柚子新鮮清香,不帶苦味。

炸蝦餅熱辣辣,炸得好香脆,蝦肉亦新鮮爽口。

冬陰公湯酸味重過辣味,香茅味亦淡,稍嫌遜色。

蝦醬炒通菜都好惹味,不過蝦醬味不太濃。

2019-07-19