2023-08-16 186 瀏覽
知道附近呢間隱蔽小店轉左手,想試新口味所以今日過嚟試下。小店開8:00,即係一定唔係target上班族的早餐。見到有all day breakfast,西式扒早餐,亦有沙嗲牛同雪菜肉絲呢類港式早餐。我係傳統派,就試下雪菜米先!一般雪菜米應有味道,食得出係自家炒,而唔係落罐頭,但味道可以再突出d,例如有d店家會落重蒜,有d會落蝦米,老干媽等,令到雪菜浸湯會令湯底變得香濃~同埋肉絲可以切長啲幼啲,先可以同米粉一齊叉入口。比較欣賞隻太陽蛋,煎得岩岩好,灑上黑椒,黑椒好香,唔會攻鼻,有畫龍點睛效果。但就挑剔唔知為左裝飾定係點,加左木魚碎,木魚味濃,其實就霸道地充斥哂成碗米粉味道,完全喧賓奪主,可以唔使落。另外仲配咗蜜糖包,都算鬆軟,上枱嘅時候熱辣辣,但蜜糖嘅味道我略嫌有啲過甜,就算細細舊都覺得好漏,可以試吓其他配料。餐飲我跟咗熱齋啡,比起茶餐廳極酸嘅咖啡好,但都唔算特別,可以用半價優惠叫即磨咖啡,但我就冇叫到。而且見到店面剩係得一個店員,廚房得一個人,都會擔心午市時段會唔會做唔嚟?因為我個早餐一碗米粉,都要等10分鐘,或者佢嘅定位就係比慢活嘅人士?值得一讚嘅係店舖環境好舒服,播住柔和嘅音樂,所
知道附近呢間隱蔽小店轉左手,想試新口味所以今日過嚟試下。

我係傳統派,就試下雪菜米先!

值得一讚嘅係店舖環境好舒服,播住柔和嘅音樂,所以都係一個令人放鬆嘅早餐!