2019-04-21 34 瀏覽
呢排開咗好多泰式船麵店,呢間風格比較特別,唔係以泰國裝修為主題,反而係漫畫元素比較重,入到去好似去咗個小朋友遊樂園,咁連筷子都係彩色㗎!🌈我哋叫咗個雞肉船麵,同埋牛肉船河。牛肉船河有牛腩同泰式牛丸,配料都算多。湯底有少少藥材味,不過都係偏甜,河粉好快就淋,冇咩口感。雞肉船河嘅雞肉係雞鎚,另外有雞腎,醃料好輕手,隱約食到有浸雪藏味,而且同湯底完全唔夾,好奇怪😂 粉麵我轉咗做泰式粉絲。口感好似韓式薯粉,配呢個湯底係越食越奇怪。炸豬皮完全冇油香,同泰國嘅正宗炸豬皮差好遠,講真,我寧願佢唔落🙈青木瓜沙律隻碟好有泰式風味,個啲材料同醬汁就喺香港風味。個沙律汁都係甜嘅,辣嘅只係上面嘅辣椒籽,不過同醬汁完全唔夾😂😂 生嘅長豌豆,好難食,得草腥味,可能我唔識欣賞啦🙈 豬頸肉來講呢,應該係全香港食過最難食嘅頭三,完全冇燒烤嘅香味同熱力,醬汁碟又細同深,份量又小,頸肉就切到好大塊,根本就蘸唔到,倒晒喺頸肉上面又會變咗唔夠分🤷🏻‍♀️ 希望店主會見到呢個食評,好好改善。想配合香港人口味,但係味道又做得唔好,亦保留唔到正宗嘅泰式風味,係好難會令人想一再味。