2016-08-30
一早已聽聞過Green的Hugh tea係好食的,而且環境舒服又闊落,約埋啲姊妹一齊吹水就最一流。於是打電話去訂枱,先知原來係冇電話訂枱服務的,職員叫我地兩點半去到排隊,三點鐘就可以安排入場。於是我再問一問去過食嘅朋友,原來網上面係有得定位的,二話不說, 上網訂枱,掂晒!由於早已訂好BB high chair,所以我們到達時,high chair亦已準備好!不已High chair的座位頗窄,我BB是23個月瘦碼B都只係剛剛好坐得下!樓底極高的Green,配上大玻璃,出面又下著毛毛雨,感覺倍添浪漫。我們選了high tea惡三層架下午茶組,平日$398/2ppl + 10%,weekend就$458/2ppl + 10%,其實計我話真係起值,點解?因為他們共有7個咸點,8款甜點給你,而且配上餐飲,味道又好,好姊妹談天說地,只要每人花二百多元就可以有美食+靚景+歡談兩個多少時,真心覺得不錯!侍應先來一壺鮮果黑茶,老實說,沒有喝到水果味,壺內亦沒有看得見你水果,本來以為會用透明那款茶壺加上火盛著的那個,原來都不是,於是我自行加糖,中和黑茶的苦味。一上場先來個脆蝦飯卷、辣肉腸撻和香蒜帶了酥:
一上場先來個脆蝦飯卷、辣肉腸撻和香蒜帶了酥: 蝦卷蝦仔細細,配飯黎炸,其實食落似麵包,只有少許沙律醬調味,一般;辣肉腸撻不辣,小女兒都食到,不過味道甜辣適中,肉片都有好幾小片,撻皮都脆;香蒜帶了酥雖然已凍了,但酥皮仍脆,帶了算大粒,不過沒有大多帶子味。
鮮茄紅蘿蔔蛋糕: Cup cake的造型,俾佢厄到原本係咸點,素食黎講算入味,可能蕃茄味重,蛋糕做得軟熟。
香草雞肉三文治:包面凍了還脆,不過雞肉略少
蟹肉忌簾包: 不得不讚此小點,蟹肉打得軟滑,mix埋忌簾,感覺好柔軟,無牙都食到,而且有陣陣鮮味,份量一口食唔曬,絕對係誠意之作。
乳酪慕絲蛋糕: 口感軟滑,酸中帶甜,色彩繽紛,因為係乳酪的關係,食多了可少點罪惡感!