GREEN

5天前 992 瀏覽
對上一次同老婆拍拖食英式下午茶都已經喺年初慶祝結婚周年Staycation時嘅事,轉眼又差唔多過咗成年。最近,到訪唯港薈嘅「GREEN」,因為佢哋同Godiva聯乘,推出咗個「Godiva甜蜜獻禮下午茶」,分兩段時間,選食第二段時間,剛好食完再睇場戲,渡個愉快周末。 晌門口已經有大大個嘅「Godiva」甜筒招牌,絕對喺今次下午茶嘅「icon」。 唯港薈好多年前嚟過出席啲活動,但酒店內嘅餐廳就未幫襯過,而今次食下午茶嘅「GREEN」當然喺第一次到訪。踏入酒店大堂,就見到餐廳位置,第一個嘅感覺喺非常舒服,一來樓底特高,二來枱椅嘅編排好闊落,空間感超強,再者,一邊牆上嘅植物牆,一邊落地大玻璃,都喺環境上嘅亮點之一。 我哋就被安排坐晌一組半圓嘅梳化椅,攤住個人真喺好寫意。加上之後有少少夕陽射入嚟,幾好氣氛架。除咗有多張梳化椅配茶几枱之外,靠牆一邊仲有啲正規餐枱,因為呢度除下午茶之外,都提供一啲正規嘅西式餐飲,如意大利麵、漢堡……等等,以及4道菜晚餐。 枱上早已擺放好餐具、餐巾及餐墊,但夠膽用上純白色,絕對喺對自家衛生極有信心嘅表現。再者,酒店幾時都喺對衛生比較着緊,所以,除有消毒紙巾,亦提供口
。
枱上早已擺放好餐具、餐巾及餐墊,但夠膽用上純白色,絕對喺對自家衛生極有信心嘅表現。再者,酒店幾時都喺對衛生比較着緊,所以,除有消毒紙巾,亦提供口罩袋俾客人
。
餐枱上放咗張「唱片」,其實就喺今日嘅餐牌嚟,非常有心思。每日2:45pm-4:45pm及4:45pm-6:45pm供應,平日每位HK$408,兩位用就HK$748元,而星期六、日及公眾假期每位HK$438,兩位用HK$788,但每位客人就會額外贈送法國氣泡酒一杯。整份下午茶包咗5款鹹點、5款甜點及英式傳統鬆餅,仲有一個亮點,就喺無限量供應Godiva軟雪糕同士多啤梨朱古力,咁豐富,當正餐都不為過啦
法國氣泡酒

晌出面嘅餅櫃之上,放上一排排嘅香檳酒杯,彷如嚴陣以待。雖然,無刻意去留意氣泡酒喺咩品牌,因為小弟又唔算好嗜酒,小酌一、兩杯都可以,但酒色金黃清澈,氣泡幼細,好易入口之餘,酒精度又唔太高,再者,小弟就較喜歡白酒多過紅酒,感覺幾唔錯。
法國氣泡酒
有張黑膠「唱片」,自然要有部黑膠嘅唱機啦,所有鹹甜點就喺放晒晌一部唱機呈上,當睇見實物,型到咁,仲唔嘩嘩聲咩。唔喺得個樣,每個細節位都做到一絲不苟,而且,個唱盤真喺可以轉
,真喺未食先興奮。
「GODIVA 甜蜜獻禮」下午茶
雖然,有人好講究,對啲食物嘅享用都有次序,不過,輕鬆啲,隨心享用仲好。小弟就方便影相,方便自己記錄,就一於順番餐牌嘅次序,先分享吓鹹點部份。
5款鹹點
朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子

雖然,菜式名已寫晒出嚟,但唔篤開就真喺唔知咩嚟,外面一層白朱古力脆皮,裡面就喺非常幼滑、味道甘腴嘅鴨肝慕絲,再配上少少矜貴鹹香嘅黑魚子,令整體味道好多變化,非常有趣。
Impossible™他他

睇見「Impossible」就知喺以植物肉製作嘅鹹點,食落確喺幾有真肉嘅質感同味道,配以嘉拿餅、青瓜片、車厘茄,入口好清爽。
Impossible™他他
煙三文魚伴三文魚子

5款鹹點中,以呢一款感覺比較普通啲,大抵因為香港人都經常食三文魚,不過,啲挪威煙三文魚本身質素幾好,十分油潤,帶微微煙燻香,而三文魚子一咬開,嗰陣陣鹹鮮味湧晒出嚟。
煙三文魚伴三文魚子
甜蝦血色瑪莉

以雞尾酒杯盛載喺有兩款鹹點:甜蝦及辣肉腸橄欖串。先講甜蝦,蝦隻鮮味十足,爽口彈牙,而個咯嗲汁加咗少少馬天尼,沾上少少醬汁,令蝦鮮味更為突出。
甜蝦血色瑪莉
辣肉腸橄欖串

再試試個辣肉腸串,以西班牙嘅辣肉腸嚟做,辣肉腸入口煙煙韌韌,極有咬口,滲出微微辣味,帶點刺激,而伴有青椒、紅椒及青橄欖,可以平衡一下啲辣味。
辣肉腸橄欖串
一邊食住鹹點,一邊飲住啲氣泡酒,感覺喺幾享受。食完一輪鹹點,就喺輪到介紹甜點喇。上文都有講,甜點共5款(未計GODIVA士多啤梨朱古力及軟雪糕),再數數,原來仲多兩粒白朱古力小方塊。
5款甜點
Godiva朱古力

先試試一試原裝嘅Godiva朱古力粒,外層喺黑朱古力夾雜榛子碎碎,內層喺牛奶朱古力,朱古力嘅口感幾香滑。
酒漬櫻桃黑朱古力

呢一款水果朱古力唔只好睇得,仲好好食。將櫻桃包住一層黑朱古力,灑上啲金粉,成粒小恆星咁,造型精緻,而一口咬落去,黑朱古力外殼好脆口,而櫻桃以酒漬做法,非常之香,再加以少少金箔作點綴,更顯矜貴。
伯爵茶黑朱古力慕絲

單喺賣相已覺得呢一款甜點唔簡單,打直切開,由下而上,有消化餅餅底、朱古力脆脆、伯爵茶慕絲、黑朱古力慕絲及最外層嘅鏡面朱古力,口感、味道都極富層次,而幽香馥郁嘅伯爵茶配以甘苦醇厚嘅黑朱古力,真喺好搭配嘅組合。
檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍

將馬卡龍做成手袋模樣,加以一物粉紅,真喺幾跳脫。以檸檬及馬鞭草做成嘅外殼,有陣陣清爽嘅芳香,質感煙韌卻唔會太甜,而裡面就喺覆盆子做嘅軟滑夾心,令整體食起嚟更酸香好味。
自家製碎榛果朱古力

不讓Godiva獨領風騷,餐廳都自家製一款碎榛果朱古力,有別上面提及嘅Godiva朱古力,依一粒整粒都喺以軟滑嘅朱古力嚟做,入口非常柔滑,再晌外層黐上榛果碎片,增加脆口感。
白朱古力小方塊

最後嘅甜點,喺晌餐牌上無介紹嘅,雖然喺白朱古力,但無預期咁過甜,而且,加了少少焦糖效果,味道磪喺唔錯,小小一口,作為甜點部份嘅完結。
白朱古力小方塊
英式傳統鬆餅配奶油忌廉及果醬

食英式下午茶點都要有英式傳統鬆餅先似樣,一如大多數餐廳,都喺以英式提子鬆餅為主,佢哋嘅鬆餅做得出色喎,鬆化而唔會太乾身,甚具麵粉香氣。無論配上奶油忌廉,抑或士多啤梨果醬,效果都好唔錯。
英式傳統鬆餅配奶油忌廉及果醬
最後要分享就喺無限量供應Godiva軟雪糕同士多啤梨朱古力,亦喺留到臨尾嚟慢慢嘆。晌近門口側旁,就座立一大部Godiva軟雪糕機,隨客人自己動手唧;此外,士多啤梨朱古力亦放晌度,自由取用。
Godiva士多啤梨朱古力

小弟當然會試晒黑朱古力、白朱古力兩款口味啦,士多啤梨本身已經又大粒、又清甜多汁,包住芍薄薄一層朱古力,自然變得更香甜,無論黑還是白,都好食!
士多啤梨朱古力
Godiva軟雪糕

唧軟雪糕都講技巧,老婆唧嘅甜筒就衰咗,因為底層攞得唔夠闊,小弟就以小杯唧一客「鴛鴦」。軟雪糕非常幼滑,朱古力味亦好濃郁。雖然軟雪糕喺無限任食,但都無搏命,因為吃罷整份下午茶,到此刻都已經九乘幾飽喇。
Godiva軟雪糕
除了額外嘅法國氣泡酒,套餐仲奉送餐飲,選擇非常之多,亦可以額外加錢享受無限添飲香檳、氣泡酒,又或不甘單調,可自費選用一啲特色嘅雞尾酒及無酒精雞尾酒。
棉花糖朱古力

如喜歡熱朱古力嘅朋友,就唔好錯過呢一款棉花糖朱古力,一來朱古力採用GODIVA品牌,朱古力味非常濃郁,帶少少甘苦香味,加上,放上一朶棉花糖花,「綻放後」確喺幾得意。
鮮奶咖啡

咖啡豆採用意大利嘅illy,自不然對品質有信心。而拉花嘅圖案幾靚,線紋細緻,以非咖啡店而言,着實拉得唔錯,入口醇厚芳香,口感均勻細滑,果然喺豆靚,沖泡手勢亦唔錯。
鮮奶咖啡
食到中段,酒店嘅行政總廚何師傅(Danny Ho)會周圍跟客人打招呼同交流,有留意到佢真喺枱枱都去,有啲仲坐低傾幾句,佢喺大馬人,我又去過大馬兩趟,本身亦好鍾意大馬,有啲話題搭到咀。佢每人都會送一張食得嘅朱古力「信用卡」,唔碌得,但食得,而且,卡面設計勁有心思
,自己發掘吓啲心思位晌邊。
榴槤芝士蛋糕 $68

同何師傅傾開,知我同樣喜歡食榴槤,佢二話不說,即場晌餅櫃攞件榴槤芝士蛋糕俾我試。雪白嘅外型好簡約,一小片金箔作點綴,未切開,喺完成聞唔到任何榴槤氣味,但一切開,榴槤味好澎湃,而入口喺極之軟綿柔滑,細味之下,先喺榴槤嘅香味,隨之而來喺陣陣鹹鹹哋嘅芝士香味,兩者平衡而協調,可以講互相輝映
榴槤芝士蛋糕
聽店員介紹,就算唔嚟食呢個下午茶,佢哋亦以Godiva朱古力炮製出多款甜點,晌午市或晚市套餐上供應,對Godiva朱古力有興趣嘅朋友,就要趁機一試,尤其聖誕、新年快到,可以順道慶祝一番,有個甜蜜節日。
「GODIVA 甜蜜獻禮」下午茶
2021-10-14 2502 瀏覽
Despite it was Halloween, Green decided to go with a seafood theme afternoon tea which was a great idea.Besides the afternoon tea itself, you can have unlimited soft serve which was great when you are waiting for your set to be served. Besides, the complimentary champagne, the set also includes coffee/tea. I would advise to choose tea or americano if you plan to try more ice-cream. The scones came first which were great as usual.After we are starting our second scone, the lobster salad and bisqu

After we are starting our second scone, the lobster salad and bisque came. This set was really more like a set supper than an afternoon tea(a compliment). I admit their timing between the salad/bisque with the tea set later would have been perfect had we not been busy taking photos.
The complimentary champagne was served at this moment to go with the lobster. The lobster bisque was actually a bit too rich but with the champagne it was splendid.
The afternoon tea set came and the savories looked really good, especially since I love oysters. I preferred the Oyster shooter the most.

For the desserts, I preferred the sour cream baked cheese cake, being rich yet slightly tarty at the same time. The white wine strawberry jelly came to a close second. However, before you enjoy these 2 desserts, please have the lemon tart first. I enjoyed this dessert a lot but my friend, who prefers sweeter desserts, found it a bit too sour for her taste after she had the lemon tart last.
After finishing all of these and you have the stomach for it, go and enjoy another round of ice-cream.
2021-10-14
喺社交平台 見到有foodie 分享GREEN 依家有free-flow 晩餐,咁啱又有朋友生日搵緊地方同佢慶祝,加上之前去過GREEN食晚飯同下午茶都唔錯 ,於是就立即book 位 大家可以留意,佢free-flow 晚餐逢星期一、二, 星期三、四同星期五、六、日係食唔同野,我哋星期日主題係「嚐鮮盛宴」 $558 包1頭盤 + 1 湯 + 1 主菜 + 1 甜品 + 咖啡 或 茶 + 無限添飲 我哋試咗頭盤:龍蝦雲吞,焗法式蝸牛。湯大家都揀龍蝦湯。主菜揀咗燒龍蝦伴牛柳,蟹肉龍蝦汁寛條麵 ,係咪好多龍蝦🦞呢,如果你鐘意龍蝦星期日嘅dinner set 就一定啱你整體食物質素中規中矩, 大概係外面西餐廳二、三百蚊嘅質素,剩返嘅二百幾蚊就係俾酒店環境、服務、最重嘅係free flow , 所以我覺得$558 係值得嘅,環境空間感十足,枱與枱之間距離足夠,服務態度好,係人手不足,個個都好忙,另外係生日蛋糕果part 有少少甩漏,但都盡力補救,我自己會俾合格有餘👌🏻 再加上free flow 冇時間限制,七點開始食,大把時間傾下飲下🥂(當然都要遵守晚市到十點),如果你都搵緊地方同朋友慶祝或者食

龍蝦湯
龍蝦雲吞
蟹肉龍蝦汁寬條麵
燒龍蝦伴牛柳
如果你鐘意龍蝦星期日嘅dinner set 就一定啱你
整體食物質素中規中矩, 大概係外面西餐廳二、三百蚊嘅質素,剩返嘅二百幾蚊就係俾酒店環境、服務、最重嘅係free flow , 所以我覺得$558 係值得嘅,環境空間感十足,枱與枱之間距離足夠,服務態度好,係人手不足,個個都好忙,另外係生日蛋糕果part 有少少甩漏,但都盡力補救,我自己會俾合格有餘👌🏻 再加上free flow 冇時間限制,七點開始食,大把時間傾下飲下🥂(當然都要遵守晚市到十點),如果你都搵緊地方同朋友慶祝或者食飯飲嘢傾偈,GREEN 可能係一個好選擇
青蘋果梳打
龍蝦湯
蟹肉龍蝦汁寬條麵
2021-07-19 4887 瀏覽
真正可以慢慢嘆的三點三港式下午茶將港式點心鹹甜點以酒店西式下午茶方式呈上每樣鹹甜點都以地道港式經典點心小食為靈感創意十足之餘 整體味道都唔錯 唔係得個樣魚子醬鮑魚撻夠哂豪華 鮑魚幾鮮 口感彈牙炸豬肉餃配酸甜醬食落勁似炸雲吞 個酸甜醬係精粹黑松露雞批香口得來雞蓉味好出好正墨西哥包裡面係惹味沙爹牛肉 如果酥皮脆啲就好啦叉燒串雖然偏乾身但蜜汁味道都幾好甜點有多款以夏日時令芒果同椰子為主比一般下午茶set重用鮮果所以整體甜度較低 感覺沒那麼膩有模仿腸粉造型的椰子芒果大菜糕 鮮椰味配香甜芒果好夾另外扮蛋治的蛋白蛋糕配芒果忌廉出奇地light只帶芒果甜而沒有糖的死甜 賣相可愛食落都好味扮魚蛋的炸花生球係我最喜歡的外面糯米糍皮炸至金黃香脆裡面煙韌軟糯仲有滿滿香濃帶鹹香的幼粒花生餡燕窩撻就較失望 撻皮未焗得夠 唔脆另外仲有任添的豆腐花/紅豆雪糕配料有燕窩、雪蛤、桃膠和涼粉 都係任添呀飲品當然切合主題提供港式奶茶味道都拍得住茶餐廳沖個啲喎係酒店嘆港式奶茶真係另一番風味我好少去食酒店下午茶 但呢個set幾啱我鹹甜點各半 甜點又唔會過甜 有特色得來味道都配合到
真正可以慢慢嘆的三點三港式下午茶

外面糯米糍皮炸至金黃香脆裡面煙韌軟糯
仲有滿滿香濃帶鹹香的幼粒花生餡
燕窩撻就較失望 撻皮未焗得夠 唔脆
另外仲有任添的豆腐花/紅豆雪糕
配料有燕窩、雪蛤、桃膠和涼粉 都係任添呀
飲品當然切合主題提供港式奶茶
味道都拍得住茶餐廳沖個啲喎
係酒店嘆港式奶茶真係另一番風味
我好少去食酒店下午茶 但呢個set幾啱我
鹹甜點各半 甜點又唔會過甜 有特色得來味道都配合到
2021-07-17
2021-06-16 4993 瀏覽
適逢Hotel ICON酒店成立10周年,GREEN最近又有新主題下午茶推出! 作為母校粉絲的我,當然又要來支持一下啦! 這次的港式風味下午茶,充滿本土風味和茶餐廳情懷,一齊了解香港文化,品嚐三點三的美味吧~ 是次主題以港式茶餐廳為創作理念,同樣由酒店星級糕餅總廚Danny Ho師傅親自設計,每一款鹹甜點都相當精緻呀。 Go Local Afternoon Tea $388/位 $688/2位 餐點包括: 7款鹹點、7款甜點、仼食自家製雪糕配燕窩、雪蛤、桃膠和涼粉。 供應時間: 下午3時至5時 或 5時至7時。 鹹點帶有濃濃的地道色彩,用蒸籠呈上,特別有意思呢! 包括: 京式鵝肝燒鴨卷、玫瑰露酒叉燒串、沙嗲牛肉墨西哥包、避風塘魚蓉燒賣、酸甜豬肉餃、迷你魚子醬鮑魚撻 和 黑松露雞批。 鵝肝味超濃的燒鴨卷,味道有驚喜。鬆軟的墨西哥包配上沙嗲牛肉,質素也不錯。矜貴的迷你魚子醬鮑魚撻,鮑魚軟腍彈牙,相當入味,很好吃哦~ 甜點的造型和賣相,更加出色,每一款都是照騙食物呀,哈哈。包括: 港式菠蘿包 (芒果芝士泡芙)、魚蛋 (炸花生球) 、雞蛋三文治 (蛋白蛋糕配芒果忌廉)、紅豆缽仔糕 (紅豆布丁)
適逢Hotel ICON酒店成立10周年
,GREEN最近又有新主題下午茶推出!

,每一款鹹甜點都相當精緻呀。

供應時間: 下午3時至5時 或 5時至7時。

鹹點帶有濃濃的地道色彩

甜點的造型和賣相,更加出色
,每一款都是照騙食物呀,哈哈。包括: 港式菠蘿包 (芒果芝士泡芙)、魚蛋 (炸花生球) 、雞蛋三文治 (蛋白蛋糕配芒果忌廉)、紅豆缽仔糕 (紅豆布丁)、蛋撻 (北海道牛奶蛋白燕窩撻) 、腸粉 (椰子芒果大菜糕) 和 桂花杞子茶凍。

我向來很喜歡吃酒店的泡芙,這次的泡芙加入芒果芝士夾心
,甜中帶鹹,又特別又好吃! 炸花生球同樣深得我和媽媽歡心,軟糯的Q彈炸皮,包裹著滿滿的花生蓉,味道有點像格仔餅的花生椰絲餡,值得一試! 最後,大家不要錯過仼食雪糕和補品的環節哦~

雪糕有豆腐花和紅豆兩款口味,然後自己添加燕窩、雪蛤、桃膠和涼粉配料,滿滿一碗,不但滋補美顏,也很透心涼呀。
2021-06-14
2021.11.30 😊【甜入心型格下午茶】食在尖沙咀提及下午茶 大家都不期然會跟英式三層架及少女心拉上關係「少年們 你太年輕了」😈正直聖誕時節 Hotel Icon與同大牌朱古力GODIVA Crossover推出一款入型入格的下午茶英式三層架換上懷舊風黑膠唱碟機📀加上模仿黑膠唱碟造型的餐牌可謂玩味十足 就連男士們都喜愛事不宜遲 快快按下那旋轉開關走入GODIVA的世界貴婦下午茶由英式傳統鬆餅開始奶油忌廉或果醬任君選擇除了即磨咖啡或茶特別在還有棉花糖GODIVA朱古力🍫🔸鹹點朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子、Impossible他他、煙三文魚伴三文魚子、甜蝦血色瑪莉、辣肉腸橄欖串雖然下午茶主打GODIVA朱古力在鹹點的配搭上丁點兒與馬虎拉不上關係選用近年大熱的Impossible肉 做成素肉他他 認真夠心思除了常用的煙三文魚外 大廚亦打破固有框架👏🏻將甜點朱古力完美融入鹹點脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子味道互相輝映 意外合襯🔸甜點GODIVA朱古力、酒漬櫻桃黑朱古力、伯爵茶黑朱古力慕絲、檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍、自家製榛果朱古力話明是GIFTS OF GODIVA AFTERNOON TEA 🎁主角快
2021.11.30 😊

伯爵茶黑朱古力慕絲精緻 細膩絲滑

不過相信一班小女生最愛的還是「教主」代言的方形朱古力吧
食過一系列由GODIVA組成的甜點意猶未盡

GODIVA軟雪糕

不要忘記還有無限量供應的GODIVA軟雪糕及士多啤梨朱古力🍦
今鋪相信所有朱古力控都能滿載而歸啦

【GIFTS OF GODIVA AFTERNOON TEA - GODIVA 甜蜜獻禮下午茶】

味道: 4/5;環境: 4.5/5;服務: 4.5/5;衛生: 4/5;抵食: 4/5

GREEN 💌 hoteliconhk

Impossible他他
GODIVA軟雪糕
  • 酒漬櫻桃黑朱古力
  • GODIVA甜蜜獻禮下午茶
Hotel ICON的GREEN🔸最近又與高級朱古力品牌Godiva合作啦! 全新推出的Gifts of Godiva Afternoon Tea🎁,以黑膠唱盤做主題💽,創新意念,懷舊造型,特別又有趣,一定要相機食先呀!供應時間⏱: 下午2時45分至4時45分、4時45分至6時45分。Gifts of Godiva Afternoon Tea $408/位 $748/2位下午茶💖包括: 5款鹹點、5款甜點、英式傳統鬆餅、仼食Godiva黑白朱古力雪糕和朱古力草莓哦~鹹點🌟有朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子、impossible他他、煙三文魚伴三魚子、甜蝦血色瑪莉和辣肉串橄欖串。當中我最愛肥美厚肉的煙三文魚🐟,脂肪含量好高呀。甜點🌟則有Godiva朱古力🍫、酒漬櫻桃黑朱古力、伯爵茶黑朱古力慕絲、檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍和自家製碎榛果朱古力。個人認為甜點全部都不錯吃😚,甜度適中。馬卡龍是高雅的手袋造型,且不會過甜。而口感豐富的榛果朱古力,外脆內軟,最合我心意。最後,不要錯過仼食Godiva雪糕環節! 想吃多少有多少,無限量供應😌。想吃的朋友仔,記得一天之前預約唷~

2021-11-30
2021-12-01 0 瀏覽
轉眼已到12月,GREEN x GODIVA推出的甜蜜獻禮下午茶,以黑膠唱盤造型呈現,按下開關鍵,真的會轉動的啊,非常有心思,共10款鹹點甜點及經典英式鬆餅,凡於星期六、日及公眾假期惠顧,更會額外獲贈法國氣泡酒乙杯,我覺得嘛,氣泡酒同朱古力好搭配,跟好友碰碰杯,也特別有慶祝聖誕節日的感覺呢﹗套餐仲可以任食GODIVA黑白朱古力軟雪糕及士多啤梨朱古力,原粒士多啤梨沾滿香濃幼滑的GODIVA黑朱古力,酸甜多汁,滿滿甜蜜感。套餐飲品可選棉花糖朱古力或即磨咖啡或茶,這杯棉花糖朱古力會開花的啊﹗  甜點方面,有GODIVA朱古力、自家製碎榛果朱古力、酒漬櫻桃黑朱古力、伯爵茶黑朱古力慕絲、檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍 每位客人可額外獲贈精選GODIVA朱古力乙份  酒漬櫻桃黑朱古力就像黑森林蛋糕中的櫻桃般,最喜歡那酒香味道;伯爵茶黑朱古力慕絲入口幼滑味濃郁,伯爵茶味尤其吸引;把檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍變身成手袋般,好可愛呢﹗ 鹹點方面,有白朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子、Impossible他他、煙三文魚伴三文魚子、甜蝦血色瑪莉、辣肉腸橄欖串  正當疑惑著那肉丸是否牛丸之際,原來是Impossible他他,二

每位客人可額外獲贈精選GODIVA朱古力乙份

伯爵茶黑朱古力慕絲入口幼滑味濃郁,伯爵茶味尤其吸引;

把檸檬馬鞭草覆盆子馬卡龍變身成手袋般,好可愛呢﹗

正當疑惑著那肉丸是否牛丸之際,原來是Impossible他他,二話不說,可立刻放到口中,夾著青瓜與餅乾同吃,味道蠻清新的呢﹗

白朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子算是有驚喜的,一口咬下,白朱古力脆皮裂開,鴨肝慕絲隨即湧出,有流心的口感。

別忘了,一定要吃經典英式鬆餅,這鬆餅的軟硬度做得非常好,咬下時不會散落滿地,口感鬆軟,就算翌日才吃,也同樣滋味﹗

2021-11-28
2021-11-29 0 瀏覽
Hotel icon Green x Godiva tea setTea set 個轉盤係識得郁㗎,黑膠碟嘅主題朱古力甜品碎榛果朱古力係我嘅最愛,感覺有啲似金莎,朱古力果濃郁,脆脆地。咁多唔同款嘅朱古力甜品夠晒滿足我呢個朱古力愛好者鹹點不過不失朱古力脆皮配鴨肝慕絲最特別,從來冇諗過佢會將鵝肝加入朱古力度Scone夠暖夠脆,不足既地方係Jam同 clotted cream淡左d最正係godiva ice cream任食,又有白朱古力同黑朱古力味

Tea set 個轉盤係識得郁㗎,黑膠碟嘅主題

朱古力甜品

鹹點不過不失

• 英式鬆餅
2021-11-27 0 瀏覽
𝑮𝒐𝒅𝒊𝒗𝒂 𝑪𝒉𝒓𝒊𝒔𝒕𝒎𝒂𝒔 𝑻𝒆𝒂 𝑺𝒆𝒕 ⋄ 𝑯𝒐𝒕𝒆𝒍 𝑰𝑪𝑶𝑵 ⋄ 𝐻𝐾$408 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 | 𝐻𝐾$748 𝑓𝑜𝑟 𝑡𝑤𝑜 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑠 (𝑀𝑜𝑛𝑑𝑎𝑦𝑠 𝑡𝑜 𝐹𝑟𝑖𝑑𝑎𝑦𝑠) ⋄ 𝐻𝐾$438 𝑝𝑒𝑟 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛 | 𝐻𝐾$788 𝑓𝑜𝑟 𝑡𝑤𝑜 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑠 (𝑆𝑎𝑡𝑢𝑟𝑑𝑎𝑦𝑠, 𝑆𝑢𝑛𝑑𝑎𝑦𝑠 𝑎𝑛𝑑 𝑃𝑢𝑏𝑙𝑖𝑐 𝐻𝑜𝑙𝑖𝑑𝑎𝑦𝑠)✍︎ 15/11開始可以在Hotel ICON享用Godiva Tea set了(ˋ▽ˊ) Godiva的朱古力甜品果然很有保證,朱古力味濃郁,簡直是朱古力迷的天堂✨ Tea Set以音樂盒的方式呈現,單是賣相已經非常精緻。朱古力呈上桌後員工會在表面放上棉花糖,營造出開花的效果(」゜ロ゜)」其中我最喜歡酒漬櫻桃黑朱古力,真的吃得出超濃酒味😝✍︎ 另外Godiva軟雪糕和士多啤梨朱古力都是可以任食的,雖然一支軟雪糕已經讓我很飽了(感覺自己輸左🤣),但整體然言這個tea set還是很值得一試。✍︎ 4

✍︎ 4
2021-11-20 235 瀏覽
朋友本身想book海鮮下午茶點知原來岩岩完左最新係聯乘godiva以朱古力為主題既下午茶都係志在朋友出黎聚一聚吹下水朱古力我地又唔抗拒 就照book左喇————————————-鬆餅居然係一開始就黎擺左一陣先食 雖然已經唔熱 但食落算係鬆軟牛油香味唔重Tea set就以黑膠造型呈現有個開關掣 開左就會係轉盤上慢慢旋轉 幾特別鹹點好快就食完其中既朱古力脆皮鴨肝慕絲伴黑魚子相對特別朋友話食落好怪但個人覺得鴨肝白朱力哩個配搭食起上黎又幾夾可能真係各花入各眼食完鹹點 淨低既就係以朱古力為軸心既甜品味道中規中矩 唔會太甜 但無嘜驚喜Afternoon tea仲有另一個賣點 就係free flow既朱古力士多啤梨同godiva雪糕野飲反而最後先黎朋友嗌左個熱朱古力 我嗌左mocha兩杯味道都係麻麻地———————————-座位寬敞舒適員工既服務態度有禮親切不過同其他五星酒店相比在細節位上始終有些許差距食物味道黎講 個人都鐘意朱古力但成個tea set食落到最後就真係膩少少以$748兩人份黎計 食過其他咁上下價位既用料同埋精緻度都會比佢優勝哩個價位可以有更好既選擇
朋友本身想book海鮮下午茶

食過其他咁上下價位既
用料同埋精緻度都會比佢優勝
哩個價位可以有更好既選擇

2021-11-19 67 瀏覽
🎈早排同姊妹去左Hotel Icon 食afternoon tea set❤️以前舊公司生日會好鍾意買Hotel Icon嘅蛋糕,所以都試過佢啲蛋糕幾次,我覺得都幾好食架😆🎈Afternoon tea set除左有三層架同scone之外,仲有龍蝦湯同沙律🥗第一次食tea set有呢兩樣,而且兩樣都幾好味,龍蝦湯都幾creamy,沙律上面就有大大件龍蝦肉係上面,好滿足❤️🎈海鮮類有牛油煎北海道帶子,好食又唔腥;生蠔我唔食的所以就比左朋友食😆至於牡丹蝦同吞拿魚他他都係正常發揮,都幾新鮮🥢🎈至於甜點方面,有肥波最鍾意嘅芝士蛋糕🍰同唔太好嘅馬卡龍😂不過呢件馬卡龍都唔算太甜,合格🆗白酒士多啤梨啫喱幾特別,食落真係有陣陣白酒味,原來白酒用黎整啫喱都幾夾🍮鬆餅只有一種口味,但食落口唔會好乾,質地亦都幾鬆化,不錯😌🎈Hotel Icon嘅服務真係幾好,雖然啲職員多數都係實習緊嘅學生,但服務一樣做到足,不時有人幫我地啲茶加水👍🏻可能因為有生蠔海鮮,所以價錢定位亦相對一般tea set為之高💸📍GREEN📍尖沙咀科學館道17號唯港薈地下

📍GREEN
📍尖沙咀科學館道17號唯港薈地下