2019-06-23
好耐冇食過韓燒,今日同媽咪去尖沙咀食,睇下OpenRice就揀呢間,主要係因為想試試佢嘅八色珍味拼盤。我哋揀咗一個$698嘅珍味拼盤,揀呢個因為有豬同牛食。除咗呢個拼盤,當然唔少得韓國嘅配菜啦,有沙律,泡菜,菇等等嘅前菜,仲有餐廳送嘅韓式蒸蛋,定係焗蛋呢,幾好食嘅。主角出場啦,四卷五花腩,有辣椒醬,香草,咖喱,蒜蓉四種味道。我個人就最鍾意食香草,因為佢個味十分濃烈。而其實係一餐飯裏面,侍應幫我地燒晒所有嘅肉,可以唔使自己燒,當然,你都可以request啦。雖然五花腩一條條好長,但係侍應燒完之後會幫你剪埋,變成一塊塊。而另外四款肉裏面,我就覺得牛舌同埋雪花牛肉最好味,影咗相俾大家睇睇。總結:個拼盤幾吸睛嘅,當然食落去都唔差啦,但係怕肥嘅人呢我就唔係好建議啦,因為係五花腩,仲要韓國燒烤,油係無所避免。