2021-04-20
辛苦完成又一大project,同屋企人訂了鮨金的晚餐好好慶祝一下。位於銅鑼灣的中心地帶,利園三期附近,近鬧市的一個小角落的12樓。一出𨋢就感覺到好似去左另一個地方一樣。我點了壽司Set, 整個套餐由廚師發板,選擇時令最新鮮嘅食材,由師傅決定炮製方法。作為食客的我,坐定定等食就好!頭盤令人目不暇給,分別有湯葉卷、鰻魚苗及汁煮粒貝。精緻嘅擺盤令人眼前一亮!師傅說刺身由不同的刀工處理,會有唔同嘅味道,相信今餐定必能夠可以好好體會。點樣將一啲傳統嘅食材,變到味道不一樣,就要睇師傅的功架了。這件墨魚壽司是我看過最厚的,經過師傅處理過,不如變得軟滑沒有筋,驚喜!而右邊好特色的前菜是師傅自創,有紫蘇和蕎頭!酸酸地好開胃。帆立貝新鮮爽口,味道鮮甜油甘魚鮫屬一個矜貴的部位,只有少量。食落肉質爽口,油香平衡,比油金魚腩有過之而無不及。牡丹蝦蝦膏壽司,面頭的蝦膏師傅用特製方法處理過,烤焦香後後加入爽口的牡丹蝦上面。食落味道豐富有層次!很impressive! 金目鯛不用多加調味,直接食都係第一次。魚味出奇地鮮!新鮮的野生海膽從來沒有令人失望,師傅教路千祈唔好以為中間唔同色嘅係變壞,由於係野生嘅關係,顏色唔平
帆立貝新鮮爽口,味道鮮甜
金目鯛不用多加調味,直接食都係第一次。魚味出奇地鮮!
新鮮的野生海膽從來沒有令人失望,師傅教路千祈唔好以為中間唔同色嘅係變壞,由於係野生嘅關係,顏色唔平均都係正常。又學到野了!
我比較喜歡吃中拖羅壽司,因為油膩感沒有大拖羅咁強勁。呢一款中拖羅經過師傅處理過,變得完全無筋,入口即溶。
最後一款卷物令人一試難忘,中間包住嘅有大拖羅以及中拖羅,加了日本蘿蔔漬用來調味中和油膩感覺!
最後這個北寄貝,成為最後一味主食。
套餐中包括魚湯和時令水果。如果想坐吧枱,記得預約時講明比餐廳安排。喜歡餐廳環境夠寧靜,而且能和師傅交流日本菜的心得,實在是充實的一晚。