2023-02-16 2505 瀏覽
今日去左食omakase🤩!!好高質,所以想介紹比大家!!💁🏻‍♀️而且地點都好方便📍係海港城,餐廳同外面真係好大差別,餐廳環境好靜,好適合我怕嘈嘅人😌……….今日嘅師傅係來自日本嘅,每上一道菜,師傅都會好用心用日文介紹,職員亦好貼心會係旁邊做翻譯,令我唔會好尷尬好似門外漢咁,好貼心咁教我唔同嘅食材及產地😝,今日除左係因為公司完左單project,好好地獎勵一下自己之外,日本師傅同職員都教左我好多知識🥸……….我今日食嘅係「皇」すめらぎ SUMERAGI ($2180)😋包括:🐠先付け - 前菜二点🐠さしみ-刺身三点🐠燒物🐠握り寿司 - +貫 壽司🐠巻物 Maki🐠玉子焼き🐠碗物 🐠水物-季節の果物 ……….前菜 - 二點:1️⃣小長井真蠔,大概手掌心咁大2️⃣ 粒貝 獅魚 配紫蘇葉……….剌身 - 三點:1️⃣ 福岡煙燻BB吞拿魚,配蘋果蓉、芽蔥、紫蘇葉,BB吞拿魚有點煙燻味,魚肉好嫩滑。當時職員教可以用紫蘇葉嘅花加上刺身一齊食,會更加香。2️⃣福岡子持魷魚🦑:魷魚筒裝滿子持配上鰻魚汁,即係魷魚蛋,好香滑,亦多左口感3️⃣ 鰻魚:配馬山椒旁邊有甘露栗子,栗子🌰好甜!!平時唔食栗子嘅我,都好中意食😆鰻魚燒到
包括:
前菜 - 二點:
1️⃣小長井真蠔,大概手掌心咁大
2️⃣ 粒貝 獅魚 配紫蘇葉
剌身 - 三點:
3️⃣ 鰻魚:配馬山椒旁邊有甘露栗子,栗子🌰好甜!!平時唔食栗子嘅我,都好中意食😆鰻魚燒到邊邊都好脆!!!
壽司 - 十貫🍣
⭐️真鯛
魚肉軟嫩,沒有過多嘅調味食到魚本來嘅鮮味
⭐️針魚
師傅話針魚係比較細嘅魚,有一寸長嘅嘴,成條魚都只係碟嘅大小,加咗啲薑好好味,肉質鮮嫩,比較小油脂,而家係最適合食針魚嘅月份
⭐️赤身
來自青森大間赤身,餐廳自己做熟成10日,好嫩滑
⭐️大拖羅
青森大間大拖羅,餐廳熟成2星期,魚脂更明顯,而且師傅刀功好好,完全無根🤩😋。
⭐️ 春子鯛
其實係立魚,只有手掌咁大😯
⭐️手釣池魚
配蔥好清新,帶小小油脂感🤩😝
⭐️赤鯥魚
係油分比較重嘅白身魚,赤燒後,油脂感更重🥰
⭐️海老
來自鹿兒島嘅車海老,鮮甜,彈牙😌
⭐️ 北海道馬糞海膽
北海道嘅馬糞海膽好鮮甜,海膽嘅品牌係小川公司出品,職員話係比較有保證😆係我食過最好食嘅海膽🤩🤩!!
卷物
💕吞拿魚卷物
玉子燒
餐廳特製,好有特色👍🏻蛋液混入左魚蓉及蝦蓉,慢慢品嘗帶d海鮮味😎
赤味噌蜆湯
………..
結尾靜岡蜜瓜,多汁又甜😍
………..
除左有個好美味嘅體驗外,仲跟日本師傅學左好多野,多得職員嘅翻譯😉,同埋職員都好有耐心解答我嘅問題😙
2023-01-18
$2000 (晚餐)