2010-08-09
一直都好想帶我男朋友食下呢度既吉列野,可惜每次經過世貿中心的元祖店都大排長龍,當得知道佢地係The ONE開左分店,我諗係短時間內應該可以疏導一下d人流,所以星期六就同左佢黎食lunch。一點幾去到門口,yeah,一個人都無唔洗排隊,不過都企左一陣,侍應姐姐話有人埋緊單,好開心可以被安排坐到有簾的卡位,我係銅鑼灣店從來都無坐過呀。我怕肥而且知道佢地d定食的份量都幾大,諗住飯同椰菜絲又可以免費加添所以提議只叫一個定食加多d前菜。點左﹕冷菠菜冷豆腐炸薯餅吉列豬排及炸蠔定食後來有朋友加入飯局,追加了滑蛋豬排飯。冷菠菜,睇黎好似好普通的日式前菜,但我發覺以家香港無咩餐廳有提供,唔通係 profit margin 太少?Anyway,呢度的凍菠菜味道比較淡,只有甜甜地的日本醬油味,個人認為如果用上較濃又香口的芝麻汁會更好。冷豆腐,又係無咩味道,清淡得黎又食唔到大豆的豆香,質素一般。再黎試下個炸薯餅,一夾落去,咔察一聲,非常脆口,裡面的薯仔仲可以食到一細粒,有少少咬口,唔錯。吉列豬排及炸蠔定食終於黎啦,吉列豬排的肉味唔算濃郁,但無我上次同媽媽係世貿店食個種豬肉的「蘇」味,吉列衣無炸過頭,拌以我好鐘
點左﹕
冷菠菜
冷豆腐
炸薯餅
吉列豬排及炸蠔定食
後來有朋友加入飯局,追加了滑蛋豬排飯。
吉列豬排及炸蠔定食終於黎啦,吉列豬排的肉味唔算濃郁,但無我上次同媽媽係世貿店食個種豬肉的「蘇」味,吉列衣無炸過頭,拌以我好鐘意的日式豬排汁,酸酸甜甜加埋d芝麻真係好好味,對鋪頭的信心又返黎喇。吃了半隻炸蠔,點了少少他他汁,一口咬落去,嘩,不得了,超juicy,d蠔的size又適中,無過細或過大,好享受呀。
試左朋友個滑蛋豬排飯少少,整體無咩汁,有d乾,所以滑蛋的份量都唔多,個汁又唔香甜,呢個麻麻地。
整體的食物質素係唔錯,而且環境開揚,可惜發生左個小插曲令我同男朋友唔係咁開心。
話說係我地落單的時候,當侍應姐姐完我地個order,佢就話「因為你地只係叫左一個餐,所以飯同椰菜絲唔可以免費任攞。」佢exactly點講我唔記得喇,但係佢個態度唔係幾好,好似鄙視d唔係一人叫一個餐的食客,我怕肥姐!不過好彩,食食下都有其他侍應姐姐走過黎問我地要唔要加菜,很好人啊,其實一人食一份定食真係好飽,所以一向擦得的男朋友都無添飯只係加了一次椰菜。
唉,所以話一個好的dining experience真係唔係用錢就買得到。