2022-10-18 89 瀏覽
舊同學相約食飯,突然諗起之前去過觀塘工業中心「榮哥私房菜」食晚飯,食物除咗菜式精巧,店內又設有屏風間格,枱之間也有適當的距離,可以讓我們安靜地進食和傾談☺️!前菜三種前菜都各有特色,本地水耕沙律菜伴芝麻醬,淸新開胃!雙色墨魚仔,兩隻墨魚兩種口味,一隻帶點微辣,一隻帶有麻油香!茶燻流心蛋伴黑魚子醬配厚切茄子🍆茄子炸得夠香口,配有甜甜的香茜汁,惹味👍🏻👍🏻!原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯原來哈密瓜也可以用來燉湯,真係未曾試過😅飲落清甜可口👍!龍躉班球配鮮露荀鮮露筍斜切成短條,炒得淸綠,魚肉厚度適中,整體鮮香爽口好味😋蝦球水芙蓉露筍汁配上雞蛋一起蒸,又香又滑,再加上一隻去殼大蝦在面,簡直色香味俱全😋!蜜椒比利時St.Louis橄欖豬肋骨肉質鬆軟又離骨的豬肋骨,雖然大大件,但進食都好方便🥰!荷香蟲草花牛肝菌蒸沙欄雞荷葉有一種清香的味道,🍄採用來蒸雞確實很滋味!魚湯有機時令鮮蔬清鮮甜美的魚湯放入波菜,健康又好味🐟🐟。大紅大紫炒飯紅菜頭煲湯就飲過,用來炒飯都係第一次見,炒得好有鑊氣,兼且香噴噴,味道十足🍚 🍚!芝蔴薑汁湯圓甜品🍵係我至愛吃的芝蔴薑汁湯圓,咬開軟軟的糯米皮,流出香濃細膩的芝麻餡,再飲一啖薑

前菜
三種前菜都各有特色,本地水耕沙律菜伴芝麻醬,淸新開胃!

原盅燉哈密瓜螺頭黑毛豚肉湯
原來哈密瓜也可以用來燉湯,真係未曾試過😅飲落清甜可口👍!

龍躉班球配鮮露荀

蝦球水芙蓉

蜜椒比利時St.Louis橄欖豬肋骨
肉質鬆軟又離骨的豬肋骨,雖然大大件,但進食都好方便🥰!

荷香蟲草花牛肝菌蒸沙欄雞
荷葉有一種清香的味道,🍄採用來蒸雞確實很滋味!

魚湯有機時令鮮蔬
清鮮甜美的魚湯放入波菜,健康又好味🐟🐟。

大紅大紫炒飯

芝蔴薑汁湯圓
甜品🍵係我至愛吃的芝蔴薑汁湯圓,咬開軟軟的糯米皮,流出香濃細膩的芝麻餡,再飲一啖薑汁湯,非常暖胃,最適合剛轉秋涼🌬的天氣!