2011-06-11 22 瀏覽
平日食港式車仔麵,今日來返久違的中環,來返呢間筷子記,別有一番味道。港式車仔麵係豬大腸、蘿蔔、雞翼之類,佢融合咗港式&澳門餐,除咗呢啲普遍款式,仲有特式澳門嘢,例如澳門魚羹、魚肉炸春卷、包心卷等,喺第二度未見過。而佢可以揀湯麵,又可以揀撈麵,麵底亦有多款可以揀,麵汁又有唔同款式,好似洋蔥汁、沙嗲汁咁。我今日就係食魚羹&魚肉春卷洋蔥汁撈麵,魚羹好好味,春卷略嫌太燶,而配料嫌太少又細舊;洋蔥汁唔知點解會甜,係咪澳式呢?不過其實佢餐牌有寫{洋蔥汁(帶甜)};可以加辣,我揀咗中辣,但中辣其實都幾辣,睇相都見到辣油都幾重手,唔太食得辣唔好叫,我平日都幾食得辣,但今日實在太熱,出面32度,呢度又逼,冷氣又唔夠,仲衰過政府要求25.5度,其實同開風扇無分別,所以我都係撈咗少少辣,其他辣油撇開一邊。十二點幾開始出面開始排隊,因為太熱關係,我食食下會停一停,又會禁下i phone咁,啲侍應成日mon住,明明見到仲有嘢食嘢碟度,佢都想趕人走咁,問仲要唔要,我話要,佢聽唔到,竟然動手收碟,我再講多次要佢先放返枱度;真係食完啦,飲緊奶茶,佢又再問啲嘢來晒未咁,勁摧人走囉~不過中環區係咁咖啦~

不過中環區係咁咖啦~
2011-06-09