5天前 70 瀏覽
今日到蘭桂坊工作 ,同朋友去附近食lunch , 因為唔係好熟中環啲地方 ,朋友推介這間筷子記食車仔麵, 門面裝修平民化, 感覺好懷舊。我們開餐的時間正好是下午茶 中環區來說 價錢算抵食$ 30蚊兩餸及$ 33蚊三餸連嘢飲。 聞說呢度啲豬扒包及多士都唔錯, 但我地冇叫我叫了一個青春魚肉腐皮卷加豬腸食湯幼麵, 配料味道還可以 ,但不算出色幼面欠咬口, 熱奶茶完全唔得, 口感不夠厚滑, 水漏漏朋友就揀了一個咖哩豬皮魚蛋蘿蔔撈粗麵, 味道唔錯咖哩味幾香, 蛋粗麵麵質一般。整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。

整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。一行到門口已經有姐姐招呼我入去坐,門口呢張suppose用黎做cashier既枱都用埋黎俾客坐,就知呢間野真係好好生意呢個打卡機佢地真係重用緊,除左坐得一d都唔舒服之外其實都可以扮下文青懷舊一下我叫左沙爹汁撈辣蛋、生菜、澳門包心卷、路環香腐角米線,食物都係幾分鐘就到。可能我對佢太有期望既關係,最後都幾失望。首先沙爹汁係完全無沙爹味,只係得個甜字香腐角其實同厚身既腐竹無分別,無乜特別豆香,可食可不食。相比下包心卷算係唔錯,雖然咬落幾重粉感但都叫有魚味。辣蛋其實幾特別,似係有d喇沙個香味同微辣既煎太陽蛋,但個蛋煎得太老啦最後個米線底係勁淋,一d咬口都無。野飲叫左麥奶奶茶,飲完都唔知係咪姐係麥精溝奶茶,普普通通。論價錢的確好平,咁樣一餐都只係41蚊,但味道真係唔係特別討好。如果偶爾想懷舊一下都可以黎試下,但我就應該唔會想再食
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。

2017-08-30
2017-08-25 521 瀏覽
选了粗面,沙茶酱,香菇,还有一个不知道名字的鱼丸时的东东,捞面,比起汤面我更喜欢捞面,味道不错奶酱多很赞!同事说要了多奶还是觉得干,我倒觉得很不错套餐里包含饮料很便宜的一顿饭
奶酱多很赞!同事说要了多奶还是觉得干,我倒觉得很不错
套餐里包含饮料
很便宜的一顿饭
2017-08-16 603 瀏覽
位於中環嘅筷子記 已經聽過佢嘅大名好耐但由於平時好少去到港島區所以一直都冇機會去食今次咁岩到港島工作 所以就特登去了..佢哋嘅下午茶時段好特別係由2pm一直到10pm下午茶時段兩餸只係$30三餸只係$33仲要配有冷熱飲品晚飯時間去都可以享用下午茶優惠性價比真係好高.雞翼•魷魚•肥牛•幼麵 撈鼓油x蠔油.本身只係揀咗蠔油汁但親切嘅姐姐就提議加埋招牌豉油汁食落會更濕潤 唔會乾爭爭佢地嘅鼓油汁真係好正食落甜甜地 唔會鹹 撈麵食真係唔錯另外瑞士汁雞翼都十分推薦雞翼醃得好入味 肉質煮到好淋好淋..另外仲試左自稱好味嘅沙嗲汁相比之下秘製甜鼓油汁出色啲沙嗲汁反而冇乜特別 普普通通.係中環地段 咁嘅質素 咁嘅價錢真係超值超值超值見到之前嘅評論 有人話嗰度嘅姐姐好冇禮貌但我今次去就覺得佢哋好親切好好人好好傾好有人情味🤘🏿會主動提我地有咩嘢飲 本身只叫可樂 姐姐都主動提議我加埋檸檬話我地知加埋檸檬都唔使加錢.可惜係係中環咁遠 否則真係會經常幫襯
位於中環嘅筷子記 已經聽過佢嘅大名好耐

會主動提我地有咩嘢飲
本身只叫可樂 姐姐都主動提議我加埋檸檬
話我地知加埋檸檬都唔使加錢

可惜係係中環咁遠 否則真係會經常幫襯
想食筷子記好耐了好鍾意車仔麵 但車仔撈麵真係未試過🙈-三餸撈麵餐 ($36)-鹽香車厘茄車厘茄爆哂汁 好香甜-青春魚肉腐皮卷腐皮卷好硬同好乾 可能嗌湯麵會好d 個感覺會似未煮腍🙈-香菇魚片扒魚片扒同腐皮卷有同一問題 都係比較dry魚片扒成傻好大舊 但都係煮得唔夠腍😢魚肉好厚同都彈牙嘅 味道就好夠 但整體口感麻麻😫-聽朋友講沙茶醬會好重口味 所以揀左甜豉油我自己好鍾意個個特製甜豉油撈米粉😚甜豉油唔會太鹹 甜甜地好好味 但米粉陣索到d味道!-另外朋友個個大讚豬腩肉同埋雞翼😍洋蔥汁我偷試左😂😂😂 甜甜地又幾好味!下次我都要試埋呢幾款😆-姐姐好好人 同埋估唔到星期六嘅lunch時間黎到都唔洗等好鍾意呢d老店 有人情味價錢又唔貴食到真正嘅港式風味😋💕
想食筷子記好耐了
好鍾意車仔麵 但車仔撈麵真係未試過🙈

三餸撈麵餐 ($36)
鹽香車厘茄

魚肉好厚同都彈牙嘅 味道就好夠 但整體口感麻麻😫
香菇魚片扒

聽朋友講沙茶醬會好重口味 所以揀左甜豉油
我自己好鍾意個個特製甜豉油撈米粉😚
甜豉油唔會太鹹 甜甜地好好味 但米粉陣索到d味道!
另外朋友個個大讚豬腩肉同埋雞翼😍
洋蔥汁我偷試左😂😂😂 甜甜地又幾好味!
下次我都要試埋呢幾款😆

姐姐好好人 同埋估唔到星期六嘅lunch時間黎到都唔洗等

好鍾意呢d老店 有人情味價錢又唔貴
食到真正嘅港式風味😋💕
2017-08-02 622 瀏覽
每次跟友們談起到中環吃飯,他們總是覺得中環的食肆都是高消費的,其實也不盡然,在威靈頓街一帶的小鋪都是價廉物美的。而筷子記便是我最常去的平食餐廳之一。.價錢真的是很貼地,而且食物的種類也很多。除了撈麵之外,還有澳門名物:豬扒包、茶檔小吃炸雞脾、熱狗和三文治等等。.鐵皮屋撈麵(澳門包心卷+蠔油冬菇+青春魚肉春卷)澳門包心卷其實就是魚肉卷釀豬肉,就好像吃火鍋時會點的那款包心丸差不多;而青春魚肉春卷就是炸魚肉春卷,吃得出是雪藏貨,因為魚肉春卷炸得太乾身,而且魚肉完全不是彈牙的,要說是「青春」的,好像有點牽強。另外,蠔油冬菇倒是不錯的,所用的蠔油汁應該加了冬菇水,突顯出冬菇的鮮甜味。麵底我選了粗麵,而醬汁方面則選了店家推薦的沙爹汁。個人認為粗麵跟沙爹汁最合配。點了一個麵餐再加配一杯凍檸茶只不過是40多塊而己。

鐵皮屋撈麵
(澳門包心卷+蠔油冬菇+青春魚肉春卷)

2017-06-28
2017-08-01 404 瀏覽
筷子記🍴中環既必去景點😚超級中意呢到既裝修,真係超級Hong Kong style ☺️勁地道有有feel!叫左個撈面餐:有雞翼,蜜糖豆同澳門包心卷~其實味道我覺得還好~不過份量真係超足🤞🏿撈埋啲汁都好食總知勁香港味啦😂奶茶都係奶味重啲,唔係好甜,但凍奶茶就係要多甜先好飲😂😂仲有個聖保羅豬排包配熱飲 hkd26 💸食豬排包其實最主要係食佢個醬!同出面啲沙律醬唔同,偏啲豬排都好食!😍想搵番啲香港味一定要黎呢間!
筷子記🍴

中環既必去景點😚

奶茶都係奶味重啲,唔係好甜,但凍奶茶就係要多甜先好飲😂😂

仲有個聖保羅豬排包配熱飲 hkd26 💸

想搵番啲香港味一定要黎呢間!
2017-07-29 291 瀏覽
車仔面OK嘅,我食lunch唔會要求太高。如果唔係企門口個阿姐咁嘈,我會幫襯多啲。佢企係門口,下下大叫入廚房。我食個快lunch都頭痛。就算企係佢面前,佢都係大聲同你講野。唔係有冇禮貌既問題,而係。真。係。好。嘈。
2017-07-12 618 瀏覽
lunch time一諗唔到食咩就是筷子記了因為快 靚 正 識食一定係食豉油撈烏冬 不過今日想試試第二款麵 所以點了幼麵 都一樣好吃 雞翼好入味 必點 魚蛋都好有魚蛋味 又夠辣 凍檸茶就是正常茶記應有的味道 夏天飲凍檸茶真的很解渴。環境就唔好諗住會坐得好舒服 普通港式麵檔咁服務都係港式服務 雖然侍應阿姐表面說話大大聲聲粗粗魯魯 但佢地其實好有heart 這也算是另一種人情味吧最後聽聞佢d多士都好好味 下次試下先 會繼續幫襯DDDD
lunch time一諗唔到食咩就是筷子記了
環境就唔好諗住會坐得好舒服 普通港式麵檔咁
最後聽聞佢d多士都好好味 下次試下先 會繼續幫襯
DDDD
2017-07-12 416 瀏覽
係中環返工既,必定試過中午去食,印象一定勁差,因為中午人多,迫到死,食完又會趕你去門口等,目的就係做多2轉生意!所以我都係叫下午茶多,但今日分享既係我放工時間去食,唔知大家有無留意,佢既下午茶係由2pm-10pm,換言之,放工時間去食晚飯,都係下午茶餐價!!今日去打波前,就帶朋友黎呢度!所有職員既態度超好,唔會催促你落單,又會推介下野食!!做開遊客生意既佢地,有中英對照既餐牌。呢張就係俾你畫,要湯定撈,要咩食送,要咩汁。車仔面食法,無人會唔識啦😂!我個人好獨沽一味,每次無論堂食定叫外賣,都係一款😂就係...講埋我杯柚子蜜就話你知😆係一般韓國柚子蜜,但一啲都唔小家,有好大pat柚子蜜!正!野飲跟餐,唔洗加錢。介紹下我既必食,就係沙茶醬撈烏冬!食撈面,最怕啲面索哂啲汁,乾爭爭,而撈烏冬就無呢個問題,每次推介同事食,都話正!今次好貪心,揀左4個食送,有澳門包心卷,沙茶醬魷魚,瑞士雞翼同麻辣豬頸肉。包心卷只係呢度食過,外面無見過!魷魚只係我鍾意食😆雞翼同豬頸肉好入味!

做開遊客生意既佢地,有中英對照既餐牌。
熱柚子蜜
講埋我杯柚子蜜就話你知😆
介紹下我既必食,就係沙茶醬撈烏冬!

包心卷只係呢度食過,外面無見過!
魷魚只係我鍾意食😆
雞翼同豬頸肉好入味!

2017-07-10
  • 沙茶醬撈烏冬
2017-07-06 308 瀏覽
好耐無黎食💞平時迫爆人,假日下午時間無太多人,入黎即刻有位貪心既我次次都叫超多餸春卷、腩肉、雞翼、墨丸、腸仔、米粉再黎多個羅保羅豬扒包簡簡單單講左個豬扒包先,真係大失水準呀!塊豬扒勁dry,乾過我荷包🤦🏼‍♀️超失望「本來今天高高興興的,你為什麼這樣乾」心情跌到谷底汁又不夠,唉食番碗麵算永不失望又必食既一定係雞翼,春卷、腩肉,鹵水咪係入味到唔淨係肉淨直入哂骨,啜下骨都好入味湯底加辣汁簡直無得輸,麵既份量都算多,飽哂,爽番
好耐無黎食💞平時迫爆人,假日下午時間無太多人,入黎即刻有位

貪心既我次次都叫超多餸
春卷、腩肉、雞翼、墨丸、腸仔、米粉
再黎多個羅保羅豬扒包
汁又不夠,唉食番碗麵算
Dry過我太婆既聖保羅豬扒包

湯底加辣汁簡直無得輸,麵既份量都算多,飽哂,爽番

2017-07-01
  • 辣汁湯底
2017-06-26 241 瀏覽
時間:星期一 1:05pm人數:2<< 食物 >>墨丸 芝士腸 唐生菜 幼麵 + 熱檸水 ($36) (食食下先記得影相)三食送麵,湯上汁上都係 $36。今次叫咗湯上,加洋蔥汁,甜甜地幾好味。墨丸 2粒。芝士腸 2條。唐生菜一小棵。麵份量幾多。男仔都應該夠。喺中環,呢個價錢食得飽,算係咁啦。<< 服務 >>😊 呢排曬,餐廳有提供傘俾排隊嘅食客用。😊 餐廳滿座,門外約8人排緊隊,有等外賣嘅有等堂食嘅。我地前面有2人堂食。我地等咗~8分鐘。(今日算少人)🙁 我地仲飲緊餐飲,老闆娘已經好心急走埋黎收錢,好似趕人走咁。😊 上菜快,只係等咗5分鐘。<< 環境 >>🙁 地方淺窄。我坐咗喺四人枱外面果個位,有幾個員工迫喺吧枱整野,有個員工喺佢地身後窄窄嘅走廊行黎行去,手臂不斷擦到我個頭 @@""" 我要側埋一邊。
時間:星期一 1:05pm
人數:2

<< 食物 >>
墨丸 芝士腸 唐生菜 幼麵 + 熱檸水 ($36)
墨丸 芝士腸 唐生菜 幼麵 (洋蔥汁)

(食食下先記得影相)
三食送麵,湯上汁上都係 $36。
今次叫咗湯上,加洋蔥汁,甜甜地幾好味。
墨丸 2粒。
芝士腸 2條。
唐生菜一小棵。
麵份量幾多。男仔都應該夠。
喺中環,呢個價錢食得飽,算係咁啦。

<< 服務 >>
😊 呢排曬,餐廳有提供傘俾排隊嘅食客用。
😊 上菜快,只係等咗5分鐘。

<< 環境 >>
墨丸 芝士腸 唐生菜 幼麵 (洋蔥汁)
2017-06-22 218 瀏覽
這次到來連同兩個日本人用餐,這餐廳在這附近算比算便宜的了,老闆娘很急促,日本的朋友還沒懂得菜單上所說的是什麼,就急著要他們選擇,其實我們當中有人懂得日文,打算幫手翻譯的,但老闆娘不停要他們決定吃什麼般,最後還因溝通不良,給他們一罐可樂,幸好還沒打開,飲品才可以退回。不過這裡的食物是不錯的,有地道風味,可以選擇不同的醬汁味道,麵食也有不同的,我比較喜歡沙嗲味,不辣的比較好,撈麵的方式是比較特別的,多數的車仔麵都是湯麵的嘛,我也很喜歡那杯薄荷朱古力,很少地方有得喝的!這個價錢來說,性格比還不錯的。
這個價錢來說,性格比還不錯的。
2017-06-15 156 瀏覽
係中環行完,想食少少嘢先走,朋友介紹我試呢間澳門平民小店車仔麵,車仔麵有湯麵或撈麵,我中意撈麵多D,要左一個魷魚金菇芥蘭撈麵,味道OK,勝在餸菜麵條醬汁全部可以自選,埋單都係30蚊右左.
2017-06-11 142 瀏覽
經常經過中環威靈頓街,看見一間名叫筷子記,標榜<澳門平民麵食>,地方細細充滿懷舊風色彩的澳門裝修,感覺平民,價錢經濟實惠又特色。這𥚃以撈麵爲主,地道特色澳門包心卷、魚肉腐皮卷、豬大腸和咖哩魚蛋最為出色,配以寬麵或油麵,同時供應十多款撈麵以及澳門才有的特色小吃。自選咖喱魚蛋馬交魚羹加雞翼粗面及朋友自選時菜金菇魷魚配粗面。魚肉壯實,咖哩微辣吸引。自選醬汁味濃略嫌咸些。這裏挺多外國人前來品嚐。在中環區食到特色便宜的餐廳已不多了。