2017-02-12 173 瀏覽
同人係中環配完眼鏡後,已經步入夜晚。由於中午好遲先食,所以打算食d份量較少既晚餐。於是決定黎呢度。佢最出名係d包,但由於之前已經食過哂,所以今次求其叫個粗麵就算。配餸配左辣蛋、辣魚蛋、炸魚片,落沙嗲汁。佢最好食既餸就係辣魚蛋,而且有6粒,如果唔食得辣既人,千奇唔好叫。但如果鍾意食辣既就必叫,越食越過癮架。另外辣蛋,其實係雞蛋黎。有趣的是不知道為何味道是辣,因為蛋的顏色並冇改變。魚片就比較普通,唯一優點係厚身。

2017-02-11
HK$36 (晚餐)
2017-01-21 548 瀏覽
中環要平平地食個tea,又要有點特色,其實真係考起自己無意經過筷子記,澳門撈麵又好似幾特別,就入去試下。下午茶有包類也有麵,既然主打麵食就試下。下午茶兩餸連野飲$30,落單時阿姐會主動問你加吾加多個餸,加3蚊當然就加啦,$33有三餸麵加飲品好似抵d同港式車子麵一樣自己填寫在枱上既order紙點餸,我就點左澳門包心卷,瑞士雞翼,豬腩肉,麵可揀湯或撈,另外有好幾種汁去選擇,就試推介既沙嗲汁撈粗麵。上枱時見到好似好多沙嗲汁,吾好嫌多,因撈完個麵就發覺吾多澳門包心卷: 其實係魚肉包豬肉,好好味,食到魚肉味,值得一試(9/10)瑞士雞翼:正常夠味,但無咩特別。如不是雞翼迷,可以叫另一些選擇(7/10)豬腩肉:味道吾錯,夠濃味,不過軟骨吾夠稔,如再煮多陣更好(7/10)沙嗲汁: 呢個汁好重要,係呢個撈麵既靈魂吾好見相有好多汁就話太多,撈起上黎就吾夠。沙嗲汁好夠味,吾算重味精,值得推介(8/10)熱奶茶:正常茶餐廳風味,吾錯(7/10)整體感覺吾錯,中環區平靚正推介
中環要平平地食個tea,又要有點特色,其實真係考起自己

上枱時見到好似好多沙嗲汁,吾好嫌多,因撈完個麵就發覺吾多

(9/10)

沙嗲汁: 呢個汁好重要,係呢個撈麵既靈魂
(8/10)
熱奶茶:正常茶餐廳風味,吾錯(7/10)

整體感覺吾錯,中環區平靚正推介
2016-12-24 927 瀏覽
位於中環,其實食到一餐40蚊有找而又好食既實屬難得!點餐方法係自己食紙仔,非常簡單方便效率都好高,好快有得食想特別推介佢既豬頸肉,辣得野味同好好食揀沙茶醬撈福麵真係好夾,零舍開胃,一個三餸麵食加杯野飲都係37蚊喳
效率都好高,好快有得食
想特別推介佢既豬頸肉,辣得野味同好好食
2016-12-22
HK$37 (晚餐)
2016-12-16 1035 瀏覽
早前行過中環,被一間名字充滿澳門特色的食店「筷子記」吸引,今天再次經過,決定一試。店鋪的裝修非常平民,地方很小,枱也排得密密的。幾乎全店滿坐,所以只能隨便找個座位坐下。拿著點菜紙,有點不懂如何落筆的感覺,因部分的餸菜名在其他車仔麵店很小見到,而且很有澳門特色,例如:馬交魚羹、澳門包心卷、澳門魚腐、路環香腐角等,還有鹽香車厘茄。今天我叫了一個三餸車仔麵,有澳門魚片頭、青春魚肉腐皮卷和豬大腸,至於麵底和醬汁則分別點了很少有的福麵和好味沙嗲醬。由於是包飲品的,所以叫了杯熱檸茶。麵很快就送到,但份量以目測來說不算多,女孩子勉強夠飽,但男孩子可能要加底或改食其他麵款。湯非常有福麵味道,麵質也爽,沒有煮得過火變淋。至於餸方面,有點失望,魚片頭和腐皮卷較硬,反之豬大腸很入味,另外看見同枱另一對情侶都有點瑞士雞翼好吸引,下次會試。檸檬茶方面,茶味濃,檸檬片數也算多,ok。

車仔麵
HK$34
2016-12-16
HK$34
  • 車仔麵
  • 豬大腸
2016-12-12 758 瀏覽
黎到中環,唔想咁高消費又想食好野筷子記幫到你呢度老闆堅持係澳門入貨大部分都係澳門特色小食凍凍到梗係飲熱飲 黎杯熱美綠 熱華田聖保羅豬扒包個包鬆軟既大餐包,🏻軟身好易入口再帶少少脆 個豬扒係新鮮肉 唔係冷藏豬 有肉汁個醬都係帶酸個個蛋白醬氹仔熱狗個汁好似帶酸既蛋白醬但腸仔細左d車仔麵 3 餸麵D米線特別粗個湯甜甜地好正澳門包心丸 係魚肉捲住豬肉 好彈牙 魷魚好爽口 size好夠 夠哂大件魚肉附皮卷 好香口 五花腩 好入味 新鮮豬豬腸唔夠味冬菇都好入味奶占麥多 麥包整好特別 麥包配奶占係另一番風味麥包係厚切 好脆口 無好快淋煉奶查得好 件件都有奶食哂成件都唔覺得油膩
黎到中環,唔想咁高消費又想食好野

筷子記幫到你

呢度老闆堅持係澳門入貨

大部分都係澳門特色小食

凍凍到梗係飲熱飲 黎杯熱美綠 熱華田
聖保羅豬扒包
聖保羅豬扒包
個包鬆軟既大餐包,🏻軟身好易入口再帶少少脆

個豬扒係新鮮肉 唔係冷藏豬 有肉汁

食哂成件都唔覺得油膩
  • 聖保羅豬扒包
  • 奶占麥多
2016-12-04 682 瀏覽
今次假期專程走到去中環朝聖,試下傳説中嘅嗱喳麵之霸~筷子記..嗰名都幾得意,位置又唔錯,喺上山電梯嘅橋底。去到雖然唔駛等位,但真係人來人往,客源不絶!之後就叫左個三餸撈米粉配沙茶醬小辣三個餸分別係,豬大腸(唔夠肥,但入味)五花腩(好似鹵肉咁,唔太肥,味道可以)及包心片(呢個幾特別,魚味及豬肉味味道均衡,爽口)沙茶醬配米粉略嫌失色,可能配粗麵會好啲!
三個餸分別係,豬大腸(唔夠肥,但入味)
五花腩(好似鹵肉咁,唔太肥,味道可以)
2016-11-30 550 瀏覽
特色撈面見到咁多讚,而且又有我中意食既面,當然mark低佢要試啦呢度啲職員講野都幾大聲,嚇親朋友仔不過,我就中意佢地大大聲講野,聽佢地既談話內容又係另一番風味我叫左呢個撈面,分量對我黎講岩岩好,食完好飽魚肉-都算彈牙,有魚味炸春卷-呢個幾特別,三款餸中佢最好食腐皮-好爛,唔好食個汁甜甜地,初初食都OK,但越食越溜…建議加小辣,加左辣好食好多,但唔食得辣既人就唔好加啦,因為越食越辣朋友叫既撈米粉,唐生菜都算多。但魚蛋唔彈牙肥牛無特別呢度下午茶去到8:30,而且三餸只係$33,加$3仲有凍飲!! 抵 下次要再試其他餸先
特色撈面
見到咁多讚,而且又有我中意食既面,當然mark低佢要試啦
呢度啲職員講野都幾大聲,嚇親朋友仔

魚肉,炸春卷,腐皮粗面配沙茶小辣
HK$33
我叫左呢個撈面,分量對我黎講岩岩好,食完好飽

魚肉-都算彈牙,有魚味
炸春卷-呢個幾特別,三款餸中佢最好食
腐皮-好爛,唔好食
個汁甜甜地,初初食都OK,但越食越溜…

唐生菜,魚蛋,肥牛米粉配沙嗲小辣
朋友叫既撈米粉,唐生菜都算多。但魚蛋唔彈牙
肥牛無特別

下次要再試其他餸先
2016-11-30
HK$33 (晚餐)
  • 魚肉,炸春卷,腐皮粗面配沙茶小辣
2016-10-29 1033 瀏覽
尋日lunch約咗朋友食晏,佢帶咗我去食筷子記,話以中環來講都幾平靚正~十二點三左右,店內仲有大把位,坐低之後就開始苦惱揀咩餸。多數食車仔麵我都一定會試冬菇同雞翼/翼尖嘅,今次我就叫咗冬菇、瑞士雞翼同咖哩魚蛋,沙嗲汁撈米線小辣。(呢到有得揀湯麵/撈麵)跟住到飲品,諗住都係檸茶檸水/咖啡奶茶果d,點知佢仲有一堆特飲,跟餐只係加3蚊!所以我就叫咗個凍嘅薄荷朱古力。呢到嘅冬菇好淋好入味,咖哩魚蛋好夠辣,而瑞士雞翼味道就ok不過不失。沙嗲汁撈米線好香好惹味,米線比較軟身易入口。我仲試堆埋朋友d餸,魚蛋角同包心魚片頭同好好食。3餸麵加埋特飲都係$39,以中環嚟講都幾抵,不過一到1點就好快要走,因為開始多人等位lu。

!所以我就叫咗個凍嘅薄荷朱古力。
呢到嘅冬菇好淋好入味,咖哩魚蛋好夠辣

我仲試堆埋朋友d餸,魚蛋角同包心魚片頭同好好食。

2016-10-28
HK$39 (午餐)
  • 沙嗲撈米線
  • 冬菇
  • 包心魚片頭
2016-09-08 1805 瀏覽
叫左瑞士雞翼 沙爹魷魚 香菇魚扒 全部都聽講話係呢到既招牌!瑞士雞翼的確係幾入味 肉都已經煮到唔痴骨;香菇魚扒就比較有特色 平時都難見d 味道亦不錯 真係有陣陣既菇味 質感有d似潮州魚餅;而沙爹魷魚就一般咁 冇乜味比起車仔麵 呢個包反而係我既大愛!佢地既麵包好軟熟 上枱既時候仲係熱辣辣 入面夾左兩大條既沙甸魚 醬汁帶點微微香辣 冇左平時我地食既茄汁沙甸魚罐頭既單調 係每次必嗌~整體黎講 佢既價錢同質素都屬一般 不過呢間舖可以屹立得住咁多年當然有佢既特色啦 係香港你仲有邊到可以食到舊澳門既車仔麵呀?
三餸車仔麵
HK$36

荷蘭園沙甸魚包
HK$18

HK$40
  • 荷蘭園沙甸魚包
下午茶時段去到晚上,三餸車仔面連飲品$33,特飲加$3。食過湯面同撈面,比較喜歡鼓油撈粗。餸方面推介麻辣豬頸肉、沙茶醬魷魚、咖哩魚蛋。豬扒飽$18,唔錯。性價比高!但員工態度足以令我唔會再光顧!一入舖坐高枱要小心,阿姐好鍾意喺客人耳邊大嗌。好啦,今次唔坐高枱。有位著住濕嘅透明圍裙嘅阿姐行過hi濕我隻腳,同佢講話佢整濕我,阿姐竟然答:哦!好喇,我抺腳時另一阿姐想收我碗面!我未食完架!整濕客人唔道歉仲要趕客走。當時仲有好多位,我又未食完,杯嘢飲仲有2/3!兩星期前在該店有名洋妞同竹昇妹坐我對面,尐阿姐不斷催促兩位少女落單。見兩位小姐聽唔明,阿姐就講國語... 我嘗試幫吓佢哋,竹昇妹成功圈好自己張柯打紙,咁洋妞就跟佢照圈,點知阿姐收起人哋張柯打紙... 大佬,人哋唔識中文... 事後,兩位少女話:So stressful! 阿姐簡直趕客!幾好食都唔想再幫襯,食完一肚氣!該店要好好檢討員工態度,態度惡劣足以令到客人唔想再光顧。
下午茶時段去到晚上,三餸車仔面連飲品$33,特飲加$3。
豬扒飽$18,唔錯。

性價比高!但員工態度足以令我唔會再光顧!
阿姐簡直趕客!
幾好食都唔想再幫襯,食完一肚氣!

該店要好好檢討員工態度,態度惡劣足以令到客人唔想再光顧。
三餸車仔面連飲品
  • 豬扒包
2016-07-26 2189 瀏覽
每次經過中環工作,如果只得自己一個,大多會在筷子記午餐,原因好簡單:一來平,二來有效率。筷子記並非普通車仔麵,它獨有澳門小食配料,例如:馬交魚羹、包心卷、路環香腐角、香菇魚片扒...另外亦有特色澳門特飲。今次點了路環香腐角, 豬大腸, 及麻辣豬頸肉,中辣湯米,都幾多蒜粒,香口惹味。主角路環香腐角是首次嘗試,有點像乾身的豆卜;豬大腸很滑;麻辣豬頸肉雖有少少乾,但不影響美味道,麻辣重,連帶湯底也帶有麻辣味,且見到有粒粒花椒每次也會點凍羅漢果茶下下火,清涼又美味。中午時段人多,一張枱可坐8人,其實頗迫。建議慕名而來的食客可等午市過後,或假日到來會坐得比較舒服。

每次也會點凍羅漢果茶下下火,清涼又美味。

2016-07-15 1741 瀏覽
我認~中環~除左老蘭同IFC,(不是蒲精喔~)同埋長洲碼頭and 新海濱,我識嘅地方真係唔多,今次出黎中環,都係因為較早前參加左某品牌奶類飲品嘅抽獎,話中左三奬要去領獎wor,奬品其實係"餅卡一張"~算啦~雖然過海車錢都蝕埋,但運氣黎嘅,領囉~順便睇下呢頭有乜好西~今次黎到嘅呢條街,次數5隻手指數得曬~全因美食指南針open rice嘅導航,眼見評價唔錯,就一於去試下!!店鋪門口舊舊地,門面細細,望入去人好多都坐得幾迫,至乾唔乾淨…就見人見智啦~本身想影張室內環鏡相,但人多你眼望我望眼,唔係甘好意思嘅⋯右邊嘅東東係我點嘅,野飲係無花果蜜,我只係見果呢度有~味道清清甜甜,飲落去喉嚨好舒服,有清熱美顏嘅感覺!洋蔥汁瑞士冀+青春魚肉腐皮卷粗麪瑞士冀燘得好入味好林,甜甜地~粗面林度適中,配合杰杰地嘅洋蔥汁好食!戲肉黎啦!Story宜家先開始!主角就係青春魚肉腐皮卷!本身見到個餸名甘Kawaii就隨便點下,一咬落去外脆內軟,仲竟然㪚發住失散多年嘅味道!記得細個果陣,我好鍾意食呢隻魚卷,媽咪會煮公仔麵放二條落去~有一次媽咪見我差唔多食哂d麪,仲浄番條魚卷未食,一句話:"睇你都係食唔晒架喇!"跟住一
我認~
中環~除左老蘭同IFC,(不是蒲精喔~)
同埋長洲碼頭and 新海濱,
我識嘅地方真係唔多,

今次出黎中環,
都係因為較早前參加左某品牌奶類飲品嘅抽獎,
話中左三奬要去領獎wor,
奬品其實係"餅卡一張"~

算啦~雖然過海車錢都蝕埋,
但運氣黎嘅,領囉~

順便睇下呢頭有乜好西~

今次黎到嘅呢條街,次數5隻手指數得曬~
全因美食指南針open rice嘅導航,
眼見評價唔錯,就一於去試下!!

店鋪門口舊舊地,
門面細細,
望入去人好多都坐得幾迫,
至乾唔乾淨…
就見人見智啦~

本身想影張室內環鏡相,
但人多你眼望我望眼,
唔係甘好意思嘅⋯

右邊嘅東東係我點嘅,
野飲係無花果蜜,我只係見果呢度有~
味道清清甜甜,飲落去喉嚨好舒服,
有清熱美顏嘅感覺!
洋蔥汁瑞士冀+青春魚肉腐皮卷粗麪
瑞士冀燘得好入味好林,甜甜地~
粗面林度適中,配合杰杰地嘅洋蔥汁好食!
戲肉黎啦!Story宜家先開始!

主角就係青春魚肉腐皮卷!
本身見到個餸名甘Kawaii就隨便點下,
一咬落去外脆內軟,
仲竟然㪚發住失散多年嘅味道!
記得細個果陣,我好鍾意食呢隻魚卷,
媽咪會煮公仔麵放二條落去~
有一次媽咪見我差唔多食哂d麪,
仲浄番條魚卷未食,
一句話:"睇你都係食唔晒架喇!"
跟住一夾夾落去大啖咬左半條!!!
喂~大佬!半條!係半條呀!!!

小朋友嘅我立即流馬尿~
最鍾意食果D不嬲都留最後架啦!
可想而知,我係幾甘喜愛呢!
但自此之後,媽咪話賣開果檔冇再賣,
我就好耐好耐好耐冇食過lu~
先前試過其他卷卷都唔係呢隻味道,
估唔到俾我喺呢度無意間俾我撞俾佢⋯

故事就係甘完喇,
你地想試下魚卷嘅滋味嗎?!

• 青春魚肉腐皮卷
2016-06-08 2018 瀏覽
傳說話呢度嘅車仔麵真係好好食,來親嘅人都會話食過返尋味,我就真係好想知道呢個傳說係咪真係咁勁啊。我叫左呢一個車仔撈麵,醬汁係幾濃嘅不過個右面就真係太過淋囉。淋padpad嘅面有點會好食呢?車仔麵最重要嘅就當然係面啦,如果連都唔好食嘅話,我就真係好失望囉。佢啲餸都係只不過不過不失,以呢個水準來講我係絕對唔會返轉頭再食第二次。

2016-05-27 1593 瀏覽
一如以往...希望愈大失望愈大!!!Order 既有咖哩魚蛋、澳門包心丸&麻辣豬頸肉...咖哩魚蛋好細粒,份量黎講都有五至六粒既,算係OK!味道都唔錯,魚蛋十分入味,但唔係好彈牙!另一款餸麻辣豬頸肉真係夠哂辣,但麻味缺乏。豬頸肉入口質感唔錯,十分爽口!!澳門包心丸就令人大所望,同食緊普通既白魚蛋無咩分別,只係中間包有魚肉!餐廳店名筷子記是用澳門「筷子基」的諧音,主打澳門美食,白底紅字既招牌寫上「澳門平民麵食」。的而且確,係中環區幾十蚊一頓飯是十分廉價,夠哂平民!但試過就會發現餐廳無咩特別,吃不出什麼澳門特色!!
一如以往...希望愈大失望愈大!!!
Order 既有咖哩魚蛋、澳門包心丸&麻辣豬頸肉...
咖哩魚蛋好細粒,份量黎講都有五至六粒既,算係OK!
味道都唔錯,魚蛋十分入味,但唔係好彈牙!
另一款餸麻辣豬頸肉真係夠哂辣,但麻味缺乏。
豬頸肉入口質感唔錯,十分爽口!!
大肚婆坐正門口風閘超大風要求換位,不被理會。食物真係超普通,無特別好食。埋單見同餐牌價錢唔同,所以問一聲點解,點知個女人pat張點餸紙比我仲好勞氣咁話36蚊碗麵坐成個鐘好抵,而家係午餐唔係下午茶,一輪嘴咁話我,我都係坐左15分鐘食咗碗麵就走。我只係好禮貌咁問咗佢一句點解姐佢答我咪得囉。真係今時今日咁嘅服務態度點得架仲要係中環餐牌上好多野都話係澳門嘅食物我自己本身係澳門人一啲都唔澳門味囉

2016-05-24
HK$36 (午餐)