今天 2 瀏覽
路過中環每次都會忍不住來筷子記吃東西,吃過一次就上癮了 喺中環來講佢係算好平好平好平,所以因為咁成日都好多人迫爆晒間餐廳。本人好喜歡吃車仔麵 這個價廉物美又抵食,他們有湯麵或者撈麵,不過我每一次都吃湯麵🍜覺得湯麵都係最正的 他們家的辣魚蛋是十分入味,好辣!麻辣豬頸肉也OK,不過有啲乾身,硬硬地,他們家的自製既麻辣辣椒🌶️醬超級麻辣,值得一試!次次都食到流晒鼻涕,哈哈哈😄不過就成日都好多人,好迫,要遷就一下
路過中環每次都會忍不住來筷子記吃東西,吃過一次就上癮了

不過就成日都好多人,好迫,要遷就一下
2018-11-10 114 瀏覽
喺中環周圍行見到呢間舖頭門面比較懷舊同有特色所以就入咗去39蚊一碟撈麵再加杯嘢飲分量夠大算係抵食不過味道真係好一般般叫咗個沙嗲撈麵三款餸就揀咗澳門包心捲,沙茶醬魷魚同埋澳門魚片頭個麵黎到賣相唔係好吸引 而味道都真係唔係好吸引 啲麵有啲林淋二而個沙嗲醬就太稀 撈完之後都好似好水咁 過個澳門包心卷嘅味道似係打邊爐材料嘅味道 唔係太好味魷魚同魚片頭都只係正正常常嘅味道冇乜特別整體嚟講係below average回頭指數係零
喺中環周圍行見到呢間舖頭門面比較懷舊同有特色
所以就入咗去
39蚊一碟撈麵再加杯嘢飲分量夠大算係抵食
不過味道真係好一般般
叫咗個沙嗲撈麵
三款餸就揀咗澳門包心捲,沙茶醬魷魚同埋澳門魚片頭
撈完之後都好似好水咁 過
個澳門包心卷嘅味道似係打邊爐材料嘅味道 唔係太好味
魷魚同魚片頭都只係正正常常嘅味道冇乜特別
整體嚟講係below average
回頭指數係零
2018-11-10
2018-10-30 336 瀏覽
早早黎到,無乜人叫左麻辣豬頸肉,脆皮芝士腸,沙茶魷魚撈粗麵,要沙嗲汁豬頸肉份量都算多,不過我嫌佢乾身左D,都有少少麻辣味既魷魚好淋易咬的,芝士腸正常味沙嗲汁唔辣的上網講到甘好味,一黎食完,我覺得味道無話特別好食,無一種食完好回味既感覺,只係好普通的一個撈麵不過中環黎講,簡簡單單食個三送撈麵加杯野食都係$39,填飽個肚都好既如果特登排隊黎食就唔太值了
早早黎到,無乜人

叫左麻辣豬頸肉,脆皮芝士腸,沙茶魷魚撈粗麵,要沙嗲汁
豬頸肉份量都算多,不過我嫌佢乾身左D,都有少少麻辣味既
魷魚好淋易咬的,芝士腸正常味
沙嗲汁唔辣的
如果特登排隊黎食就唔太值了
2018-10-30 218 瀏覽
一直都知道勝香園既茄牛通係十分出名,但位置有d唔方便,所以一直都無去食。而係中環既筷子記一樣咁多人講,雖然都要等但就比勝香園等既時間短好多。今日難得成班同事都咁有興致,就去左食la.唔知係咪我地早得濟,中午11點幾就到左,唔洗等就入得,如果唔係大熱天時等都幾辛苦下。宜家佢樓上都有得食,位置多左,唔洗點等。雖然樓上坐係用外賣盒裝,但無乜所謂啦。雞翼肥牛魚肉米線沙茶汁小辣。真係唸返都流口水呀!連凍飲都係39蚊咋!正

2018-10-13 507 瀏覽
揾食途中,見到個名幾得意,筷子記。個名都好澳門下,睇餐牌此餐廳提供澳門美食同車仔麵。價錢以中環地段來講又不算貴,就試一試好難唔好食嘅車仔麵啦。未食先興奮,下午茶時間2:00-10:00?張點車仔麵的餐單都幾搞笑,叫左個青春(蔥?)魚肉腐皮卷、咖哩豬皮羅白(蘿蔔)、沙茶醬魷魚加粗麵,另叫特飲熱羅漢果茶。*青春look,其實咪就係一條炸春卷。蘿蔔夠甜加腍,豬皮亦入味,魷魚爽加沙茶醬味濃,青春好普通,整體車仔麵多料而味道唔錯,但個羅漢果茶太甜。結賬:$37 有點奇怪,個牌寫$33,加特飲$3,點解收多一蚊?原來姐姐講麵要加$1。
未食先興奮,下午茶時間2:00-10:00?

*青春look
,其實咪就係一條炸春卷。
三餸麵

羅漢果茶
門面係非常舊式的小店,環境極窄,絕對唔好坐,仲要好大機會,店員係會催你走。點餐係自助形式,一定要圈好哂先好比店員阿姐,否則佢地係會丙你一獲的。食物方面主打係車仔麵,撈車仔麵響香港實在買少見少, 筷子記既醬幾惹味, 配料特別,除左有一般魚蛋、羅白之類, 仲有沙茶醬魷魚既魚腐等等。但係我真係唔鐘意佢個撈麵,個麵好濕,痴住哂個嘴咁,口感有D核突。36蚊三餸車仔麵係平,但服務真係九流:食個麵食到一半,店員阿姐已經催住你「食快少少啊,出面有人等緊」,而我自問食野係快的,平生第一次比人催食快D就係呢度!咁嘅服務,仲要等位,又唔係好食,真係唔會再黎。

2018-10-11 198 瀏覽
呢間野簡唔中會幫襯,估唔到服務咁「好」,一定要分享!食完野,漏低咗部手機,返轉頭好彩哥仔幫我執起咗!但收銀要我「打賞」全店店員,佢既「行為」已即獲負評!俾咗$100收佢皮兼大大聲講,希望其他店員聽到,以免收銀私吞!
呢間野簡唔中會幫襯,估唔到服務咁「好」,一定要分享!

2018-10-02 376 瀏覽
抬頭望雨絲,夜半翻openrice,食家筆跡轉處,談論昨日往事,如何讓你知,食得開心真寫意,最寂寞夜深人靜陪念掛時.....唔洗念掛啦!直情走去食咪得囉!我帶著情義,一絲絲悽愴,來到筷子記,大家可能心諗,食碗粉啫洗感慨!錯!哩碗粉,唔係普通嘅粉,而係.....想當年,做𡃁時,都十年前,係中環打等,堪稱中環古惑仔,周圍R撈,同大佬並肩作戰,日日筷子記,有日,心血來潮問大佬:點解要撈粉?大佬:R撈,得左,就要撈得起。嘩!大佬!實在太感動喇!太有寓意喇!太好喇!於是每日如是,九唔搭八之中又好似知佢講乜,或且哩種就係叫默契,之後跟佢,齊齊做粉人,直至轉左工。今日再食,唔食粉食米線,唔係因為做線人,純粹口味轉左,始終要成長。環境:一字記之曰小。下午茶餐三餸,$33,瑞士雞翼、豬大腸、馬交魚羹+米線。沙茶醬撈米線,大量沙茶醬,米線滑,每一啖都食到豐富沙茶醬,個沙茶醬好香,少辣,少鹹、少甜,隱匿有花生及鮮味夾雜,好美味呀!瑞士雞翼,我鍾意食,滷水入味夠甜咬落鬆化,正!條蕩氣迴腸嘅豬大腸, 口感蔫韌,滷水入味夠甜,讚!馬交魚羹,一野啪落食,鮮爽,掂!凍咖啡,踉餐+$3,茶記味道,香濃味!回味+食記又砌

環境:一字記之曰小。

下午茶餐三餸,$33,瑞士雞翼、豬大腸、馬交魚羹+米線。

瑞士雞翼,我鍾意食,滷水入味夠甜咬落鬆化,正!

條蕩氣迴腸嘅豬大腸, 口感蔫韌,滷水入味夠甜,讚!

馬交魚羹,一野啪落食,鮮爽,掂!

凍咖啡,踉餐+$3,茶記味道,香濃味!

回味+食記又砌夠200字!

2018-09-24 453 瀏覽
朋友係中環番工 介紹我如果黎中環行街 一定要黎食下呢間 平靚正 既中環打工仔車仔麵。 見我朋友成日推介,今日我就特登黎中環同佢一齊食下午茶。 [三餸麵餐 $33] 我嗌左沙茶醬撈粗 配料:澳門包心卷 —> 好有新意 值得一試沙茶醬魷魚—> 魷魚我的最愛 所以點都要嗌 哈路環香腐角 (豆腐)—> 個人認為冇咩特別佢地整既凍鴛鴦 都係好好飲 好有港式風味不過其實真係幾好食 同埋佢好多配料都好吸引 普通車仔麵檔好少好似佢咁有特色。真係恨不得一次過叫哂黎試 所以我係絕對會再黎食架 ,因為我要試埋佢既豬扒包 咖哩魚蛋 等等等等 。 好後悔冇嗌埋豬扒包 啊 好想食呀宜家 附上一張豬扒包先

[三餸麵餐 $33]

我嗌左沙茶醬撈粗
配料:
澳門包心卷 —> 好有新意 值得一試
沙茶醬魷魚—> 魷魚我的最愛 所以點都要嗌 哈
路環香腐角 (豆腐)—> 個人認為冇咩特別

佢地整既凍鴛鴦 都係好好飲 好有港式風味

2018-09-21
一直都想食筷子記好耐喇 又唔會專登去澳門都食平時返工中環個邊又咁多人撞岩假日去大館既時候 終於都可以一嘗筷子記係地鐵站行過黎要5-10分鐘到唔知係咪weekend既關係雖然店內人頭踴踴 但係都叫做係5分鐘到就可以入到去我地坐到最入 環境有小小逼唔緊要 我地黎係食野 唔係坐係到歎 我係絕對係唔會受佢既環境而有所影響坐定左之後 望下個MENU (其實主要係車仔面既紙仔)我地2個人就每人簡左3款唔同既車仔菜當中 我覺得必食既有:1. 馬交魚肉2. 澳門包心卷3. 沙茶魷魚4. 澳門魚腐依4款係比較特別 同埋出面都好難食到D車仔菜就絕對絕對夠晒好食 特別係佢指明寫澳門既野食點都一定要叫依幾款 唔食就等於冇食過筷子記!*留意返 佢既湯底都幾spicy下 食唔到既記住講返少or 走spicy野飲方面 我地諗住試下佢d 特飲下圖紅色既就係 fruit punch其實叫左之後都有小小後悔黎得筷子記 點會叫雜果賓治呢結果黎到既時候 就好似圖入面咁紅色一杯 好似飲糖水食生果咁完全係好一般 建議大家飲野既可以簡返其他普通既飲品最後 我地仲叫左個澳門豬扒包 黎做結尾冇記錯佢個包唔貴 好似$18左右佢係即叫即整
一直都想食筷子記好耐喇 又唔會專登去澳門都食

雖然店內人頭踴踴 但係都叫做係5分鐘到就可以入到去

我地坐到最入 環境有小小逼

唔緊要 我地黎係食野
唔係坐係到歎 我係絕對係唔會受佢既環境而有所影響

坐定左之後 望下個MENU (其實主要係車仔面既紙仔)

我地2個人就每人簡左3款唔同既車仔菜

當中 我覺得必食既有:
1. 馬交魚肉

2. 澳門包心卷

3. 沙茶魷魚

4. 澳門魚腐

依4款係比較特別 同埋出面都好難食到
D車仔菜就絕對絕對夠晒好食 特別係佢指明寫澳門既野食
點都一定要叫依幾款 唔食就等於冇食過筷子記!

野飲方面 我地諗住試下佢d 特飲

• 澳門包心卷
  • 沙茶魷魚
  • 澳門魚腐
2018-09-15 275 瀏覽
還記得第一次食呢間車仔麵,是壓力下的外賣,只想快食完,快工作完,快d完。.到今日weekend第二次食,輕輕鬆鬆,真好。到店前,覺得招牌的設計和小燈泡都有點可愛。哈。.車仔麵的選擇很多,餸,麵,湯定撈,醬汁,辣唔辣,蒜唔蒜,以至上碟既方式,都由你決定。以下係我今次既選擇:一。冬菇 - 每次車仔麵必選,入味。二。唐生菜 - 純粹懶健康。三。青春魚肉腐皮卷 - 個名幾頂癮,感覺上係調左味既南記春卷。四。脆皮芝士腸。五。米線 - 不會吸湯,食好耐都唔會變大碗。六。沙茶+沙嗲 - 剛好,味道很搭,沙茶沒有很辣。七。湯上。PS. 重口味人表示,醬汁是可以多選混搭的。加左辣黎講,上面都只有很薄的一層油,整體並不油膩。.HAHAHA,, 報告完畢。只能說,是少數高分不求其的平民車仔麵,值得一試。

以下係我今次既選擇:
一。冬菇 - 每次車仔麵必選,入味。
二。唐生菜 - 純粹懶健康。
四。脆皮芝士腸。
五。米線 - 不會吸湯,食好耐都唔會變大碗。
六。沙茶+沙嗲 - 剛好,味道很搭,沙茶沒有很辣。
七。湯上。
PS. 重口味人表示,醬汁是可以多選混搭的。

加左辣黎講,上面都只有很薄的一層油,整體並不油膩。
HAHAHA,, 報告完畢。
只能說,是少數高分不求其的平民車仔麵,值得一試。
2018-09-15
2018-09-13 251 瀏覽
我都幾鍾意食車仔麵,見到有咁多餸揀就好開心。已經聽過好多朋友推薦呢間車仔麵,見經過又冇咩人等位就入去試下。入面唔係好大,好有舊式茶餐廳感覺。入正題,其實都幾抵食33蚊有3個餸又包野飲,價錢黎講的確唔錯。我就叫左咖喱辣魚蛋、青春魚肉腐皮卷(比個名吸引左)同埋沙茶醬魷魚,配幼麵、沙嗲汁,我係揀左撈麵。先講魚蛋,都幾彈牙唔會好淋,但就唔係好辣同埋冇咩咖喱味;魷魚都唔錯,一咬就咬得開,同個汁都幾夾,可惜個腐皮卷就麻麻,炸得太耐,有啲乾,唔太符合個名。而麵底都可以,撈個汁就啱啱好,唔會太多/太少。同行朋友叫左湯麵就話味道略淡,但總體黎講都唔算太差。以33蚊黎講性價比算係不錯,仲要係中環黎講。PS:雖然個麵望落去唔太多,但食完呢餐之後我到晚餐都未覺得肚餓😂😂😂都幾抵
同行朋友叫左湯麵就話味道略淡,但總體黎講都唔算太差。
以33蚊黎講性價比算係不錯,仲要係中環黎講。
2018-08-18 523 瀏覽
今日又出中環,今仲次醒目,上網睇定幾間心水先試,以免中伏。 來到有下午茶食,試左個車仔撈粗首先, 菜係凍的然後,沙茶醬魷魚,魷魚淋到一個點😕😕, 沙茶醬唔太出, 可能我叫左辣麵底接住講嗰個馬交魚, 好難食, 唔彈牙, 我覺得應該係彈牙😕😕但佢唔係最後, 麵底, 又係淋曬, 一pat pat , 個招牌鼓油, 其實就係甜鼓油,無特別唯一可讚的係個辣味, 真係夠辣不過佢d 員工都係無嘜禮貌🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️總結, 係中環呢個價食到餐飯,夠飽,算係咁
今日又出中環,今仲次醒目,上網睇定幾間心水先試,以免中伏。
來到有下午茶食,試左個車仔撈粗
三餸車仔麵

首先, 菜係凍的
沙茶醬魷魚

唯一可讚的係個辣味, 真係夠辣

不過佢d 員工都係無嘜禮貌🤦🏾‍♀️🤦🏾‍♀️

總結, 係中環呢個價食到餐飯,夠飽,算係咁

2018-08-16 432 瀏覽
隔一個月到就要食個筷子記車仔麵 頂一頂癮🤤呢度好迫 一定要搭枱 而且好窄 食得唔舒服 而且員工會不停想你快啲食完快啲走 雖然係咁 我都成日想黎食😁 肥牛 豬腸 車喱茄 咖哩汁 撈粗麵 小辣 肥牛好抵叫 又多又大件仲要唔係薄切 肉質都算中上 豬腸份量都好多 好脹卜卜 好彈牙 又夠晒入味👍🏻 加埋車喱茄 其實好fresh 好正呀佢有呢個餸揀 有次叫咖哩汁 店員話加埋豉油好味啲 的確冇介紹錯 淨咖哩汁會好乾 加埋豉油甜甜地 辣度揀左小辣 其實都真係好辣 建議自己加 唔好係點菜紙圈埋
隔一個月到就要食個筷子記車仔麵 頂一頂癮🤤

雖然係咁 我都成日想黎食😁

肥牛 豬腸 車喱茄 咖哩汁 撈粗麵 小辣

2018-08-02 596 瀏覽
店員阿姐很可愛,老闆要按人流加人工,讓員工分享客多的好處!人太多了,落錯單是常識吧,第一次去,叫了個兩餸,卻寫了三餸的價錢,食物來了向阿姐查詢,佢話:你叫多個餸啦!好,我叫多了一個餸。然後,第二次的餸來了,她把餸倒進碗內!很滾動!感受到在農場被飼養的幸福!🐷第二次去,因很想吃蘿蔔,但點餐紙只有一款咖哩豬皮蘿蔔,因為很想吃蘿蔔,也沒所謂,圈了。食物來了,是魚蛋豬皮!點解係魚蛋嘅?我心愛的蘿蔔呢?於是,我問阿姐,阿姐話蘿蔔賣晒,換咗魚蛋俾我。阿姐話唔知點解咁多人都鍾意食蘿蔔!好了,是我不知為何要叫蘿蔔來吃,我說那為什麼不早點告訴我呢?讓我可轉第二個餸?沒人回應⋯⋯三十六元三個餸有飲品真的是超值,又可親身體驗到員工受老闆剝削後的結果,長知識了。👍🏽👍🏽
店員阿姐很可愛,老闆要按人流加人工,讓員工分享客多的好處!
人太多了,落錯單是常識吧,