2018-05-04 230 瀏覽
今日一早要係中環做野所以就約埋同事一齊食早餐中環既老字號都有唔少筷子記比較近工作地點所以就選擇左呢間由於今日唔係假期同埋時間尚早餐廳內既人數都唔算太多店內都散發著和諧既氣氛同事間都會傾下 笑下好開心店內既裝修都散發著一種「舊」味道仲有唔少雜誌報導店內放左唔少舊式飲品自己想食咩就自己圈有分湯都撈麵叫幾多個送都得仲有唔同汁可供選擇價錢就$27開始 係呢區黎講非常吸引最後 我就點左唐生菜墨魚丸沙嗲沙米粉黎到賣相已經好吸引喇啲沙嗲汁都比較結身隨麵仲附上炸蒜添蒜味加埋落湯撈埋將成碗升華至另一個層次呢到既沙嗲汁同我地平時食既有啲唔同無乜花生 但係味道都係非常濃郁好好味飲品方面我就點左美綠記得細個既時候每年學校都總有一日有免費美綠飲個種濃郁既味道同埋幸福感到依仲記得啊
今日一早要係中環做野

記得細個既時候
每年學校都總有一日有免費美綠飲
個種濃郁既味道同埋幸福感到依仲記得啊

2018-05-03 151 瀏覽
車仔麵我地由細食到大,但撈嘅車仔麵你地又食過未?依間位於中環嘅茶檔,就係主食車仔麵嘅,叫法同一般嘅車仔麵店一樣,都係有一張紙比你自己揀想食嘅餸😚 但分別就在於佢有得比你揀撈麵架!!有咖哩、茄汁、沙茶、洋蔥、沙嗲仲有蠔油!而且d餸都幾特別架,例如有魚羹、香菇魚片扒、澳門包心卷、就連芋絲都有😱今次我就叫左個金菇、咖哩豬皮蘿白仲有豬大腸嘅幼麵🤤至於個汁就揀左咖哩汁!佢d蘿白好甜好淋又入味,重點係無渣😍大腸唔韌,瀂過👍🏻加返d金菇健康d! 幼麵彈牙 好正 而且價錢合理,真係會返去再光顧呀😆😆😆 (8.7/10)
車仔麵我地由細食到大,但撈嘅車仔麵你地又食過未?

2018-03-08 1141 瀏覽
是日變番窮食-⠀中環筷子記嘅撈烏冬記得對上一次去食已經係兩年前嘅事會經過嗰頭係因為嗰陣中環間H&M執笠大清貨呀叔好唔執輸咁特登去打個冷然後就去左附近醫肚今日再嚟到中環就口痕痕好想再去食過撈烏冬⠀話說間野嘅賣點係澳門特色嘅小食同味道但澳門特色姐係咩味?呀叔我真係答你唔到⠀叫左碗三送撈烏冬(豬大腸、勿演、豬肉丸+沙嗲汁) 包野飲$35⠀豬大腸好入味好淋 但就好似少左種大腸嘅味(唔係便便味呀唔該)而啲丸仔就都係咁啦 無乜需要特別介紹整番熱又係個種味⠀而佢個沙嗲汁嘅味道同港式沙嗲牛嘅味唔同佢個種係甜啲嘅撈落啲麵到都幾好食 整體不過不失⠀唔知係咪回憶總是美好的記得明明係好好味嘅野變得平凡了⠀今日食完之後呀叔覺得大家行過附近嘅不妨一試不過就唔需要專程去食啦⠀
是日變番窮食-

話說間野嘅賣點係澳門特色嘅小食同味道
但澳門特色姐係咩味?呀叔我真係答你唔到

中環筷子記撈烏冬

豬大腸好入味好淋
但就好似少左種大腸嘅味(唔係便便味呀唔該)
而啲丸仔就都係咁啦

2018-01-16
中環筷子記撈烏冬
  • 撈烏冬
  • 豬排包
終於有時間去周圍食下野專登黎食筷子記,門口伯伯叫我地入去坐已經感覺親切對呢間店有好感我地一坐低,伯伯就教我地點叫野食😆叫左一個洋蔥汁撈粗麵、一個湯麵洋蔥汁甜甜地好特別,同粗麵好夾另一個湯麵都好味,有炸蒜粒,成個麵更加香餸就叫左魷魚、瑞士雞翼、馬交魚羹、墨丸、包心卷(應該係,叫完都唔記得😂)啲澳門餸係平時出面啲車仔麵店冇既,就梗係試下啦雞翼幾林,老公中意食,其他既都好岩口味一杯咸檸七一杯無花果蜜咸檸七好飲~連平時唔好咸檸七既老公都好中意飲無花果蜜唔會勁甜但又好夠味呢餐唔單止好味,而且好平,兩個人叫埋特飲又加餸都係$80唔洗(早餐時段),仲要係中環~下次係中環唔知食咩一定食佢!
終於有時間去周圍食下野
專登黎食筷子記,門口伯伯叫我地入去坐已經感覺親切
對呢間店有好感
我地一坐低,伯伯就教我地點叫野食😆

叫左一個洋蔥汁撈粗麵、一個湯麵
洋蔥汁甜甜地好特別,同粗麵好夾
另一個湯麵都好味,有炸蒜粒,成個麵更加香

啲澳門餸係平時出面啲車仔麵店冇既,就梗係試下啦
雞翼幾林,老公中意食,其他既都好岩口味
一杯咸檸七一杯無花果蜜
咸檸七好飲~連平時唔好咸檸七既老公都好中意飲
無花果蜜唔會勁甜但又好夠味

下次係中環唔知食咩一定食佢!
2018-02-24
$40 (早餐)
2018-02-26 748 瀏覽
星期日,一個人走出街四處逛,想吃東西但又不想吃得太飽,就跑到筷子記吃車仔麵。這裡除了車仔麵,豬扒包也很有名,除了車仔麵,許多枱客都有多點一份豬仔包。這裡的下午茶時間特別長,下午2時開始到晚上10時打烊,而且價錢實惠,所以不時見到附近名單的職員來這裡開飯。平時吃車仔麵,多數都是魚蛋、蘿蔔、菜、墨丸、牛腩、雞翼尖 ......之類的配料,再加腩汁或清湯底,聽到也有一點膩。這裡的車仔麵,配料跟一般的有點不同,但又好好味。尤其是青春魚肉腐皮卷、路環香腐角、咖喱辣魚蛋、蜜糖豆,更是我心目中的招牌配料。今次我選了青春魚肉腐皮卷、路環香腐角、脆皮芝士腸、蜜糖豆配油麵,另加凍無花果蜜。一般的車仔麵,甚少可以選配蜜糖豆,喜歡這裡的蜜糖豆脹卜卜。青春魚肉腐皮卷雖說是炸春卷,香口但不是脆口那種,也不油膩。每碗也配有一匙的炸蒜,在點餐紙上可以選擇要不要。無花果蜜和羅漢果蜜也是這裡的招牌飲品,清甜不膩。今次我選了無花果蜜(少冰),這裡是少能能做到真少冰的食肆。以中環區,這個價錢是價廉物美,食物質素亦好。要挑剔的,是空間較窄,坐位較迫。而店員都是較年長,他們說話會稍大聲點。

四餸車仔麵

無花果蜜

2018-02-25
無花果蜜
2018-02-23 496 瀏覽
又一個與醫生會面的下午, 過到對面海梗係搵啲好評多嘅食店幫襯吓啦, 咁搵到筷子記, 近醫務所。叫咗3餸麵, 有瑞士雞翼, 路環香腐角同埋咖哩豬皮蘿蔔米粉(加沙茶)+凍奶茶少甜。食物一到, 首先發現無沙茶醬, 咁算啦見個底有啲色, 應該夠味就費事加啦。瑞士雞翼 - 味唔夠, 但就好夠淋路玾香腐角 - 普通豆腐味, 似扁咗嘅豆泡咖哩豬皮蘿蔔 - 普通車仔麵料, 勝在蘿蔔無渣凍奶茶 - 茶味夠, 真係有少甜, 值得讚嘅**好似幾重味精, 食完個胃有啲反應, 本身係對味精比較敏感, 所以都應該無下次。但有個疑問, 餐牌上註明兩個下午茶時間, 都係2點開始, 但點先可以食到平嘅價錢呢?? 我真心係諗唔明, 求解答。(有諗過問架, 但啲阿姐鬼死咁忙, 咁就唔好打攪人啦)

瑞士雞翼 - 味唔夠, 但就好夠淋
路玾香腐角 - 普通豆腐味, 似扁咗嘅豆泡
咖哩豬皮蘿蔔 - 普通車仔麵料, 勝在蘿蔔無渣
凍奶茶 - 茶味夠, 真係有少甜, 值得讚嘅

2018-02-23
2018-02-13 529 瀏覽
呢排食得太多好嘢洗大左,就想揾翻啲平民啲嘅餐廳幫荷包慳下錢。見車仔麵平平地,而且不嬲對車仔麵有童年情意結,見到舖頭個門面的的骰骰,幾有特色,就決定入去試下呢間。裏面嘅裝修都真係幾懷舊,最鍾意呢種老香港的感覺入到去坐好就諗住叫阿姐嚟點嘢食啦,點知原來係用點餐紙嘅,一睇就知我哋唔係熟客喇叫三個餸就最抵食:芥蘭,瑞士雞翼,咖喱豬皮蘿蔔(辣),配油麵 - 熱菜蜜($37)食飯時間等左5分鐘就有得食,非常快手。份量啱啱好,油麵加$1加埋杯熱菜蜜都係$37。瑞士雞翼唔算入味,(林)就幾(林),但係咁嘅價錢都唔好要求咁多啦。蘿蔔都有啲水準。豬皮就冇咁入味啦。路環香腐角,咖喱豬皮蘿蔔(辣),沙茶醬魷魚配米線 - 鹹檸七 ($36)叫鹹檸七仲抵飲,淨係罐7up都抵翻啦。中環黎講有麵食,有三個餸仲有嘢飲,都真心沒幾間。食物方面,個人認為湯底唔係特別鮮味,普普通通。值得一提嘅係,我同我朋友都係食開小辣,但係呢度嘅小辣同平時食開嘅相比有少少重咗未。有興趣食辣嘅,又唔係太食得辣嘅朋友可以試吓溝少少辣椒醬試試味先。服務方面,佢哋唔係好假果隻有禮貌。講嘢麻麻甩甩但係其實幾有人情味,手快腳就會收晒用過嘅紙巾,會幫你擺

裏面嘅裝修都真係幾懷舊,最鍾意呢種老香港的感覺

叫鹹檸七仲抵飲,淨係罐7up都抵翻啦。

中環黎講有麵食,有三個餸仲有嘢飲,都真心沒幾間。

服務方面,佢哋唔係好假果隻有禮貌。講嘢麻麻甩甩但係其實幾有人情味,手快腳就會收晒用過嘅紙巾,會幫你擺下袋,同你講吓笑。”你食得咁快咪又係要等埋女朋友“ (我笑左)人情味呢啲真係買少見少,老點小店多多支持啦。
2018-02-11
2018-02-03 373 瀏覽
來到中環吃午餐,基本上很多間鋪頭都沒有最少$50都落唔到樓,而這間澳門平民麵食茶檔「筷子記」就可以滿足糧尾時平價恩物。這個麵食先讓每位客人都用一張紙來點車仔麵或撈麵的餸菜及圈低要求,我就叫了一個三個餸的米線($36)連飲品選了咖啡,真的平到你唔信,三個餸包括瑞士汁雞翼、青春魚肉腐皮卷及麻辣豬頸肉,我就要求米線加上少少洋蔥汁,整個湯底甜甜地還有少少洋蔥絲,瑞士汁雞翼有兩隻,而雞翼中的瑞士汁醃得很入味,辣汁豬頸肉很有咬口,青春魚肉腐皮卷很彈牙。而且製作時間很快,點單後不用3分鐘,熱騰騰的米線便送到枱上來。我發現叫三個餸是最抵的($36),而兩個餸是($34),四個餸加 $5 則要($41),這裏真的是中環的平價麵食之選。

2018-01-11 551 瀏覽
今晚放工行左去中環搵媽媽食飯,最鐘意食車仔面既我,梗係諗都唔諗就簡筷子記啦!麻辣豬頸肉、澳門包心卷、蘿蔔豬皮(一個送)、雞翼,福字面、沙茶汁雞翼唔好食、又細隻呢碗媽媽既米線

麻辣豬頸肉
、澳門包心卷
、蘿蔔豬皮(一個送)
、雞翼
,福字面、沙茶汁

雞翼唔好食、又細隻

呢碗媽媽既米線

中環打工仔應該無咩人未聽過筷子記佢最出名一定係佢嘅窮人價錢😎中環地區竟然$33就有兩餸麵仲包埋野飲 真係無可能唔去試😜.今次試左兩餸 揀左馬交魚羹同麻辣豬頸肉麵就揀左幼麵撈沙嗲汁😋馬交魚羹即係魚肉因為撈左汁嘅關係 睇唔清原本個樣😂但食落好似普通魚肉.麻辣豬頸肉食落一d都唔會太辣但調味一流👍👍 必食😉.沙嗲汁多到食完個麵都仲有汁淨所以唔洗怕唔夠汁乾身😘.但小店始終地方有限所以坐得都幾逼但咁抵嘅價錢都唔可以太多要求啦😂
中環打工仔應該無咩人未聽過筷子記
但咁抵嘅價錢都唔可以太多要求啦😂
沙嗲汁撈麵

沙嗲汁撈麵
2017-12-13 579 瀏覽
Chopsticks Kee .... is one cha chan teng boyfriend and I walk by a lot. Located near the Midlevel Escalators, it's small, cramped and extremely old looking. It also has a sign that is in perpetual afternoon tea session. But little does one know ... it serves food with the word Macau or something related to Macau in it, but the food is not Macau at all.Menu is in Chinese but they have an English menu available upon request.Boyfriend ordered this: a cart noodle with Macanese fish ball, Swiss chick

Boyfriend ordered this: a cart noodle with Macanese fish ball, Swiss chicken wings and Chinese curry squid all covered with an onion sauce ($36). It looked really horrifying but oddly tasted better than it looked. Wings were marinated enough. The Macanese fish balls were not that great. Tasted a bit like hard leather.

I ordered this: St. Paul pork chop sandwich ($29 with a cold drink). The bread was soft and wasn't toasted.

It felt a bit dry as it was just sliced dried pork chop and mayonnaise. They didn't add any vegetables to make it at least feel less dry.

The food was fairly cheap in price but it looked horrifying. However, it did taste better than it looked. Not very hygenic at all. I really don't think I'd be back.
2017-12-07
2017-11-29 708 瀏覽
放工約友人行下中環,記得以前食過一間又平又好食既撈面,心郁郁就搵下叫咩名同埋係邊,原來叫筷子記。被吩咐坐裡面,之後自己填食咩,$30兩餸面,$33三餸面仲包埋野飲,真係好抵食!我以前食過沙茶醬撈面,今次揀沙爹醬撈米線,加中辣,個人覺得沙茶醬好食d, 包心肉再熱少少會好d, 整體大大碟,味道都唔錯,算係又平又好食。友人揀沙茶湯米線,湯既關係沙茶味淡左,始終配合撈面好d,另外,總算肥牛唔係得肥膏個種,性價比高。咁平就唔好期望有咩服務啦,食完阿姐拿拿林收野,之後去櫃面比錢走人🤓
放工約友人行下中環,

被吩咐坐裡面,之後自己填食咩,
$30兩餸面,$33三餸面仲包埋野飲,真係好抵食!

沙爹撈米線

沙茶湯米線

沙爹撈米線
沙茶湯米線
2017-11-28 433 瀏覽
一個月都總係要加幾日班公司附近餐廳又貴一班同事又懶到出汁 唔想出去買所以次次都係食筷子記外賣夠平又有人送過黎佢個下午茶last到夜晚10點印象中都冇加過價33蚊可以食到3個餸既車仔麵仲有野飲送外賣又冇加錢外賣姐姐服務態度又好真係可以去邊到搵澳門包心卷、青春魚肉腐皮卷、咖哩豬皮蘿蔔都好正次次都基本會叫呢幾款最鐘意食粗麵烏冬但同事話福麵都好好食間唔中會叫多一盒生菜$20同同事share食每人都係40幾蚊真係好抵
一個月都總係要加幾日班

仲有野飲送
外賣又冇加錢
外賣姐姐服務態度又好
真係可以去邊到搵

澳門包心卷、青春魚肉腐皮卷、咖哩豬皮蘿蔔都好正
次次都基本會叫呢幾款
最鐘意食粗麵烏冬
但同事話福麵都好好食

間唔中會叫多一盒生菜$20同同事share食
每人都係40幾蚊真係好抵
外賣速遞
2017-11-07 787 瀏覽
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過每次經過都會諗要搵日去試下 講講下就講左幾個月 (掩臉喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀(唔好講啲咩無三不成幾啊)麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線 如果喺撈麵嘅話仲有5,6款汁比我地揀沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬(記錯唔負責任 !!!!!????? 總之就有好多款比我地揀啦)包唔會食厭 有N咁多重搭配方法我就叫左沙嗲撈幼麵餸就揀左豬頸肉 芝士腸 豬皮蘿蔔同埋生菜加埋杯凍奶茶 都喺41蚊 真喺講都唔信味道就唔細述 三個字 平靚正想知咩味就尼試下 包唔會失望小弟不負責任地保證
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過
每次經過都會諗要搵日去試下
講講下就講左幾個月 (掩臉

喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下
又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦

間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色

車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀
(唔好講啲咩無三不成幾啊)
麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線
如果喺撈麵嘅話
仲有5,6款汁比我地揀
沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬
(記錯唔負責任 !!!!!?????
總之就有好多款比我地揀啦)
包唔會食厭 有N咁多重搭配方法

想知咩味就尼試下 包唔會失望

小弟不負責任地保證
2017-11-06
2017-10-13 1016 瀏覽
無喺中環返工好幾年了,但有時都會掛住呢間小店。平日lunch時間座無虛席,價錢親民嘛特色「窮人洋蔥汁」係我嘅至愛,足料亦唔會過於杰身!甜甜地用唻撈麵好開胃有時夜少少都賣哂架!冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉雞翼亦夠味但醃過籠有啲梅身,但車仔麵餸唔入味仲慘,所以都可以接受。

有時夜少少都賣哂架!
冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉

窮人洋蔥汁
窮人洋蔥汁