2017-02-25 1587 瀏覽
不知筷子記與澳門筷子基的關聯性,但是他們的平民麵就是不折不扣的車仔麵。餐牌上寫道:莫道筷箸小 · 日日伴君餐 · 千年甘苦史.盡在雙筷間。不錯,筷子也可以說是中餐的一個代表icon。經過幾次筷子記都是很多人在排隊等候,今次剛巧門前有空席,於是一試。他們的下午茶由下午二時做到晚上十時,很是吸引。是次用餐點選了三個茶餐加鐵皮屋淨餸 。一口氣嘗過他們的好幾個淨餸。滿心期待可以好滿足,可惜...澳門包心卷是最單看名字特別的一款,像獅子狗魚卷般的樣子,包了豬肉餡,味似包心丸,所以味道很普通。路環香腐角、澳門片頭、澳門墨魚丸等,雖冠以澳門之名,但是跟街市的最普通丸食貨式沒有兩樣。瑞士鷄翼,是只普通的豉油雞翼,醬汁平平無奇的,是個不sweet的瑞士汁!沙茶魷魚的沙茶醬,OMG! 差勁至極。魷魚是水發魷魚,當然無味且只得可憐數小片。豬腩肉是冷冷的數片,被冰冷濃稠的醬汁包著,好膩口的感覺。為什麼不給我翻熱?奶占麥多,既不是麥包,又沒有加上任何麥片麥顆粒之類的東西,名乎其實是普通的奶占多,說是沒有失望就是說假的。為什麼叫麥多?烘多士的師傅姓麥乎?澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味

澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味道也沒有...既沒有無花果味,也沒有什麼甜味。

聖保羅豬扒包,他們的豬扒飽,真的比不上香港很多其他食肆的,更莫説那些在澳門的。

整個體驗是好失望。
鐵皮屋淨餸  (餐)
聖保羅豬扒包(餐)
凍檸賓
奶占麥多(餐)
2017-02-18
2017-11-07 305 瀏覽
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過每次經過都會諗要搵日去試下 講講下就講左幾個月 (掩臉喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀(唔好講啲咩無三不成幾啊)麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線 如果喺撈麵嘅話仲有5,6款汁比我地揀沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬(記錯唔負責任 !!!!!????? 總之就有好多款比我地揀啦)包唔會食厭 有N咁多重搭配方法我就叫左沙嗲撈幼麵餸就揀左豬頸肉 芝士腸 豬皮蘿蔔同埋生菜加埋杯凍奶茶 都喺41蚊 真喺講都唔信味道就唔細述 三個字 平靚正想知咩味就尼試下 包唔會失望小弟不負責任地保證
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過
每次經過都會諗要搵日去試下
講講下就講左幾個月 (掩臉

喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下
又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦

間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色

車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀
(唔好講啲咩無三不成幾啊)
麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線
如果喺撈麵嘅話
仲有5,6款汁比我地揀
沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬
(記錯唔負責任 !!!!!?????
總之就有好多款比我地揀啦)
包唔會食厭 有N咁多重搭配方法

想知咩味就尼試下 包唔會失望

小弟不負責任地保證
2017-11-06
2017-10-13 688 瀏覽
無喺中環返工好幾年了,但有時都會掛住呢間小店。平日lunch時間座無虛席,價錢親民嘛特色「窮人洋蔥汁」係我嘅至愛,足料亦唔會過於杰身!甜甜地用唻撈麵好開胃有時夜少少都賣哂架!冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉雞翼亦夠味但醃過籠有啲梅身,但車仔麵餸唔入味仲慘,所以都可以接受。

有時夜少少都賣哂架!
冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉

窮人洋蔥汁
窮人洋蔥汁
2017-10-03 579 瀏覽
多汁,平係好重要加❤️所以黎呢到食個多餸麵實死無生啦😊wa wa wa 呢度d撈麵好平 下午茶仲抵食 33蚊炸 講返個配料蘿蔔豬皮幾入味 撈埋d沙茶醬 簡直正呀!☺️建議唔好食菜 因為偏黃加 😰麵質幼身 幾滑呀但最弊易斷呢⋯⋯衛生環境認真麻麻 食下食下都可以見到d蚊飛泥飛去 搞到食個時成程r下r下咁
建議唔好食菜 因為偏黃加 😰
麵質幼身 幾滑呀但最弊易斷呢⋯⋯
2017-09-24 627 瀏覽
每次中環諗唔到食咩午餐都會去呢道食下香港人嘅風味,雖然呢間餐廳係澳門黎,不過以前係中環返工都成日走過來食好有昔日情懷。店鋪嘅裝修同衛生唔係話好靚冠冕堂皇咁樣,不過幾個人迫埋一齊食都別有一番風味。叫咗蘿蔔,魚夫,同埋豬頸肉嘅撈籽線,黎呢到當要食佢嘅沙茶醬,佢啲米線唔會一夾就斷,而且黐埋沙茶嘅味道真係超級正。朋友就叫咗番茄仔同埋豬頸肉,配埋佢嘅甜洋蔥醬。另外佢仲有個魚卷都幾好食,都係呢間鋪頭嘅特色。建議真係要食港人風味嘅話要來呢一間但係食佢嘅「撈」野,價錢仲要超平另外嘢飲都唔使+多錢。有勁多特色嘢飲好似羅漢果汁無花果等等。

有勁多特色嘢飲好似羅漢果汁無花果等等。
2017-09-20 540 瀏覽
今日到蘭桂坊工作 ,同朋友去附近食lunch , 因為唔係好熟中環啲地方 ,朋友推介這間筷子記食車仔麵, 門面裝修平民化, 感覺好懷舊。我們開餐的時間正好是下午茶 中環區來說 價錢算抵食$ 30蚊兩餸及$ 33蚊三餸連嘢飲。 聞說呢度啲豬扒包及多士都唔錯, 但我地冇叫我叫了一個青春魚肉腐皮卷加豬腸食湯幼麵, 配料味道還可以 ,但不算出色幼面欠咬口, 熱奶茶完全唔得, 口感不夠厚滑, 水漏漏朋友就揀了一個咖哩豬皮魚蛋蘿蔔撈粗麵, 味道唔錯咖哩味幾香, 蛋粗麵麵質一般。整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。

整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。
2017-09-05 244 瀏覽
好耐冇食呢間今日突然好想食雞翼同包心卷心血來潮就走去叫外賣外賣大約需要等15分鐘 或者你可以打電話先order 再落去拎店內環境會坐得比較逼大家想坐得舒服 建議外賣 或者避外lunch time 人潮不過講翻正題 點解我要比負評回到office時一打開杯檸茶 真係噢左出聲原來有隻小動物係上面好彩係檸茶要篤 所以發現到如果叫再其他野飲 真係喊出黎本身食物不錯但order有時都幾亂 會比錯不過出左名就預左佢地做得快手 食得咸魚抵得渴食物推介:雞翼
好耐冇食呢間

不過出左名就預左佢地做得快手
食得咸魚抵得渴

食物推介:雞翼
外賣自取
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。一行到門口已經有姐姐招呼我入去坐,門口呢張suppose用黎做cashier既枱都用埋黎俾客坐,就知呢間野真係好好生意呢個打卡機佢地真係重用緊,除左坐得一d都唔舒服之外其實都可以扮下文青懷舊一下我叫左沙爹汁撈辣蛋、生菜、澳門包心卷、路環香腐角米線,食物都係幾分鐘就到。可能我對佢太有期望既關係,最後都幾失望。首先沙爹汁係完全無沙爹味,只係得個甜字香腐角其實同厚身既腐竹無分別,無乜特別豆香,可食可不食。相比下包心卷算係唔錯,雖然咬落幾重粉感但都叫有魚味。辣蛋其實幾特別,似係有d喇沙個香味同微辣既煎太陽蛋,但個蛋煎得太老啦最後個米線底係勁淋,一d咬口都無。野飲叫左麥奶奶茶,飲完都唔知係咪姐係麥精溝奶茶,普普通通。論價錢的確好平,咁樣一餐都只係41蚊,但味道真係唔係特別討好。如果偶爾想懷舊一下都可以黎試下,但我就應該唔會想再食
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。

2017-08-30
2017-08-25 667 瀏覽
选了粗面,沙茶酱,香菇,还有一个不知道名字的鱼丸时的东东,捞面,比起汤面我更喜欢捞面,味道不错奶酱多很赞!同事说要了多奶还是觉得干,我倒觉得很不错套餐里包含饮料很便宜的一顿饭
奶酱多很赞!同事说要了多奶还是觉得干,我倒觉得很不错
套餐里包含饮料
很便宜的一顿饭
2017-08-16 752 瀏覽
位於中環嘅筷子記 已經聽過佢嘅大名好耐但由於平時好少去到港島區所以一直都冇機會去食今次咁岩到港島工作 所以就特登去了..佢哋嘅下午茶時段好特別係由2pm一直到10pm下午茶時段兩餸只係$30三餸只係$33仲要配有冷熱飲品晚飯時間去都可以享用下午茶優惠性價比真係好高.雞翼•魷魚•肥牛•幼麵 撈鼓油x蠔油.本身只係揀咗蠔油汁但親切嘅姐姐就提議加埋招牌豉油汁食落會更濕潤 唔會乾爭爭佢地嘅鼓油汁真係好正食落甜甜地 唔會鹹 撈麵食真係唔錯另外瑞士汁雞翼都十分推薦雞翼醃得好入味 肉質煮到好淋好淋..另外仲試左自稱好味嘅沙嗲汁相比之下秘製甜鼓油汁出色啲沙嗲汁反而冇乜特別 普普通通.係中環地段 咁嘅質素 咁嘅價錢真係超值超值超值見到之前嘅評論 有人話嗰度嘅姐姐好冇禮貌但我今次去就覺得佢哋好親切好好人好好傾好有人情味🤘🏿會主動提我地有咩嘢飲 本身只叫可樂 姐姐都主動提議我加埋檸檬話我地知加埋檸檬都唔使加錢.可惜係係中環咁遠 否則真係會經常幫襯
位於中環嘅筷子記 已經聽過佢嘅大名好耐

會主動提我地有咩嘢飲
本身只叫可樂 姐姐都主動提議我加埋檸檬
話我地知加埋檸檬都唔使加錢

可惜係係中環咁遠 否則真係會經常幫襯
想食筷子記好耐了好鍾意車仔麵 但車仔撈麵真係未試過🙈-三餸撈麵餐 ($36)-鹽香車厘茄車厘茄爆哂汁 好香甜-青春魚肉腐皮卷腐皮卷好硬同好乾 可能嗌湯麵會好d 個感覺會似未煮腍🙈-香菇魚片扒魚片扒同腐皮卷有同一問題 都係比較dry魚片扒成傻好大舊 但都係煮得唔夠腍😢魚肉好厚同都彈牙嘅 味道就好夠 但整體口感麻麻😫-聽朋友講沙茶醬會好重口味 所以揀左甜豉油我自己好鍾意個個特製甜豉油撈米粉😚甜豉油唔會太鹹 甜甜地好好味 但米粉陣索到d味道!-另外朋友個個大讚豬腩肉同埋雞翼😍洋蔥汁我偷試左😂😂😂 甜甜地又幾好味!下次我都要試埋呢幾款😆-姐姐好好人 同埋估唔到星期六嘅lunch時間黎到都唔洗等好鍾意呢d老店 有人情味價錢又唔貴食到真正嘅港式風味😋💕
想食筷子記好耐了
好鍾意車仔麵 但車仔撈麵真係未試過🙈

三餸撈麵餐 ($36)
鹽香車厘茄

魚肉好厚同都彈牙嘅 味道就好夠 但整體口感麻麻😫
香菇魚片扒

聽朋友講沙茶醬會好重口味 所以揀左甜豉油
我自己好鍾意個個特製甜豉油撈米粉😚
甜豉油唔會太鹹 甜甜地好好味 但米粉陣索到d味道!
另外朋友個個大讚豬腩肉同埋雞翼😍
洋蔥汁我偷試左😂😂😂 甜甜地又幾好味!
下次我都要試埋呢幾款😆

姐姐好好人 同埋估唔到星期六嘅lunch時間黎到都唔洗等

好鍾意呢d老店 有人情味價錢又唔貴
食到真正嘅港式風味😋💕
2017-08-02 695 瀏覽
每次跟友們談起到中環吃飯,他們總是覺得中環的食肆都是高消費的,其實也不盡然,在威靈頓街一帶的小鋪都是價廉物美的。而筷子記便是我最常去的平食餐廳之一。.價錢真的是很貼地,而且食物的種類也很多。除了撈麵之外,還有澳門名物:豬扒包、茶檔小吃炸雞脾、熱狗和三文治等等。.鐵皮屋撈麵(澳門包心卷+蠔油冬菇+青春魚肉春卷)澳門包心卷其實就是魚肉卷釀豬肉,就好像吃火鍋時會點的那款包心丸差不多;而青春魚肉春卷就是炸魚肉春卷,吃得出是雪藏貨,因為魚肉春卷炸得太乾身,而且魚肉完全不是彈牙的,要說是「青春」的,好像有點牽強。另外,蠔油冬菇倒是不錯的,所用的蠔油汁應該加了冬菇水,突顯出冬菇的鮮甜味。麵底我選了粗麵,而醬汁方面則選了店家推薦的沙爹汁。個人認為粗麵跟沙爹汁最合配。點了一個麵餐再加配一杯凍檸茶只不過是40多塊而己。

鐵皮屋撈麵
(澳門包心卷+蠔油冬菇+青春魚肉春卷)

2017-06-28
2017-08-01 482 瀏覽
筷子記🍴中環既必去景點😚超級中意呢到既裝修,真係超級Hong Kong style ☺️勁地道有有feel!叫左個撈面餐:有雞翼,蜜糖豆同澳門包心卷~其實味道我覺得還好~不過份量真係超足🤞🏿撈埋啲汁都好食總知勁香港味啦😂奶茶都係奶味重啲,唔係好甜,但凍奶茶就係要多甜先好飲😂😂仲有個聖保羅豬排包配熱飲 hkd26 💸食豬排包其實最主要係食佢個醬!同出面啲沙律醬唔同,偏啲豬排都好食!😍想搵番啲香港味一定要黎呢間!
筷子記🍴

中環既必去景點😚

奶茶都係奶味重啲,唔係好甜,但凍奶茶就係要多甜先好飲😂😂

仲有個聖保羅豬排包配熱飲 hkd26 💸

想搵番啲香港味一定要黎呢間!
2017-07-29 350 瀏覽
車仔面OK嘅,我食lunch唔會要求太高。如果唔係企門口個阿姐咁嘈,我會幫襯多啲。佢企係門口,下下大叫入廚房。我食個快lunch都頭痛。就算企係佢面前,佢都係大聲同你講野。唔係有冇禮貌既問題,而係。真。係。好。嘈。
2017-07-12 676 瀏覽
lunch time一諗唔到食咩就是筷子記了因為快 靚 正 識食一定係食豉油撈烏冬 不過今日想試試第二款麵 所以點了幼麵 都一樣好吃 雞翼好入味 必點 魚蛋都好有魚蛋味 又夠辣 凍檸茶就是正常茶記應有的味道 夏天飲凍檸茶真的很解渴。環境就唔好諗住會坐得好舒服 普通港式麵檔咁服務都係港式服務 雖然侍應阿姐表面說話大大聲聲粗粗魯魯 但佢地其實好有heart 這也算是另一種人情味吧最後聽聞佢d多士都好好味 下次試下先 會繼續幫襯DDDD
lunch time一諗唔到食咩就是筷子記了
環境就唔好諗住會坐得好舒服 普通港式麵檔咁