2017-05-13 148 瀏覽
外賣豬扒包,等候廿分鐘仍未到問阿姐,阿姐黑面不理會,另一個阿姐問我做乜,黑面阿姐同佢講"佢等外賣唔洗理佢",繼續唔理我。要求退款佢叫我報警。職員非常無禮! 忙碌平價唔係大曬,我都有俾錢,外賣不是食客嗎?
2017-05-13
25 分鐘 (外賣自取)
2017-05-05 377 瀏覽
行街完之後揀jor 呢間食個下午茶,嗌jor 一個奶占同一個奶醬多,味道正常,不過不失,奶茶就嗌jor 一杯茶走!奶茶唔錯 不會覺得苦. 店內裝修比較特別,而因為人多,所以比較逼
2017-05-03 312 瀏覽
今日約左啲friend 去行下太平山,慢慢行,都行左個零鐘兩個鐘。落返山都開始肚仔餓喇。就是但搵左間餐廳坐低食。真係是但搵。呢間野可以話係無裝修,好聽啲講咪真懷舊style 。間野叫筷子記,一聽落同澳門個地方筷子基有啲似,點知睇下個menu真係食豬仔包同辣魚包個啲野。我個朋友嗌左個豬仔包餐,我嗌左個辣魚包餐,我地兩個互相交換左半個包俾對方,咁兩種包都可以試到。成個餐跟茶,都係廿零蚊,係中環呢個地方來講算好好好平啦。有哏餐熱飲,凍飲汔水加錢。咸檸七解渴又消!正!我打開左個包影俾大家睇,所以睇落有啲核突。左邊係豬扒包,個豬扒呢薄乾身又細塊,劣。右邊辣魚包,沙甸魚有小小辣味。唔腥,俾想像中好食。兩種包都係用甜餐包來夾,個包幾軟淑。我同朋友都一致覺得辣魚包好食,豬仔包就唔值一試。

咸寧七
HK$3

咸檸七解渴又消!正!

左:豬扒包,右:辣魚包
HK$26
右邊辣魚包,沙甸魚有小小辣味。唔腥,俾想像中好食。
兩種包都係用甜餐包來夾,個包幾軟淑。
我同朋友都一致覺得辣魚包好食,豬仔包就唔值一試。
2017-04-29
HK$30 (下午茶)
咸寧七
HK$ 3
左:豬扒包,右:辣魚包
HK$ 26
2017-04-12 493 瀏覽
加班加到九點行到落街心諗九點幾嘅中環仲有啲乜嘢食見到有鋪頭未關價錢又平平地就走左入去食鋪頭啲枱都擺得幾密中午時間黎食應該幾逼見到佢哋牆上面啲剪報好似好多遊客來食咁周圍望張張紙反轉再反轉都係搵唔到價錢問吓個阿姐佢話三十六蚊三餸包野飲中環來講又好似幾抵喎加多一個餸加五蚊左邊嗰杯係羅漢果茶比較特別唔會太甜仲好似有美綠飲三餸車仔麵肥牛 魚肉腐皮卷 香菇魚片扒味道冇乜特別魚肉 沙茶醬魷魚 瑞士雞翼見到其他幾台客都係叫撈麵好似吸引啲
加班加到九點行到落街心諗
魚肉 沙茶醬魷魚 瑞士雞翼
見到其他幾台客都係叫撈麵
好似吸引啲
2017-03-30
HK$36 (晚餐)
2017-04-09 360 瀏覽
放假食個下午茶,2點後3餸車仔麵加熱飲33元,好抵又好食。叫了2客車仔麵餐。加1客豬扒飽,18元1件豬扒飽,好食。我推薦食。撈。個隻,沙嗲。豉油撈好正。中環地區有咁嘅價錢又有質數嘅食店,真係要支持,店員又好禮貌。
放假食個下午茶,2點後3餸車仔麵加熱飲33元,好抵又好食。
叫了2客車仔麵餐。加1客豬扒飽,18元1件豬扒飽,好食。
我推薦食。撈。個隻,沙嗲。豉油撈好正。
豬扒飽
HK$ 33
  • 聖保羅豬扒包
  • 澳門撈麵
2017-04-05 336 瀏覽
要喺中環諗諗食D平民好味地道野?其實很難。午餐,晚餐$40蚊以下重要包野飲更難。 想慳慳地食車仔麵或撈麵我心目中必定係筷子記 去銅鑼灣食車仔麵唔飲野都唔只呢個價錢呢間真係多年唔加價嘅良心小店我很醜,但其實內心很美~ 美女與野獸係最貼切去形容呢碟餸。美麗的價錢,味道良好,怪獸樣子呢度最一定係撈麵!我最喜歡濃味,黎親一定揀咖喱汁+小小辣嘅沙茶醬 撈麵同抬陌生人點了麵,冇點飲品,阿姐都友善提一句 「送㗎喎!」良心小店絕對值得支持
要喺中環諗諗食D平民好味地道野?
其實很難。
午餐,晚餐$40蚊以下重要包野飲更難。
想慳慳地食車仔麵或撈麵我心目中必定係筷子記
去銅鑼灣食車仔麵唔飲野都唔只呢個價錢

呢間真係多年唔加價嘅良心小店

我很醜,但其實內心
很美~ 美女與野獸係最貼切去形容呢碟餸。
美麗的價錢,味道良好,怪獸樣子

呢度最
一定係撈麵!

我最喜歡濃味,黎親一定揀咖喱汁+小小辣嘅沙茶醬 撈麵

同抬陌生人點了麵,冇點飲品,阿姐都友善提一句 「送㗎喎!」

良心小店絕對值得支持
雞翼肥牛金針菇~沙嗲沙茶醬撈米線
HK$36
2017-03-29
HK$36 (午餐)
雞翼肥牛金針菇~沙嗲沙茶醬撈米線
HK$ 36
  • 澳門撈麵
2017-03-26 420 瀏覽
OT到9點多,只想速食回家休息,馬上想到快平正的筷子記店舖仍是舊式格局,無任何裝修可言,但一樣客似雲來,因為夠抵食吧!有自助點餐紙,想食就圈,可能快打烊,店裡的阿姐都不斷催促客人下單點左魚付,車厘茄,芋絲拼米線撈沙爹醬,幾九唔搭八的配搭 食物亦火速送上,似乎好趕住收工...配料像車仔麵一樣,全部裝埋一碟就係了沙爹汁味道唔錯,份量一般,想輕食快食係唔錯食完店員又係以高速執枱賣單,黎呢類型的餐廳也不會對服務有期望
OT到9點多,只想速食回家休息,馬上想到快平正的筷子記
點左魚付,車厘茄,芋絲拼米線撈沙爹醬,幾九唔搭八的配搭
食物亦火速送上,似乎好趕住收工...
配料像車仔麵一樣,全部裝埋一碟就係了
沙爹汁味道唔錯,份量一般,想輕食快食係唔錯
2017-03-24 295 瀏覽
今日陪個女行街街﹐我哋係中環見到有間叫『筷子記』﹐標榜係澳門平民麵食﹐應該開左多年了﹐招牌最尾個字都甩甩哋﹐亞女話肚仔有D餓﹐便入去食番個下午茶﹐店內都有不少客的﹐牆壁上貼满好多介紹食物﹐同埋都有5少雜誌刊登過呢間店的介紹﹐呢間食店主要食品係澳門食品﹐最出名係豬扒包﹐但我哋對包包不大興趣﹐所以沒有order﹐店內還有很多選擇的﹐我哋選擇左平民麵食﹐同我哋平日食廣東車仔麵差不多﹐落單好簡單的﹐好像填表甘﹐喜歡咩就 mark 邊樣。我就選左豬腩肉同豬頸肉烏冬﹐亞女就選魚旦、豬頸肉同肥牛﹐好多汁可以選擇 辣味都幾勁下﹐份量都不少﹐唔算貴埋單$75包埋飲品﹐中環區真係算平了。

魚旦、豬頸肉同肥牛麵
豬腩肉豬頸肉烏冬
HK$35
題外話/補充資料: 係中環食嘢真係好貴﹐如果想搵平嘢食﹐呢間都算是不錯的選擇
2017-03-16
HK$37.5 (下午茶)
現金券
魚旦、豬頸肉同肥牛麵
HK$ 40
豬腩肉豬頸肉烏冬
HK$ 35
  • 豬扒包
  • 豬頸肉
2017-03-17 300 瀏覽
今日陪個女行街街﹐我哋係中環見到有間叫『筷子記』﹐標榜係澳門平民麵食﹐應該開左多年了﹐招牌最尾個字都甩甩哋﹐亞女話肚仔有D餓﹐便入去食番個下午茶﹐店內都有不少客的﹐牆壁上貼满好多介紹食物﹐同埋都有5少雜誌刊登過呢間店的介紹﹐呢間食店主要食品係澳門食品﹐最出名係豬扒包﹐但我哋對包包不大興趣﹐所以沒有order﹐店內還有很多選擇的﹐我哋選擇左平民麵食﹐同我哋平日食廣東車仔麵差不多﹐落單好簡單的﹐好像填表甘﹐喜歡咩就 mark 邊樣。我就選左豬腩肉同豬頸肉烏冬﹐亞女就選魚旦、豬頸肉同肥牛﹐好多汁可以選擇﹐辣味都幾勁下﹐份量都不少﹐唔算貴埋單$75包埋飲品﹐中環區真係算平了。

魚旦、豬頸肉、肥牛麵
豬腩肉、豬頸肉烏冬
HK$35
題外話/補充資料: 係香港區食嘢一點不平宜﹐這問包埋飲品平均每人40元都不用﹐真的很難找了。
2017-03-16
HK$38 (下午茶)
魚旦、豬頸肉、肥牛麵

澳門平民麵食
HK$75
HK$75
2017-03-16
HK$38 (下午茶)
澳門平民麵食
HK$ 75
HK$ 75
  • 豬仔飽
  • 豬大腸
  • 麻辣豬頸肉
2017-03-08 382 瀏覽
平日中午鬼咁多人,一定無位,所以夜晚先黎食。我叫左五個餸$46, 我朋友6個餸$51。包野飲。我嗰個係有冬菇,金菇,芥蘭,魷魚同雪菜。粗麵。豪油。叫左唔夠五分鐘就有啦!首先,好大碟!!冬茹切半,大約有4粒。好入味,唔錯。魷魚3片。都新鲜,但就凍凍地。金茹一少紮。正常。雪菜一匙。咸。豪油好多。咸。粗麵好多。食唔哂。加埋啲雪菜豪油,太咸。所以食剩下半。下次都係要返上湯。如果味道黎講,都算幾好。環境衞生就一定差架啦。服務更加唔洗諗。
平日中午鬼咁多人,一定無位,所以夜晚先黎食。
我叫左五個餸$46, 我朋友6個餸$51。包野飲。

我嗰個係有冬菇,金菇,芥蘭,魷魚同雪菜。粗麵。豪油。
叫左唔夠五分鐘就有啦!

首先,好大碟!!
冬茹切半,大約有4粒。好入味,唔錯。
魷魚3片。都新鲜,但就凍凍地。
金茹一少紮。正常。
雪菜一匙。咸。
豪油好多。咸。
粗麵好多。食唔哂。加埋啲雪菜豪油,太咸。所以食剩下半。
下次都係要返上湯。

如果味道黎講,都算幾好。
環境衞生就一定差架啦。服務更加唔洗諗。
2017-03-06 234 瀏覽
今次係第二次黎食原因係佢車仔麵餸太多上次試唔晒今次要試下佢嘅招牌魚腐片頭雪菜粒雖然Lunch黎食一個人排左十分鐘都算快餐廳空間係迫左啲嘅 如果可以tea time黎最好佢個豉油汁好食過沙嗲汁因為夠甜
今次係第二次黎食

HK$3
雪菜片頭魚腐撈米線沙茶葉蛋嗲汁
HK$36
2017-02-25 1518 瀏覽
不知筷子記與澳門筷子基的關聯性,但是他們的平民麵就是不折不扣的車仔麵。餐牌上寫道:莫道筷箸小 · 日日伴君餐 · 千年甘苦史.盡在雙筷間。不錯,筷子也可以說是中餐的一個代表icon。經過幾次筷子記都是很多人在排隊等候,今次剛巧門前有空席,於是一試。他們的下午茶由下午二時做到晚上十時,很是吸引。是次用餐點選了三個茶餐加鐵皮屋淨餸 。一口氣嘗過他們的好幾個淨餸。滿心期待可以好滿足,可惜...澳門包心卷是最單看名字特別的一款,像獅子狗魚卷般的樣子,包了豬肉餡,味似包心丸,所以味道很普通。路環香腐角、澳門片頭、澳門墨魚丸等,雖冠以澳門之名,但是跟街市的最普通丸食貨式沒有兩樣。瑞士鷄翼,是只普通的豉油雞翼,醬汁平平無奇的,是個不sweet的瑞士汁!沙茶魷魚的沙茶醬,OMG! 差勁至極。魷魚是水發魷魚,當然無味且只得可憐數小片。豬腩肉是冷冷的數片,被冰冷濃稠的醬汁包著,好膩口的感覺。為什麼不給我翻熱?奶占麥多,既不是麥包,又沒有加上任何麥片麥顆粒之類的東西,名乎其實是普通的奶占多,說是沒有失望就是說假的。為什麼叫麥多?烘多士的師傅姓麥乎?澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味

澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味道也沒有...既沒有無花果味,也沒有什麼甜味。

聖保羅豬扒包,他們的豬扒飽,真的比不上香港很多其他食肆的,更莫説那些在澳門的。

整個體驗是好失望。
鐵皮屋淨餸  (餐)
HK$29
聖保羅豬扒包(餐)
HK$29
凍檸賓
奶占麥多(餐)
HK$25
2017-02-18
HK$60 (下午茶)
2017-02-12 732 瀏覽
同人係中環配完眼鏡後,已經步入夜晚。由於中午好遲先食,所以打算食d份量較少既晚餐。於是決定黎呢度。佢最出名係d包,但由於之前已經食過哂,所以今次求其叫個粗麵就算。配餸配左辣蛋、辣魚蛋、炸魚片,落沙嗲汁。佢最好食既餸就係辣魚蛋,而且有6粒,如果唔食得辣既人,千奇唔好叫。但如果鍾意食辣既就必叫,越食越過癮架。另外辣蛋,其實係雞蛋黎。有趣的是不知道為何味道是辣,因為蛋的顏色並冇改變。魚片就比較普通,唯一優點係厚身。

2017-02-11
HK$36 (晚餐)
2017-01-21 964 瀏覽
中環要平平地食個tea,又要有點特色,其實真係考起自己無意經過筷子記,澳門撈麵又好似幾特別,就入去試下。下午茶有包類也有麵,既然主打麵食就試下。下午茶兩餸連野飲$30,落單時阿姐會主動問你加吾加多個餸,加3蚊當然就加啦,$33有三餸麵加飲品好似抵d同港式車子麵一樣自己填寫在枱上既order紙點餸,我就點左澳門包心卷,瑞士雞翼,豬腩肉,麵可揀湯或撈,另外有好幾種汁去選擇,就試推介既沙嗲汁撈粗麵。上枱時見到好似好多沙嗲汁,吾好嫌多,因撈完個麵就發覺吾多澳門包心卷: 其實係魚肉包豬肉,好好味,食到魚肉味,值得一試(9/10)瑞士雞翼:正常夠味,但無咩特別。如不是雞翼迷,可以叫另一些選擇(7/10)豬腩肉:味道吾錯,夠濃味,不過軟骨吾夠稔,如再煮多陣更好(7/10)沙嗲汁: 呢個汁好重要,係呢個撈麵既靈魂吾好見相有好多汁就話太多,撈起上黎就吾夠。沙嗲汁好夠味,吾算重味精,值得推介(8/10)熱奶茶:正常茶餐廳風味,吾錯(7/10)整體感覺吾錯,中環區平靚正推介
中環要平平地食個tea,又要有點特色,其實真係考起自己

上枱時見到好似好多沙嗲汁,吾好嫌多,因撈完個麵就發覺吾多

(9/10)

沙嗲汁: 呢個汁好重要,係呢個撈麵既靈魂
(8/10)
熱奶茶:正常茶餐廳風味,吾錯(7/10)

整體感覺吾錯,中環區平靚正推介