2017-02-25 3340 瀏覽
不知筷子記與澳門筷子基的關聯性,但是他們的平民麵就是不折不扣的車仔麵。餐牌上寫道:莫道筷箸小 · 日日伴君餐 · 千年甘苦史.盡在雙筷間。不錯,筷子也可以說是中餐的一個代表icon。經過幾次筷子記都是很多人在排隊等候,今次剛巧門前有空席,於是一試。他們的下午茶由下午二時做到晚上十時,很是吸引。是次用餐點選了三個茶餐加鐵皮屋淨餸 。一口氣嘗過他們的好幾個淨餸。滿心期待可以好滿足,可惜...澳門包心卷是最單看名字特別的一款,像獅子狗魚卷般的樣子,包了豬肉餡,味似包心丸,所以味道很普通。路環香腐角、澳門片頭、澳門墨魚丸等,雖冠以澳門之名,但是跟街市的最普通丸食貨式沒有兩樣。瑞士鷄翼,是只普通的豉油雞翼,醬汁平平無奇的,是個不sweet的瑞士汁!沙茶魷魚的沙茶醬,OMG! 差勁至極。魷魚是水發魷魚,當然無味且只得可憐數小片。豬腩肉是冷冷的數片,被冰冷濃稠的醬汁包著,好膩口的感覺。為什麼不給我翻熱?奶占麥多,既不是麥包,又沒有加上任何麥片麥顆粒之類的東西,名乎其實是普通的奶占多,說是沒有失望就是說假的。為什麼叫麥多?烘多士的師傅姓麥乎?澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味

澳門無花果蜜,是超級普通之中的超級普通,一杯中伏飲品,一點味道也沒有...既沒有無花果味,也沒有什麼甜味。

聖保羅豬扒包,他們的豬扒飽,真的比不上香港很多其他食肆的,更莫説那些在澳門的。

整個體驗是好失望。
鐵皮屋淨餸  (餐)
聖保羅豬扒包(餐)
凍檸賓
奶占麥多(餐)
2017-02-18
5天前 42 瀏覽
呢排食得太多好嘢洗大左,就想揾翻啲平民啲嘅餐廳幫荷包慳下錢。見車仔麵平平地,而且不嬲對車仔麵有童年情意結,見到舖頭個門面的的骰骰,幾有特色,就決定入去試下呢間。裏面嘅裝修都真係幾懷舊,最鍾意呢種老香港的感覺入到去坐好就諗住叫阿姐嚟點嘢食啦,點知原來係用點餐紙嘅,一睇就知我哋唔係熟客喇叫三個餸就最抵食:芥蘭,瑞士雞翼,咖喱豬皮蘿蔔(辣),配油麵 - 熱菜蜜($37)食飯時間等左5分鐘就有得食,非常快手。份量啱啱好,油麵加$1加埋杯熱菜蜜都係$37。瑞士雞翼唔算入味,(林)就幾(林),但係咁嘅價錢都唔好要求咁多啦。蘿蔔都有啲水準。豬皮就冇咁入味啦。路環香腐角,咖喱豬皮蘿蔔(辣),沙茶醬魷魚配米線 - 鹹檸七 ($36)叫鹹檸七仲抵飲,淨係罐7up都抵翻啦。中環黎講有麵食,有三個餸仲有嘢飲,都真心沒幾間。食物方面,個人認為湯底唔係特別鮮味,普普通通。值得一提嘅係,我同我朋友都係食開小辣,但係呢度嘅小辣同平時食開嘅相比有少少重咗未。有興趣食辣嘅,又唔係太食得辣嘅朋友可以試吓溝少少辣椒醬試試味先。服務方面,佢哋唔係好假果隻有禮貌。講嘢麻麻甩甩但係其實幾有人情味,手快腳就會收晒用過嘅紙巾,會幫你擺

裏面嘅裝修都真係幾懷舊,最鍾意呢種老香港的感覺

叫鹹檸七仲抵飲,淨係罐7up都抵翻啦。

中環黎講有麵食,有三個餸仲有嘢飲,都真心沒幾間。

服務方面,佢哋唔係好假果隻有禮貌。講嘢麻麻甩甩但係其實幾有人情味,手快腳就會收晒用過嘅紙巾,會幫你擺下袋,同你講吓笑。”你食得咁快咪又係要等埋女朋友“ (我笑左)人情味呢啲真係買少見少,老點小店多多支持啦。
2018-02-11
2018-02-03 144 瀏覽
來到中環吃午餐,基本上很多間鋪頭都沒有最少$50都落唔到樓,而這間澳門平民麵食茶檔「筷子記」就可以滿足糧尾時平價恩物。這個麵食先讓每位客人都用一張紙來點車仔麵或撈麵的餸菜及圈低要求,我就叫了一個三個餸的米線($36)連飲品選了咖啡,真的平到你唔信,三個餸包括瑞士汁雞翼、青春魚肉腐皮卷及麻辣豬頸肉,我就要求米線加上少少洋蔥汁,整個湯底甜甜地還有少少洋蔥絲,瑞士汁雞翼有兩隻,而雞翼中的瑞士汁醃得很入味,辣汁豬頸肉很有咬口,青春魚肉腐皮卷很彈牙。而且製作時間很快,點單後不用3分鐘,熱騰騰的米線便送到枱上來。我發現叫三個餸是最抵的($36),而兩個餸是($34),四個餸加 $5 則要($41),這裏真的是中環的平價麵食之選。

2018-01-11 390 瀏覽
今晚放工行左去中環搵媽媽食飯,最鐘意食車仔面既我,梗係諗都唔諗就簡筷子記啦!麻辣豬頸肉、澳門包心卷、蘿蔔豬皮(一個送)、雞翼,福字面、沙茶汁雞翼唔好食、又細隻呢碗媽媽既米線

麻辣豬頸肉
、澳門包心卷
、蘿蔔豬皮(一個送)
、雞翼
,福字面、沙茶汁

雞翼唔好食、又細隻

呢碗媽媽既米線

中環打工仔應該無咩人未聽過筷子記佢最出名一定係佢嘅窮人價錢😎中環地區竟然$33就有兩餸麵仲包埋野飲 真係無可能唔去試😜.今次試左兩餸 揀左馬交魚羹同麻辣豬頸肉麵就揀左幼麵撈沙嗲汁😋馬交魚羹即係魚肉因為撈左汁嘅關係 睇唔清原本個樣😂但食落好似普通魚肉.麻辣豬頸肉食落一d都唔會太辣但調味一流👍👍 必食😉.沙嗲汁多到食完個麵都仲有汁淨所以唔洗怕唔夠汁乾身😘.但小店始終地方有限所以坐得都幾逼但咁抵嘅價錢都唔可以太多要求啦😂
中環打工仔應該無咩人未聽過筷子記
但咁抵嘅價錢都唔可以太多要求啦😂
沙嗲汁撈麵

沙嗲汁撈麵
2017-12-13 488 瀏覽
Chopsticks Kee .... is one cha chan teng boyfriend and I walk by a lot. Located near the Midlevel Escalators, it's small, cramped and extremely old looking. It also has a sign that is in perpetual afternoon tea session. But little does one know ... it serves food with the word Macau or something related to Macau in it, but the food is not Macau at all.Menu is in Chinese but they have an English menu available upon request.Boyfriend ordered this: a cart noodle with Macanese fish ball, Swiss chick

Boyfriend ordered this: a cart noodle with Macanese fish ball, Swiss chicken wings and Chinese curry squid all covered with an onion sauce ($36). It looked really horrifying but oddly tasted better than it looked. Wings were marinated enough. The Macanese fish balls were not that great. Tasted a bit like hard leather.

I ordered this: St. Paul pork chop sandwich ($29 with a cold drink). The bread was soft and wasn't toasted.

It felt a bit dry as it was just sliced dried pork chop and mayonnaise. They didn't add any vegetables to make it at least feel less dry.

The food was fairly cheap in price but it looked horrifying. However, it did taste better than it looked. Not very hygenic at all. I really don't think I'd be back.
2017-12-07
2017-11-29 630 瀏覽
放工約友人行下中環,記得以前食過一間又平又好食既撈面,心郁郁就搵下叫咩名同埋係邊,原來叫筷子記。被吩咐坐裡面,之後自己填食咩,$30兩餸面,$33三餸面仲包埋野飲,真係好抵食!我以前食過沙茶醬撈面,今次揀沙爹醬撈米線,加中辣,個人覺得沙茶醬好食d, 包心肉再熱少少會好d, 整體大大碟,味道都唔錯,算係又平又好食。友人揀沙茶湯米線,湯既關係沙茶味淡左,始終配合撈面好d,另外,總算肥牛唔係得肥膏個種,性價比高。咁平就唔好期望有咩服務啦,食完阿姐拿拿林收野,之後去櫃面比錢走人🤓
放工約友人行下中環,

被吩咐坐裡面,之後自己填食咩,
$30兩餸面,$33三餸面仲包埋野飲,真係好抵食!

沙爹撈米線

沙茶湯米線

沙爹撈米線
沙茶湯米線
2017-11-28 356 瀏覽
一個月都總係要加幾日班公司附近餐廳又貴一班同事又懶到出汁 唔想出去買所以次次都係食筷子記外賣夠平又有人送過黎佢個下午茶last到夜晚10點印象中都冇加過價33蚊可以食到3個餸既車仔麵仲有野飲送外賣又冇加錢外賣姐姐服務態度又好真係可以去邊到搵澳門包心卷、青春魚肉腐皮卷、咖哩豬皮蘿蔔都好正次次都基本會叫呢幾款最鐘意食粗麵烏冬但同事話福麵都好好食間唔中會叫多一盒生菜$20同同事share食每人都係40幾蚊真係好抵
一個月都總係要加幾日班

仲有野飲送
外賣又冇加錢
外賣姐姐服務態度又好
真係可以去邊到搵

澳門包心卷、青春魚肉腐皮卷、咖哩豬皮蘿蔔都好正
次次都基本會叫呢幾款
最鐘意食粗麵烏冬
但同事話福麵都好好食

間唔中會叫多一盒生菜$20同同事share食
每人都係40幾蚊真係好抵
外賣速遞
2017-11-07 710 瀏覽
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過每次經過都會諗要搵日去試下 講講下就講左幾個月 (掩臉喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀(唔好講啲咩無三不成幾啊)麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線 如果喺撈麵嘅話仲有5,6款汁比我地揀沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬(記錯唔負責任 !!!!!????? 總之就有好多款比我地揀啦)包唔會食厭 有N咁多重搭配方法我就叫左沙嗲撈幼麵餸就揀左豬頸肉 芝士腸 豬皮蘿蔔同埋生菜加埋杯凍奶茶 都喺41蚊 真喺講都唔信味道就唔細述 三個字 平靚正想知咩味就尼試下 包唔會失望小弟不負責任地保證
筷子記 每次搭扶手電梯上半山都會經過
每次經過都會諗要搵日去試下
講講下就講左幾個月 (掩臉

喺附近經過 肚又咁啱有啲餓嘅情況下
又突然諗到尼個鋪 終於要獻上我嘅第一次啦

間鋪細細 但裝修又幾盞鬼 有懷舊氣色

車仔麵嘅餸有廿幾款左右揀
(唔好講啲咩無三不成幾啊)
麵又有4,5款 幼/油/粗麵 米線
如果喺撈麵嘅話
仲有5,6款汁比我地揀
沙嗲 洋蔥 豉油 沙茶 XX汁 XX醬
(記錯唔負責任 !!!!!?????
總之就有好多款比我地揀啦)
包唔會食厭 有N咁多重搭配方法

想知咩味就尼試下 包唔會失望

小弟不負責任地保證
2017-11-06
2017-10-13 943 瀏覽
無喺中環返工好幾年了,但有時都會掛住呢間小店。平日lunch時間座無虛席,價錢親民嘛特色「窮人洋蔥汁」係我嘅至愛,足料亦唔會過於杰身!甜甜地用唻撈麵好開胃有時夜少少都賣哂架!冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉雞翼亦夠味但醃過籠有啲梅身,但車仔麵餸唔入味仲慘,所以都可以接受。

有時夜少少都賣哂架!
冬菇亦醃得好入味,一定要叫兩份先夠喉

窮人洋蔥汁
窮人洋蔥汁
2017-10-03 770 瀏覽
多汁,平係好重要加❤️所以黎呢到食個多餸麵實死無生啦😊wa wa wa 呢度d撈麵好平 下午茶仲抵食 33蚊炸 講返個配料蘿蔔豬皮幾入味 撈埋d沙茶醬 簡直正呀!☺️建議唔好食菜 因為偏黃加 😰麵質幼身 幾滑呀但最弊易斷呢⋯⋯衛生環境認真麻麻 食下食下都可以見到d蚊飛泥飛去 搞到食個時成程r下r下咁
建議唔好食菜 因為偏黃加 😰
麵質幼身 幾滑呀但最弊易斷呢⋯⋯
2017-09-24 817 瀏覽
每次中環諗唔到食咩午餐都會去呢道食下香港人嘅風味,雖然呢間餐廳係澳門黎,不過以前係中環返工都成日走過來食好有昔日情懷。店鋪嘅裝修同衛生唔係話好靚冠冕堂皇咁樣,不過幾個人迫埋一齊食都別有一番風味。叫咗蘿蔔,魚夫,同埋豬頸肉嘅撈籽線,黎呢到當要食佢嘅沙茶醬,佢啲米線唔會一夾就斷,而且黐埋沙茶嘅味道真係超級正。朋友就叫咗番茄仔同埋豬頸肉,配埋佢嘅甜洋蔥醬。另外佢仲有個魚卷都幾好食,都係呢間鋪頭嘅特色。建議真係要食港人風味嘅話要來呢一間但係食佢嘅「撈」野,價錢仲要超平另外嘢飲都唔使+多錢。有勁多特色嘢飲好似羅漢果汁無花果等等。

有勁多特色嘢飲好似羅漢果汁無花果等等。
2017-09-20 665 瀏覽
今日到蘭桂坊工作 ,同朋友去附近食lunch , 因為唔係好熟中環啲地方 ,朋友推介這間筷子記食車仔麵, 門面裝修平民化, 感覺好懷舊。我們開餐的時間正好是下午茶 中環區來說 價錢算抵食$ 30蚊兩餸及$ 33蚊三餸連嘢飲。 聞說呢度啲豬扒包及多士都唔錯, 但我地冇叫我叫了一個青春魚肉腐皮卷加豬腸食湯幼麵, 配料味道還可以 ,但不算出色幼面欠咬口, 熱奶茶完全唔得, 口感不夠厚滑, 水漏漏朋友就揀了一個咖哩豬皮魚蛋蘿蔔撈粗麵, 味道唔錯咖哩味幾香, 蛋粗麵麵質一般。整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。

整體來說不算出色,但下午茶時段算幾抵食 一試無妨。
2017-09-05 342 瀏覽
好耐冇食呢間今日突然好想食雞翼同包心卷心血來潮就走去叫外賣外賣大約需要等15分鐘 或者你可以打電話先order 再落去拎店內環境會坐得比較逼大家想坐得舒服 建議外賣 或者避外lunch time 人潮不過講翻正題 點解我要比負評回到office時一打開杯檸茶 真係噢左出聲原來有隻小動物係上面好彩係檸茶要篤 所以發現到如果叫再其他野飲 真係喊出黎本身食物不錯但order有時都幾亂 會比錯不過出左名就預左佢地做得快手 食得咸魚抵得渴食物推介:雞翼
好耐冇食呢間

不過出左名就預左佢地做得快手
食得咸魚抵得渴

食物推介:雞翼
外賣自取
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。一行到門口已經有姐姐招呼我入去坐,門口呢張suppose用黎做cashier既枱都用埋黎俾客坐,就知呢間野真係好好生意呢個打卡機佢地真係重用緊,除左坐得一d都唔舒服之外其實都可以扮下文青懷舊一下我叫左沙爹汁撈辣蛋、生菜、澳門包心卷、路環香腐角米線,食物都係幾分鐘就到。可能我對佢太有期望既關係,最後都幾失望。首先沙爹汁係完全無沙爹味,只係得個甜字香腐角其實同厚身既腐竹無分別,無乜特別豆香,可食可不食。相比下包心卷算係唔錯,雖然咬落幾重粉感但都叫有魚味。辣蛋其實幾特別,似係有d喇沙個香味同微辣既煎太陽蛋,但個蛋煎得太老啦最後個米線底係勁淋,一d咬口都無。野飲叫左麥奶奶茶,飲完都唔知係咪姐係麥精溝奶茶,普普通通。論價錢的確好平,咁樣一餐都只係41蚊,但味道真係唔係特別討好。如果偶爾想懷舊一下都可以黎試下,但我就應該唔會想再食
放工諗住係中環食埋飯先番屋企,於是一個人黎筷子記。

2017-08-30