2022-09-19 804 瀏覽
最近喺社交平台成日見到有人介紹,方榮記有午餐同下午茶,好似好抵食,今日嚟開附近一於試吓!九龍城真係好難搵車位,唯有泊喺門口方便就鬼。下晝兩點鬆啲嚟到,見到門口個牌,有個好似40蚊嘅沙爹牛肉炒河,於是入去試下。點知夥記話這個是午餐,下午茶要57蚊,心諗下午茶貴過午餐,有冇搞錯,於是出門口再睇下有冇其他選擇。終於叫咗個牛雜河,外賣攞上車食,成為37蚊。嘩,一打開,非常之熱辣辣,比起一般粉麵店個湯熱好多!首先試一試個湯,冇咩特別,冇咩牛骨味,應該係味精為主。牛雜裏面比較多牛肚,金錢肚為主,沒有草肚,林得嚟有少少彈力,唔錯唔錯。牛肺得一嚿,淋淋地又爽爽地,但冇咩味,比起牛肚遜色。牛腸,得兩三粒,細細嚿。比較瘦,冇咩肥油,可能有啲人會buy,比比較健康,但係有啲人會覺得唔夠肥,唔夠甘香,味道、質地都ok。至於我最鍾意食嘅牛蒡,只係得薄薄一片,比較鹹,又唔夠粉,有點失望。最後嗰粉,好多都幾條幾條黐埋一齊,如果可以鬆一鬆先至淥就最好。整體來說,中規中矩,沒有驚喜,亦都沒有失望。唯一試價錢平,抵食。ps,對於員工態度,都幾寸下,需要改善。

九龍城真係好難搵車位,唯有泊喺門口方便就鬼。

終於叫咗個牛雜河,外賣攞上車食,成為37蚊。

嘩,一打開,非常之熱辣辣,比起一般粉麵店個湯熱好多!

首先試一試個湯,冇咩特別,冇咩牛骨味,應該係味精為主。

牛肺得一嚿,淋淋地又爽爽地,但冇咩味,比起牛肚遜色。

ps,對於員工態度,都幾寸下,需要改善。
牛什河