2019-03-22
曾經 “蘭桂芳” 是一個我時常出沒的地方 (唔好諗多左, 只因公司喺嗰度啫)! 眼見不同店舖的變遷! 琳琳種種的食肆, 我到而家都未試齊! 今次試 Steak Bar! Hard Rock 再上 d, Fringe Club 對面, 好易搵的! Menu 有多種選擇, 不過我喜愛Deep Fried Beef Cutlet 吉列炸牛扒 $188 ~ 一次過滿足多重口感! 牛扒份量頗大, 用上美國牛 Chunck 部位, 切成2cm厚, 先用麵包糠包裹外層炸至外表金黃, 肉約一成熟, 再由客人經小鐵板爐燒至喜愛熟度! 小鐵板預先放置一小片牛油, 待燒溶塗滿鐵板後, 再放上牛件燒至自己喜愛生熟度! 火力夠猛能鎖住肉汁, 肉味香濃, 不論是牛扒還是薄片牛肉都係一絶! 入口一咬即釋出滿滿油脂及牛肉香, 唔沾任何醬汁或鹽都好夠味! 而牛扒有一特式係中間會有一條筋, 好有嚼頭! 另一套餐係 Stone Grill Beef 石燒薄切牛肉 $178 ~ 同牛扒一樣用上美國牛 Chunck 部位, 不過係薄切成1mm厚! 同牛扒感覺唔同, 肉質細嫩, 入口即溶, 牛肉味超豐厚, 好想食多一碟套餐伴有新
Stone Grill Beef 石燒薄切牛肉
套餐伴有新鮮菜沙律, 沙律汁酸酸哋好醒胃, 中和牛扒油膩! 小食係麻醬豆腐, 冷冷的豆腐配香濃麻醬, 順滑豐富! 再配上一碗滿滿芝麻, 紫菜, 肉鬆 topping 的日本米飯, 好滿足!
註: 燒牛扒我一開始燒至五成, 後來燒至七成, 我覺得越熟牛肉味越濃, 仲有少少焦香! 另外, 餐廳有多款口味獨特的啤酒, 下次試下先!