2022-10-23
秋意濃濃,天氣涼咗就梗係去燒烤啦。呢間餐廳位於旺角東距離5分鐘。地方唔算大,但檯燈闊落,又有地方擺袋。裝修好日本風,周圍擺滿唔同嘅清酒。餐單上有牛肉、豬肉、雞肉選擇,而且都有唔同嘅部位同埋內臟。極尚和牛定食 $168定食跟餐湯、拌菜、沙律同埋飯,肉類方面就有肉眼A4、西冷A4、牛舌同埋牛肚。上面會有個木牌仔指出唔同既部位,就知道自己食緊咩啦🤭肉眼A4油脂味極重,又唔會蓋過肉味,因爲油脂分布啱啱好,燒5成熟就有入口即溶嘅效果。西冷A4既油脂主要佈滿一邊,所以通常燒嘅時候會燒油脂多果邊先。相對肉眼,西冷韌度就比較高。牛舌薄得緊要,經過咗調味,熟咗之後都可以就咁擺入口。但係熟度好難掌握,一唔覺意就會變韌左。牛肚基本上上菜就係熟,主要加熱翻。海帶蜆仔麵豉湯好多海帶。麵豉味唔重,但都唔係點飲到蜆仔既鮮味。阿久根和牛涮鍋$148跟餐有菜,牛、烏冬。湯底係壽喜燒跟隨住一隻生雞蛋。我地選擇左最後湯水得翻精華再加烏冬同埋雞蛋。呢度嘅壽喜燒相對出邊較濃味,所以基本上係唔使點任何醬料都好有味好好食。肉方面有肉眼A4、後胸腹肉、三角肋肉。牛小排$148油脂分布均勻,口感細緻柔嫩。不論係燒還是涮都係入口即溶。檸
極尚和牛定食 $168
海帶蜆仔麵豉湯
好多海帶。麵豉味唔重,但都唔係點飲到蜆仔既鮮味。
阿久根和牛涮鍋$148
牛小排$148
油脂分布均勻,口感細緻柔嫩。不論係燒還是涮都係入口即溶。
檸檬紅茶/蜜桃紅茶$18
支裝日本紅茶,檸檬味唔係好出,茶味就重。反而蜜桃味好出,又唔會蓋過茶嘅味道。兩支嘅甜度都啱啱好。
總括而言,呢間餐廳主要係食牛。肉嘅質素都幾好,可以選擇嘅部位有多。d肉解凍得啱啱好,火鍋烤肉都可以同時進行。地理位置方便。唯一缺點就係性價比唔高。份量好少,飯就一碗,但d肉真係得6塊,仲係好細塊同埋好薄。所以我地叫多碟肉。好適合細食嘅女仔,但男仔就可能要叫多碟肉,不過記住帶多cash,因為呢度只收現金。