2017-09-22 456 瀏覽
今日因為工作要去柴灣,聽講樂軒臺好多隱世小食店,我跟同事就去咗個邊揾食。「就是烤菇 HOW COOL」賣的小食睇上去較特別,走平實西餐路線。見到餐牌食物幾吸引,我哋就試一試,睇下佢有幾cool。最期待的烤菇出場啦。蒜蓉芝士帶子烤菇($33)的大啡菇非常juicy,喺爆汁個種。蒜蓉味唔出,反而芝士好香,再配搭嫩滑的帶子,唔錯!牛油果海蝦烤菇($35)的蝦肉爽口,佢個牛油果芝士醬比起淨芝士醬更好食,開胃之餘夠濃郁。沙律菜清甜爽脆,夠新鮮。秘製烤蠔($52)酸酸甜甜的燒烤醬好惹味,又唔會搶走蠔味。最抵讚係蠔肉係黏殼!!唔係一般放題嘅蠔肉同蠔殼分離的偽烤蠔。呢個價錢食到真烤蠔係感動!西班牙炭燒香辣芝士魷魚($35),呢隻魷魚外型似足<<外星生物>>入面隻怪物,外表夠哂驚嚇。不過隻魷魚幾有內涵,燒得好香,同芝士好夾。意大利飯配香煎海蝦($49)的表現就中規中舉,如果海蝦可以煎得再脆就更好。值得一提的是意大利飯上枱時餐碟係熱嘅,連細節都有注意到,「就是烤菇」確係一間誠意小店。

2017-09-20