2021-10-21
今次黎到旺角呢間bookmakred 左勁耐既串燒店, 淨係睇個menu都已經流曬口水🤤 呢度既款式都算多, 除左平日食開果啲肉同菜之外, 仲有海鮮, 因為我地果日比較晏去, 所以老闆建議我地留定海鮮去到就唔怕冇得食啦😉 今次我地都叫得多唔同款式既串燒, 海鮮就只係叫左3款😃海鮮類🦞扇貝(市價) 我地去食果日就係$58/隻, 聽落好似有啲貴, 但係扇貝既肉超大厚身, 用蒜蓉蒸超juicy同鮮甜😍蒜蓉蠔🦪($35/隻)蠔肉屬於中Size, 大量既蒜蓉配落去係好鮮甜🙃 除咗蒜仲有另外兩個唔同味可以揀日式汁燒墨魚筒🦑 ($82)墨魚既顏色燒出黎比較淺, 墨魚本身爽口彈牙, 如果再入味啲會更好😝串燒類🍢 牛舌串🐄($28)呢款係厚身既牛舌, 食落啖啖肉☺️雞軟骨🐔($18)正常發揮, 軟骨同肥膏既部分比例啱啱好👍🏽雞腎串🐓($17)雞腎好大塊, 爽口彈牙, 超鐘意😍羊肉串🐏($19)羊肉烤到香香的, 唔會過份地羶🙂日本蕃薯🍠($18)無論食放題定係燒烤, 呢個小蕃薯係必食的, 呢度面頭仲落左少少蜜糖, 感覺冇咁滯🤰🏽牛油粟米🌽($25)粟米無論食咩菜都係一個好好既食物, 牛油既香配上粟米既甜真係
海鮮類🦞
扇貝(市價)
蒜蓉蠔🦪($35/隻)
日式汁燒墨魚筒🦑 ($82)
串燒類🍢
牛舌串🐄($28)
呢款係厚身既牛舌, 食落啖啖肉☺️
雞軟骨🐔($18)
正常發揮, 軟骨同肥膏既部分比例啱啱好👍🏽
雞腎串🐓($17)
雞腎好大塊, 爽口彈牙, 超鐘意😍
羊肉串🐏($19)
羊肉烤到香香的, 唔會過份地羶🙂
日本蕃薯🍠($18)
牛油粟米🌽($25)
粟米無論食咩菜都係一個好好既食物, 牛油既香配上粟米既甜真係冇得頂👍🏽
串燒豆腐($18)
豆腐外脆內滑, 加上孜然粉既味道好好食🤤
蔬菜類🥬
蒜蓉燒茄子🍆($36)
食串燒一定會叫呢個, 仲要係原條開邊加蒜茸, 軟綿綿既茄魚子肉加埋蒜蓉既香, 真係冇得頂🤤
翠肉瓜🥒($28)
超厚身, 冇加調味料咁去燒, 食到翠肉瓜本身既清甜, 食完咁多肉, 食返啲清爽既菜係好鮮滯☺️
其他類
香煎鵝肝配紅酒汁🍷($177)
一碟有兩塊, Staff 好好咁俾我地叫1.5份, 咁就唔洗多左一件出黎😍 鵝肝肥美得黎又唔會有太大陣羶味, 配埋多士食, 呢個價錢我覺得抵食💯
低溫去骨燒乳鴿🦆($85)
身為呢度既招牌菜點都要試下既, 可惜個人黎講覺得冇咩特別, 只係冇一般酒樓果啲咁油膩, 但係聽老闆講製作過程係有好多個步驟🤔 無骨既部分只係限於身體果部分, 翼同脾既位置都係有骨既🍖
雞泡魚乾🐡($48)
一個好適合送酒既小菜, 甜甜地再帶濃濃魚香, 不錯的說😍
整體黎講唔會令到你好驚豔, 但係食得出食材係有質素, 海鮮果一部分係令到我最驚喜, 特別係個扇貝, 真係好厚肉同鮮甜, 大家去之前記得卜定位, 因為都幾爆下☎️