燒味係港人至愛,打工仔午飯茶餐、放工加料、晚飯飲宴、豐儉由人,幾十年來都熱情不減。星期六即興返㚈家,媽媽好開心要去街市加餸,為免老人家粗勞,我話斬料回家,佢又ok 喎,皆因老一派覺得加料係高興事,従前社會食得樸素,一年到晚只有大時大節、慶祝升職才會吃到燒味🐔🦆🐷。買燒味我會刻意去深水埗基隆街嘅快靚正,食得傳統自然要搵老字號,快靚正跨越兩代,古法又好,秘方又好,就是喜歡它的味道。呢度嘅义燒肥瘦合度,蜜味適中,肉質咬落有鬆化口感,真係好得👍👍👍爸爸最愛燒腩仔,今日盒焼腩仔靚到不得了,爆脆豬皮咯咯聲,五花腩層層分明,調味剛好,不會太咸,無骨落地,真正啖啖肉我最怕燒鵝厚厚的肥膏,跟師父要求半隻較瘦的,當然無問題,鬆開嘅鵝皮脆中帶點油香,鵝肉不靱,肉質滲著燒烤嘅味道,盒子一打開,人人都會很開心的説有燒鵝吃,真係魅力不凡😍😍😍其實快靚正除左燒味得,乳鴿也很拿手,$50隻自己買料也平不了很多,今天未到七點去到,最後兩隻就給我前面的幸運兒捷足先登,下次要食真要早一點😝今天三盒燒味滿載而歸,斬料途中竟然發現可以用支付寶比錢,實在太瀟灑太方便了,果然係快、靚、正👍👍👍

义燒

燒腩仔