2019-09-21 549 瀏覽
上次朋友聚會,同班朋友傾開佢地身邊有朋友轉左食齋,話對地球好,仲會對皮膚都好d 添❣️今日果位朋友仔就帶咗我黎呢間位於銅鑼灣嘅社企食肆☺️💕 一齊試吓食一餐齋係咩滋味😆店名「放下素」幾有意思🤓 令我聯想到做人處事放低一點,生活都自然美滿一點❣️而且都曾經聽過媽媽講,話食素嘅人脾氣都會好啲(因為冇吸收到肉類嘅激素喎,唔知係咪真🤪)入到去有啲佛教/禪修風,好似去咗佛寺入面嘅食堂咁,帶點Modern,而且周圍都好乾淨👍🏻 估唔到銅鑼灣咁旺嘅地段,竟然有呢啲咁有佛教特色嘅食肆,好surprise🤭每位食客會提供一份餐具,減少不必要嘅浪費👍🏻 非常環保♻️ 即刻覺得自己造福咗世界🤣食物種類非常多💕目標最少有70種唔同嘅選擇😳店家全部菜色都係用天然食材,無素肉同埋合成齋,食起嚟唔油膩更加健康🥰,啱晒減肥中嘅女仔☺️除咗免費提供嘅清水、羅漢果水、中西湯等,另外仲有啲自費飲品可以揀~拎嘢食嘅地方分開左右兩邊,一邊中式,一邊西式同埋一個沙律吧❣️今日就分享幾樣我特別鍾意嘅嘢食▶️南瓜湯顏色鮮艷❗️質感都好rich,但飲落冇咩南瓜味😝 但絕對係真材實料嘅❣️拿玻里薄餅簡簡單單,主要食材係茄汁+芝士,薄餅邊好香脆,好好味❗️我

食物種類非常多💕目標最少有70種唔同嘅選擇😳

今日就分享幾樣我特別鍾意嘅嘢食▶️

南瓜湯

拿玻里薄餅
簡簡單單,主要食材係茄汁+芝士,薄餅邊好香脆,好好味❗️我同朋友都最鍾意食呢個pizza☺️

自製素漢堡扒
素漢堡扒係用雜菜+豆做嘅,質感有啲煙韌,完全估唔到係呢種口感😆

蘇格蘭蛋
好特別,真係第一次見❗️
外面係脆脆嘅紫薯層包住半隻雞蛋,外脆內軟💕 創新又可口❣️

沙律卷
有啲似中東嗰種蔬菜卷,有生菜、蕃茄、紅蘿蔔、沙律醬等食材,味道清新,質感軟軟☺️

木棉花冬瓜湯
飲落冬瓜味濃郁,所以湯一定冇後期加水,有家的感覺💕

中式菜式水準樣樣都好平均,一啲都唔差,而且日日都會有d 唔同❗️

估唔到原來食齋都有咁多選擇,以後有機會都多啲試吓唔同嘅齋菜先❣️
2019-09-20
  • 蘇格蘭蛋