2021-04-04
Mr.Steak分店多而銅鑼灣世貿店Mr. Steak Buffet a la minute係全自助餐所以一向都好受歡迎同時亦好難book位難得放寬返四人限聚令本來同屋企人想訂酒店自助餐但臨近復活清明節五日連假問親間間都已經full booking要過哂紅日先有位突然諗起搏一搏打黎呢度問問 竟然話有位就即刻book左啦😍-------------------------晚市分兩輪(5:00pm-7:00pm , 7:30m-10:00pm)根據以往嘅經驗晚市第一段食物供應相對穩定而呢日都唔例外-------------------------前菜:有多款沙律,其中吞拿魚碎沙律用半個蜜桃托底好足料,所以比較搶手,而煙三文魚亦都好肥美!-------------------------是日回本位:生蠔🦪兩個師傅一人開蠔另一人洗蠔,每人每次可以拎一碟三隻蠔,生蠔雖然唔算好大隻,但creamy鮮甜,海水味重,比起滿滿鐵銹味我更愛呢種味道。重點係我全晚食咗差不多一打都無食到蠔殼碎,非常抵讚!🥰👏🏻👏🏻-------------------------海鮮:是日無麵包蟹供應(可能有生蠔就無麵包蟹)
所以一向都好受歡迎
根據以往嘅經驗
晚市第一段食物供應相對穩定
而呢日都唔例外
是日回本位:生蠔🦪
海鮮:是日無麵包蟹供應(可能有生蠔就無麵包蟹),長腳蟹肉質較散,味道淡而無味,其他海鮮就中規中舉。
4個人坐圓檯,都放得落好多碟食物!👏🏻👏🏻
-------------------------
熱食:我一向都幾欣賞呢度嘅和牛,無論係壽喜燒定燒和牛都好香好好味。
反而今日個燒牛扒就遜色少少,師傅切咗最邊邊果舊俾我,完全得筋同脂肪,得好細舊係肉仲超韌,一般食自助餐燒肉邊位係切走唔會俾客人,呢點真係要改善。😥
-------------------------
湯品:有中式燉湯同西式酥皮湯,我選擇中式,有雞肉雞腳同螺肉,個湯幾甜。
-------------------------
甜品:以呢個價位嘅自助餐,都算幾多款式!除咗圖中呢啲凍餅,亦有中式涼粉、豆腐花等等,仲有Haagen-Dazs雪糕球。😊
當然唔少得呢度賣點之一:心太軟。
客人可以隨意寫低便條,師傅會幫大家畫甜品碟,將心意傳達俾人。
朱古力心太軟外層少少脆好香,裡面流心朱古力漿好甜好濃味!😍
---------------------------
整體黎講,是日晚餐體驗良好,最滿意係生蠔的質素,同開蠔師傅好nice,成晚無停手不停開蠔都好好態度,仲會同客人傾偈,非常專業!😊
而刺身質素就有待改善,八爪魚口感似橡筋,吞拿魚肉質好粉,完全唔新鮮!其他刺身都一般(所以點解無影相呢……)仲有要改善就係燒牛扒,上面有講不再多提。😥
雖然有改善空間,但回本位都幾多,係性價比高嘅自助晚餐,推薦!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻