2020-11-04 16767 瀏覽
在飲食業冰河世紀下,近月有兩種「牛津」自助餐,牛大人熱爆網絡,津津有味,一位難求。一種是牛大人台式火鍋,台料台飲台裝台風台味,力壓川、港、日火鍋。另一種牛先生,革新了西式酒店自助餐,建立自助餐專門店,別具革命意義。 西式酒店自助餐對港人已無新鮮感,價錢卻遠比日、點心、中國小菜、韓、素食自助餐昂貴。我們對豪華裝修亦不再迷戀,平實有海景,座位寛的餐廳已感滿足。此集團分店善於以半自助餐吸客,滿足了牛扒和食自助餐兩種願望。價錢比酒店自助餐低,令你覺得性價比高。今回全面以自助餐形式經營,挑戰各大酒店自助餐。自助餐桌設計是該讚的。總長度略近酒店,有幾十腳步之長,由門口到店內盡頭,連綿不絕。檯子數目卻遠比酒店少,數十張檯子,食客人數減少,不會有排龍現象。精算設計是把晚餐分為兩輪,第一輪提早至5時,7時交檯,把晚餐時段加長了。我們正是此輪進食。5時晚餐,第1次,我樂意。另一精算設計是第二輪大幅加價,近酒店價格,貴重食材在此階段供應,滿足另類食客。 我樂意食頭輪,體驗「廉價」自助餐有何特色。因為此店強項是西湯、沙拉、甜品、牛扒四天皇,龍蝦?還是酒店的好! 西湯是最搶手的,現升級為酥皮龍蝦湯,會有斷貨情

今回全面以自助餐形式經營,挑戰各大酒店自助餐

西湯是最搶手的,現升級為酥皮龍蝦湯,會有斷貨情況出現。最大賣點是酥皮熱脆,豪不肥膩,碎片落檯,在桌紙上油脂不多,比很多餐廳出色。

湯中無龍蝦,比「麥記」的更稀。鮮味不濃,入口帶微酸,但仍是很好的頭啖湯,開胃提神。但食後口渴,是偏咸?

沙拉與同系其他食店質素相近,都是美味誘人,是招牌貨色,酸度、甜度、乾度都上乘。很美味的蝦沙律。

懷念以往在著名薄餅店,砌高食物盛碟的半自助餐,年青的食客根本不知道曾經流行這種只限取一次的沙律自助餐

主角牛大人藏在自助桌的尾端,有三寶。壽喜燒在自助餐是少有,但汁太濃,蓋住牛大人鮮氣。
生煎牛肉片熱騰騰,和味馥郁,是牛三寶之冠。

西式牛柳則與酒店自助餐的分別不大。

此店日木菜色彩頗濃,牛先生是來自佐賀,姓「和」。魚生檔選擇不多,三文魚腩欠奉。蟹粥則淡淡的。

反而中式菜很多,紅抄手不正宗,似廣東雲吞。蒸粉絲扇具有酒樓水準,只欠豉汁。
台灣代表有鴨血,泰國代表有魚餅,拼湊拼湊。入口有很假的感覺,不正宗。

香港人慣去台灣菜店食台菜,泰國菜店食泰菜,建議東方食品聚焦廣東、日本即可。

西菜比酒店少得多,明顯以凍海鮮為主軸,強烈推薦蟹腳,海水潮湧澎湃,如鬼王之爪,令人欲罷不能。生蠔同樣好正!

甜品重中之重是心太軟,仿效了日本放題店「殿」的花招,為食客美碟題字。

心太軟是剛出爐,朱古力溶漿燙貼心窩,只是太甜。

其他甜品是中西並重,生果撻邊脆果鮮,蛋糕則普通。桃膠杏仁茶和豆腐花不香不滑。

幸好雪糕美味。

綜合來說,中厨的功夫不合格,應集中廣東菜,免自暴其短,但廣東燉湯亦欠香濃。
不應對配角忽視。

主角是沙拉、西湯、魚生、凍海鮮、和牛、心太軟,有口皆碑。

上網訂星期五最好,比假期便宜。萬聖節前夕,更為性價比高。
留意每個月折實價不同,這亦是「廉價」自助餐店一大特色。
2020-10-30
2020-10-27 10797 瀏覽
🇭🇰Mr. Steak Buffet à la minute·呢間其實我食過佢嘅lunch buffet好多次㗎啦 因為我覺得佢個lunch buffet超級抵食 佢成日都有四送一又或者六折 可以二百零蚊食到😈😈佢近排晚餐都做緊七折 所以就算我細食啲 感覺上都無超唔抵😏·dinner buffet1700-1900時段 $470 (折後$329)1930-2200時段 $620 (折後$434)·海鮮佢對比起lunch time時段多咗龍蝦同埋生蠔 佢個生蠔係美國既 相對黎講細隻少少 但係感覺上都新鮮既🦪之後龍蝦都大隻既 但係唔知係雪得太凍定係點 佢個肉質好實 口感麻麻地🦞我最中意都係佢個蟹腳 超大條 而且一剪就可以成條起出黎 超級啖啖肉🦀😍😍佢仲有藍青口 蝦 翡翠螺 蜆 呢D就正常水準啦 無咩特別😂😂·前菜 刺身佢D沙律出乎意料都幾好食 尤其係個煙三文魚長通粉 個醬幾好味 而且個意粉仲保留到個口感 唔錯😎佢另外仲有個黑松露蟹肉多士都唔錯 佢個多士焗到超脆 個黑松露味都好出 係個醬稀左少少姐🤣🤣佢個刺身我就覺得麻麻地啦 尤其係佢個油甘魚 食落有少少腥添🙊·和牛佢今期主打三款和牛 我自己
dinner buffet
1700-1900時段 $470 (折後$329)
1930-2200時段 $620 (折後$434)
海鮮
龍蝦
美國生蠔

前菜 刺身
雜果沙律

和牛
佐賀和牛鐵板燒

佢今期主打三款和牛 我自己就最中意鐵板燒佐賀和牛個款😍佢係真係即刻刨 所以出黎好薄身 油脂比例都好好 就咁用鹽同黑椒調味已經好夠😋😋佢另外壽喜燒個款我自己覺得有D太厚 而且咁岩我個塊佢撈唔起 所以煮得老左 口感食落無咁好 反而係佢伴碟個D娃娃菜好好味 我地之後就咁攞多左一碗黎食😈😈
湯品
酥皮龍蝦湯

佢湯品都有兩款既 兩款都係熱辣辣出 所以要睇住佢個出爐時間😌佢中式個款燉湯都幾足料 飲落好舒服 不過佢係就咁燉雞 無螺頭阿花膠個D 感覺無咁豐富😈佢西式個款就係酥皮龍蝦湯 佢個酥皮真係超脆 不過佢係比較厚既 所以督佢落個湯度會有D狼狽 好似督極都督唔到咁 可惜既係佢個湯比較淡味 所以飲落麻麻地🥺🥺
熟食
中式牛柳

佢D熟食相對黎講就無咁吸引啦 比較有驚喜係佢竟然有豬腳薑 而且仲要幾好味 中間D軟骨好好味🐷佢另外有個扇貝都唔錯 蒜蓉味好香 而且無話煮到un曬😎佢有個紅油抄手都好惹味 至於其他就無話好有記憶點啦😂😂
甜品
心太軟
鮮果撻
tiramisu

最後就係我次次黎都一定會叫既心太軟 我之前食佢整得好好食而且極度流心架 但係我地今次食佢好似未攪勻d粉咁 食落好粉 有少少搞笑🙊😂😂我地另外仲夾左件mousse同埋蘋果撻 但係兩款都好似有甜酒咁 食落甜到有D藥水 所以都係食Häagen-Dazs搵陣🤣🤣
#rbyeat
鮮果撻
tiramisu
  • 和牛鐵板燒
  • 蟹腳
📍Mr. Steak Buffet à la minute (銅鑼灣)🔍銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓-----疫情下好耐都無出街食晚餐,一放寬之後,想出街食野嘅慾望實在係撳都撳唔住,剛好呢間Buffet做緊晚市自助6折優惠,所以就即刻book咗同朋友一齊星期五收工之後去食,原本以為呢一個時候會少咗人出去食Buffet ,結果嚟到都非常多人,所以有興趣都最好預先打電話預約。☎️-✨佢哋有好多唔同嘅區域,例如有熟食區、刺身區、冷盤區、海鮮區同🍰甜品區等,款式甚多,B仔就唔一一詳列,直接挑選幾款我認為值得一試嘅同大家重點介紹下。-🦞龍蝦:回本必食嘅龍蝦,大大隻、外殼色澤紅潤、肉質扎實彈牙,啖啖肉咁,又容易拆殼,唔食返幾隻簡直對唔住自己。🦞龍蝦沙律酥:適合中意龍蝦但又懶得拆殼嘅人。酥底非常脆身,入口鬆化,而上面嘅龍蝦沙律,則多肉少醬,感覺非常真材實料,B仔食完一舊又一舊。🦞焗酥皮龍蝦湯:係,冇錯又係龍蝦,因為佢地嘅龍蝦食品,味道確係做得不錯,龍蝦湯非常濃稠,而酥皮嘅牛油香更係令人聞到都已垂涎欲滴,每次一出爐都會有一堆人蜂擁而至。🦀蟹粥:即叫即煮嘅蟹粥,用上隻隻肉肥膏滿嘅新鮮螃蟹黎熬煮,粥底
🔍銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓
-----

🦀蟹粥:即叫即煮嘅蟹粥,用上隻隻肉肥膏滿嘅新鮮螃蟹黎熬煮,粥底鮮甜,本來只係叫一碗黎淺嘗,結果忍唔住食咗兩碗。

🥄粉絲蒸扇貝:又係另一款令人非常驚艷嘅海鮮,厚肉嘅扇貝一啲沙都冇,而且蒸煮嘅火候控制得啱啱好,入口又嫩又彈,加埋索曬海鮮鮮味嘅粉絲,perfect池!

🐥蟲草花淮山排骨雞燉湯:真材實料,沒有一點味精的味道,係實實在在嘅高質老火湯,就好似阿媽煲俾你飲咁健康,而且非常滋潤。

🐃美國極黑和牛壽喜燒:香香甜甜嘅壽喜燒汁,配搭爽口且牛味濃烈嘅極黑和牛,教人如何不愛。

🐷豬腳薑:軟腍入味嘅豬腳薑,皮Q肉彈,啖啖入口盡是滿滿骨膠原嘅感覺。

🐂和牛鐵板燒:佢地選用咗特選嘅日本🇯🇵黑毛佐賀牛,全部現切現燒,雪花分佈非常平均嘅和牛係鐵板上輕輕翻幾翻就可以上碟,入口牛脂味非常豐腴,係B仔全晚最中意嘅美食之一。

🥛北海道牛乳布丁:幼滑細膩嘅布丁質感,加上濃厚嘅北海道牛乳味,令人欲罷不能,一再encore。

🍫朱古力心太軟:呢款心太軟,係Mr steak嘅經典之作,同人講無食過佢地嘅心太軟,同無黎過Mr steak幾乎無分別。新鮮焗製嘅心太軟,朱古力味極為濃郁,外層帶有少少微脆,一切開澎湃嘅朱古力醬就蜂擁而出,放入口中,濃烈嘅朱古力漿同蛋糕令到每一個味蕾都幸福到好似熱戀中咁,係每次嚟到,必食最少三個以上嘅甜品

👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻
👶🏻B仔抵食程度:8/10個👍🏻(晚市6折中)
👶🏻B仔環境評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔味道評分:8/10個👍🏻
👶🏻B仔回頭機會:8/10個👍🏻
價錢資料:

☺️快D跟住B仔一齊吞食香港啦!🤤

2021-02-12 0 瀏覽
團年食飯,唔可以岀街食,但唔想辛苦媽咪預備,就外賣自取咗 Mr steak 嘅 party set!成1.2公斤嘅英國乾式熟成戰斧牛扒,仲大過我塊面呀😂肉質鮮嫩,好有牛味,唔使點醬汁已經好好食😋就連下面嘅燒雜菜都非常惹味!芒果鮮果蝦沙律,蝦大隻又彈牙。法式焗芝士海鮮飯,裏面啲青口好大隻。加埋黑啤肉丸配幼滑薯蓉,同野菌忌廉意大利麵,大人小朋友都好啱食。仲有16件甜品凍餅,配埋6個餐湯,以為係6人份量,點知我哋一家6個大人3個小朋友都食唔晒!份量豐足,我諗12人食都夠呀!而且價錢唔算貴,呢set $1288,記得上年團年叫到會都係差唔多價錢,但有戰斧牛扒,當然吸引好多啦!
團年食飯,唔可以岀街食,
但唔想辛苦媽咪預備,
就外賣自取咗 Mr steak 嘅 party set!

成1.2公斤嘅英國乾式熟成戰斧牛扒,
仲大過我塊面呀😂
肉質鮮嫩,好有牛味,
唔使點醬汁已經好好食😋
就連下面嘅燒雜菜都非常惹味!

芒果鮮果蝦沙律,蝦大隻又彈牙。

法式焗芝士海鮮飯,裏面啲青口好大隻。

加埋黑啤肉丸配幼滑薯蓉,

同野菌忌廉意大利麵,
大人小朋友都好啱食。

仲有16件甜品凍餅,

配埋6個餐湯,以為係6人份量,
點知我哋一家6個大人3個小朋友都食唔晒!
份量豐足,我諗12人食都夠呀!
而且價錢唔算貴,呢set $1288,
記得上年團年叫到會都係差唔多價錢,
但有戰斧牛扒,當然吸引好多啦!
外賣自取
2021-02-09 454 瀏覽
#牛魔王 的我又來了😋嚟緊嘅節日就多多啦包括係農曆新年及情人節但係適逢而家疫情反反覆覆都冇得出去食一餐勁去團年正當我頭痕緊節日叫乜嘢嘢食好@mrsteakhk 推出嘅Party Set就啱晒我哋提早食團年飯呢個「Family Roast Party Set 」有兩款選擇,包括🐮【 Set A : #英國SRF極黑燒牛肉 】🐮【 Set B : #英國乾式熟成戰斧牛肉 】足足有六個人嘅份量又抵食又方便又豐盛#賀年團年 / #情人節 實行轉戰食西餐 🍽 係屋企食一樣咁滋味😋!⊰⊹════════════════⊹⊱✎ 食後感 :✨🌈 🐮【 Set B : 英國乾式熟成戰斧牛肉Party Set 】套餐除咗餐湯、主菜、小食仲有頭盤同甜品添呀🤩當中包括 :🔴是日精選湯 x 6這個粟米湯很濃很蓉先飲過湯濕一濕口🟠芒果鮮果蝦沙律總共有14款頭盤選擇呢個咁有份量嘅沙律足足有三磅咁重呀味道新鮮仲好Fresh新鮮的蔬菜🥬食落去都感覺到好健康啲蝦好大隻仲好爽口彈牙🟡Guinness黑啤肉丸配幼滑薯蓉濃郁的蕃茄醬汁包裹着粒粒肉丸🍡所以肉丸食落去爽口彈牙之餘蕃茄味道仲好濃郁添底下的薯蓉有入口即溶的口感🟢
#牛魔王 的我又來了😋
🐮【 Set B : #英國乾式熟成戰斧牛肉 】
足足有六個人嘅份量
又抵食又方便又豐盛
#賀年團年 / #情人節 實行轉戰食西餐 🍽
係屋企食一樣咁滋味😋!
⊰⊹════════════════⊹⊱
✎ 食後感 :✨

套餐除咗餐湯、主菜、小食
仲有頭盤同甜品添呀🤩

濃郁的蕃茄醬汁包裹着粒粒肉丸🍡
所以肉丸食落去爽口彈牙之餘
蕃茄味道仲好濃郁添
底下的薯蓉有入口即溶的口感

🟢野菌忌廉意利麵 (4磅)
一打開已經聞到好香嘅忌廉味道
每一條意大利粉都好入味
而且非常足料
食落去啖啖都有野菌㗎

🟤法式焗芝士海鮮飯 (4磅)
滿滿的芝士鋪滿面頭
入面有魚柳、青口、蟹柳等配料
配以飯一齊食好Creamy
口感又豐富

🔵 英國乾式熟成戰斧牛肉
嘩嘩嘩真係好有份量!
呢個有我前手臂咁長咁大嘅戰斧牛肉有1.2kg 重

可以滿足到我第二個胃
我兩個姪仔仲要搶着食添
今晚餐團年飯真係好滿足呀✨
2021-02-08 321 瀏覽
食lunch buffet , 必食佢個 蟹腳同蝦 , 夠鮮味,好甜。讚! 仲有好多甜品,焦糖燉蛋好好食,仲有牛乳布甸,香奶味,要試試 , 推介!要試下個心太軟😂果度有紙,可以畀你寫低message,廚師會幫你將個message寫落隻碟度,寫得好靚,好有心機❣️宜家去有discount,認真抵。不過想食既記得Book位🥰
  • 甜品
  • 海鮮
疫情過咗咁耐都冇好好食過大餐今年賀年同埋情人節重疊咗 一於刷番餐Mr.Steak 情人節震撼的戰斧牛扒勁吸引睇見都流晒口水! !$1288 Party Set除開每個人都係$200左右 勁抵食🌟睇見都覺得正🤤英國乾式熟成戰斧牛扒(1.2公斤) 重到拎都拎唔起😕😫😫普羅旺斯燒雜菜,香草新薯,黑胡椒汁肉質勁嫩滑 好有牛味 食落去好Juicy 味道都唔錯👍🏼唔會有渣 隔離啲配菜都好好食😋加埋啲肉汁食真係一流 Shrimps and Mango-Fruit Salad芒果鮮果蝦沙律(3磅) 🦐呢個沙律勁新鮮喎 海蝦爽口彈牙 完全冇雪藏味 同啲沙律汁好夾 整體唔會太甜 鮮果有士多啤梨、木瓜、菠蘿、哈密瓜、櫻桃🍓🍒🍈⋯⋯超級豐富 配埋個Soup of the day 是日精選湯 好滿足!Guinness Meatball Marinara & Mashed Potato Guinness 黑啤肉丸配幼滑薯蓉(4磅)薯蓉軟滑🥔我幾鍾意佢個口感 好少食到黑啤肉丸 今次喺呢度食到真係好驚喜 肉丸彈牙 充滿肉味 大大啖食真係好滿足~加上個醬汁味道都唔錯🍅🍅同個薯蓉味道好夾Creamy Seafood Th
疫情過咗咁耐都冇好好食過大餐
今年賀年同埋情人節重疊咗 一於刷番餐

Mr.Steak 情人節震撼的戰斧牛扒勁吸引
睇見都流晒口水! !$1288 Party Set
除開每個人都係$200左右 勁抵食🌟

普羅旺斯燒雜菜,香草新薯,黑胡椒汁

Shrimps and Mango-Fruit Salad

Creamy Seafood Thermidor Rice
法式焗芝士海鮮飯(4磅)
芝士味濃郁 🧀🧀海鮮分別有蟹柳、蝦、蜆肉、青口🦐⋯材料非常之豐富 唔知點解總係覺得芝士同海鮮真係好夾 令人食到舔舔脷🤪而且個飯都偏向軟身 容易進食

Linguine Boscaiola野菌忌廉意大利麵(4磅)🍝忌廉意粉軟硬適中 比起頭先個海鮮飯算係硬身 野菌忌廉味道好正🌟🌟🌟而且有大量嘅菇菌 口感豐富😉

Sweet Delights精選甜點 有各式各樣嘅甜品仔 芒果慕絲蛋糕、藍莓🫐朱古力蛋糕、藍莓芝士蛋糕、朱古力蛋糕🍰💕 味道唔會太甜食落仲好新鮮 唔會好乾柴 推介!

當然仲有忌廉湯同醬汁,一啲都唔Dry!
外賣自取
賀年+情人節推介,震撼西餐戰斧牛扒🥩今年疫情肆虐,團年不妨考慮搞搞新意思食西餐、又或者情人節俾個驚喜食震撼的戰斧牛扒❤Mr Steak平時食自助餐就食得多,最近因為疫情關係,好多時夜晚都要留係屋企食飯,不妨考慮一下佢哋嘅高質素到會外賣!🥢🥳$1288 Party Set🐮英國乾式熟成戰斧牛扒(1.2公斤)普羅旺斯燒雜菜,香草新薯,黑胡椒汁點解可以咁大隻!而且仲要紅卜卜啲肉好鮮嫩,口味非常香滑濃郁,加上咁多款式嘅集材,例如椰菜心,薯仔等等,勁吸引!+Shrimps and Mango-Fruit Salad🦐🥭芒果鮮果蝦沙律(3磅)鍾意食鮮蝦同芒果嘅朋友唔好錯過呢款沙律有超多芒果、爽口嘅蝦、仲有紅桑子、草莓、蘋果、等等嘅配料,酸酸甜甜十分醒胃!+Guinness Meatball Marinara & Mashed Potato 🍢Guinness 黑啤肉丸配幼滑薯蓉(4磅)薯蓉有牛油味特別香滑,加上中間有啲肉丸原來係Guinness 黑啤肉丸味道比較特別有鹹香,配搭香滑薯蓉一流!+Soup of the day 是日精選湯 x 6🍵六款都係忌廉湯,盛載得滿滿的,味道較為濃郁。Cream
賀年+情人節推介,震撼西餐戰斧牛扒🥩

🥳$1288 Party Set
🐮英國乾式熟成戰斧牛扒(1.2公斤)
普羅旺斯燒雜菜,香草新薯,黑胡椒汁
Shrimps and Mango-Fruit Salad
🦐🥭芒果鮮果蝦沙律(3磅)
🍢Guinness 黑啤肉丸配幼滑薯蓉(4磅)
Soup of the day 是日精選湯 x 6
🍵六款都係忌廉湯,盛載得滿滿的,味道較為濃郁。

Creamy Seafood Thermidor Rice
🍛法式焗芝士海鮮飯(4磅)
芝士海鮮飯有多款海鮮包括青口、蜆肉、魚柳等等,也有彷蟹柳,配搭大量芝士Creamy又香濃,令人吃不停口。
Linguine Boscaiola
🍝野菌忌廉意大利麵(4磅)
第一次見咁大兜意大利麵,本身以為得意粉及忌廉會好dry,點知佢分布得好均勻,每一條意粉又彈下,有充足水份呢!

Sweet Delights
🍰精選甜點
甜點方面有四個不同的cake,合共有16件,真的有點驚喜!包括冧酒朱古力,藍莓芝士蛋糕,芒果蛋糕等等,拿取的時候仍然是冷凍的,非常細心,當中比較喜歡吃藍莓芝士蛋糕,少少酸酸甜甜,完全不膩。

🍴Mr. Steak Buffet à la minute (銅鑼灣)
📍銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓
2021-02-02 512 瀏覽
某日既1月星期二26號,同朋友黎左依間野食自助餐,有75折優惠,訂左位先黎,座位差不多坐滿哂,🌝😆,一入去就忍唔住拿左好多熟食野食,然後先慢慢拿海鮮、刺身、水果食,湯咸左d,青檸水ok...雪糕可以簡拿幾多份量,唔使驚肥死,又有畫碟服務送埋心太軟,不過我地怕甜無叫。😍😍整體好唔錯,大滿足,又可以睇埋海景,早入來可簡到好位係福氣🙈🙈
🙈🙈
2021-01-29 457 瀏覽
【没有评价说的那么好】一月餐厅有做折扣,周末午市自助餐七折(原价450),餐厅Facebook主页说,跟之前晚市自助餐菜品差不多。于是抱着期待来了。海鲜有龙虾,蟹脚,蟹钳,虾,青口,海螺。龙虾完全不新鲜,吃起来口感像“塑胶”。蟹脚是这里面最好吃的,有鲜甜味。青口正常,几乎不腥。虾虽然不大但是新鲜弹牙,不错。最失望就是龙虾。没有生蚝。刺身只有三文鱼,立鱼,八爪鱼,玉子。看起来都不咋样,我就只要了三文鱼。没想到这么差,灰灰的完全不新鲜。吃过的最差的刺身。热菜选择其实很少。两款和牛和烧牛肉都不错。咖喱牛腩好吃。卤猪手卤蛋那个菜死甜。鸭肝羊架全部都没有。沙拉整体不错。甜品还可以吧。哈根达斯冰激凌都是很甜的味道。心太软不错。七折的价格加一后360,勉强还行。原价完全不值。
【没有评价说的那么好】
没有生蚝。
七折的价格加一后360,勉强还行。原价完全不值。
  • 心太软
  • 和牛寿喜烧
  • 长脚蟹
  • 酥皮汤
  • 北海道牛乳布丁
作為一個「雀仔肚」嘅女仔 經常性食少少就嗌飽🤭所以自從要比大人價之後都冇再食啲貴buffet (人均$400up)咁濟👉🏻👈🏻 冇記錯8-9年前左右 仲比緊小童價嘅時候 佢哋未搬仲喺舊址嗰陣係幫襯過一次 印象中淨係記得都幾貴 同埋個心太軟可以畫碟 寫自己想寫嘅字✌🏻但自從呢3-4年知道Mr.Steak有呢段5:00-7:00平啲嘅dinner時段之後 時不時都會去食😙每個月都有唔同嘅menu而有不同嘅收費 就好似我哋10月去嗰陣個selling point係和牛同埋鴨肝🤓所以計埋加一之後係每位$360🙋🏻‍♀️喺buffet界來講呢個價錢絕對算係平~而且食物種類都算多 最重要嘅係佢哋重質不重量‼️基本上每樣嘢食都好味😋蟹粥係我之前去過咁多次都冇嘅 今次試完真係返唔到轉頭 我係一個唔鍾意食粥嘅人 但係呢碗蟹粥真係令我對佢另眼相看!!!!🦀超甜超好味 而且粥又唔會太杰又唔會太稀 恰到好處😍至於香煎鴨肝~講真 食落口同鵝肝係冇乜太大分別🤩冇記錯拎咗3 round定4 round🤫面頭嘅粒粒蘋果醬超高水準 酸酸甜甜配埋鴨肝一齊食可以解膩🤤碟底仲有黑醋汁 加埋成個combo係冇得輸♥️最後特別介紹嘅係

最後特別介紹嘅係心太軟🥳大概去到六點幾左右就會出爐 如果想師傅幫你畫碟畫公仔加字嘅話就記得要喺心太軟出爐之前去寫紙仔🤞🏻咁師傅就會根據你寫嘅situation 佢幫你畫返相應嘅公仔 好似生日蛋糕🎂氣球🎈心心💕錢💸等等~佢哋嘅心太軟選用嘅朱古力濃度比較高🍫唔會係死甜 反而係苦苦地嗰種食極都唔會漏嘅朱古力🤪

總括而言 呢間buffet雖然唔係喺咩酒店入面 但正正係因為冇呢個銜頭 佢哋嘅定價都比較平🤟🏻而且對於食得唔多夜嘅女仔來講又可以滿足下食buffet嘅心願又唔會怕自己食得少好輸蝕😝加上又有代表性嘅畫碟心太軟🖖🏻黎慶祝生日/anniversary/節日都好適合😌
——————————————————————————
゛Mr. Steak Buffet à la minute (銅鑼灣)
📍 銅鑼灣告士打道280號世貿中心6樓
⋆͛人均消費:$360💰
⋆͛性價比指數:8/10🧮
⋆͛環境服務:8/10💁🏻
⋆͛ 打卡指數:7/10📸
  • 香煎鴨肝
  • 蟹粥
2021-01-09 1189 瀏覽
疫情下同好多人一樣減少外出用餐,但就谷到心情好壓抑終於忍唔住都係要去食餐勁黎放肆下!左揀右揀,決定都係黎返呢間「殿堂級」自助餐廳,貪呢度地點方便、嘢食種類繁多事實上證明我的選擇係正確嘅!首先要讚係海鮮好新鮮同Refill得非常快,完全唔需要好似去某啲其他酒店(即使係五星級酒店都係!)咁,要擔心拎慢左得返啲唔靚嘅部位。其次,就係餐廳有無敵海景!坐喺度食飯令人心情都好啲當然呢間自助餐出名容易回本。當中最正嘅,當然係日本和牛壽喜燒啦真係而家一路寫食評見返張相都少少流口水🤤甜品方面每一樣都好精緻,但眼闊肚窄今次就食唔到啦。總結如果大家好似我咁突然好Crave for food,呢度會係好好嘅選擇!而且因為疫情關係平過以前好多,而最難得係佢無因為平左而將貨就價
疫情下同好多人一樣減少外出用餐,但就谷到心情好壓抑
終於忍唔住都係要去食餐勁黎放肆下!

事實上證明我的選擇係正確嘅!

冰鎮海鮮

其次,就係餐廳有無敵海景!坐喺度食飯令人心情都好啲

和牛壽喜燒

真係而家一路寫食評見返張相都少少流口水🤤

精緻甜品

甜品方面每一樣都好精緻,但眼闊肚窄今次就食唔到啦。

總結

冰鎮海鮮
和牛壽喜燒
精緻甜品
  • 海鮮
2020-12-30 841 瀏覽
天寒地凍之際最適合同去食返餐平安快樂的Christmas feast大家聖誕大餐有無着落?之前留意到Mr. Steak個自助餐都幾豐富有和牛、烤肉、壽喜燒和牛入口即溶仲有濃厚節日氣氛嘅聖誕蛋糕同布甸同埋大廚即場炮製嘅法式甜品職場燒俾你睇嘅火焰雪山唔食得都睇得下幾有節日氣氛下老實講,overall 絕對拍得住酒店自助餐嘅質素餐廳環境方面,面積都幾大,更加有窗邊位可以睇到銅鑼灣嘅海景,總括來講,下次會再去!
大家聖誕大餐有無着落?

之前留意到Mr. Steak個自助餐都幾豐富
有和牛、烤肉、壽喜燒
和牛入口即溶
仲有濃厚節日氣氛嘅聖誕蛋糕同布甸
同埋大廚即場炮製嘅法式甜品
職場燒俾你睇嘅火焰雪山
唔食得都睇得下
幾有節日氣氛下
老實講,overall 絕對拍得住酒店自助餐嘅質素

2020-12-28 562 瀏覽
今日慶祝母親大人生日,一家人2020年七月份食咗自助餐晚餐,我哋食咗啲時段因為老人家需要時間消化,唔可以食得太heavy,第二個原因梗係17:00-1900呢個時段平啲😊合乎經濟效益!七折起計每人需要$329👏🏻一家大細食都好合適。 其實呢間餐廳食過好多次,每次都係俾佢嘅生蠔吸引住。不過今次嘅生蠔明顯冇之前嘅咁好味咁肥美。每次排隊佢都係只限你攞三隻生蠔,不過其實你可以排多幾次! 食多幾次就會回本㗎啦加油啊💪🏻😂同埋以前會有鵝肝多士食,今次就變咗和牛盛宴,每次去都有唔同主題!btw 和牛shabu shabu都幾正! 佢呢度嘅燉湯都好出名😋😋每次嚟都要飲幾碗!😊甜品嘅話佢呢度嘅😍心太軟可以幫你寫埋字,任何祝福字句都可以有時佢哋仲要幫你畫畫先🥳令心太軟圖案更加豐富。唔係得個樣㗎,味道都一流。
七折起計每人需要$329👏🏻一家大細食都好合適。

• 和牛壽喜燒
每過一排,又會心思思想食下 Buffet,其中一個心水之選一定係 銅鑼灣嘅 Mr. Steak ,款式都幾多,而且價錢都幾合理😉最鍾意一定係佢有和牛食,有美國和牛壽喜燒、日本和牛鐵板燒、香煎澳洲和牛扒,美國同日本嘅和牛各有特色同吸引之處,可以食到夠真係好滿足,啱哂勁鍾意食肉嘅我😍要講嘅當然仲有呢度嘅即開新鮮生蠔 ,滴滴海水真係夠哂吸引🤩今期又推出返香煎鴨肝,即煎即食,有少少羶味但都好睇個人口味,鍾意嘅就唔好錯過😉當然唔少得最正嘅甜品,款式多而且味道唔錯,總有幾款啱你心水😂BTW 呢個湯酥皮龍蝦都正😋

要講嘅當然仲有呢度嘅即開新鮮生蠔 ,滴滴海水真係夠哂吸引🤩

BTW 呢個湯酥皮龍蝦都正😋
2020-11-26