2019-03-11 3235 瀏覽
早前到棉登徑嘅「焱丸水產」食晏,路經呢間「牛魔」,晌鋪面見到佢哋棟喺門口嘅介紹牌,幾款肉類都非常吸引,就想想搵晚嚟試吓。是夜,就約咗夏總傾旅行嘢之餘,就嚟到「牛魔」食餐好嘅,佢一向食開好嘢,點都要搵番間具質素嘅。未入餐廳,透過玻璃晌外面已見到內裡環境好大,樓底高,空間感十足。除咗多張2、4、6人枱之外,仲有吧位及卡位,我哋被安排晌卡位,感覺寧舍闊落。睇店名,就會予人感覺喺日式燒肉店,再加上店內有少少招財貓嘅擺設。不過,最搶眼球喺入門右邊嘅巨型牆畫,一大幅着住和服嘅少女,美人胚子,笑容甜美,就算晌門口位影埋去,都見到畫功細膩,筆觸細緻!雖然名字帶點日本風,但絕對唔喺單賣日本牛,晌門口個牌睇到啲A乜乜乜,M物物物,有食開靚牛嘅朋友就知喺日本和牛同澳洲和牛嘅級數指標。再睇睇埋餐牌,就見到日本、澳洲、美國牛都有供應,仲有唔同部位,最正斗喺張「解剖圖」,話你知喺咩部位,雖然睇完轉眼就忘記,不過,當趣味睇睇又幾得意。反一反轉背面,就喺非牛肉類嘅食物,如豬肉、雞肉、羊肉、海鮮、野菜、前菜、沙律、飯麵及湯品,選擇唔少,類別又多元化,更唔喺只得和食,仲有啲韓式、西式。唔使煩嘅諗食乜,就可以好似我哋咁,針
唔使煩嘅諗食乜,就可以好似我哋咁,針對幾款套餐,每款套餐都喺二人份,已包咗漬物、小食、沙律、不同嘅肉類及海鮮、湯品或飯麵,定價分別為$650、$730、$1,050 + 10%,以日式燒肉嚟講,又喺兩位計,唔算貴
一於豪少少,揀個Set C先,好豐富架,有前菜、沙律、煎餅、A4和牛、虎蝦、牛魔終極拼盤及石鍋拌飯。
順便就講埋有咩飲品揀,估唔到又有幾多選擇喎,由日本清酒(種類超多)、有汽餐酒、紅白餐酒、韓國燒酒,以至生啤都有。
不過,小弟同夏總都喺不好杯中物,乖乖揀啲非酒類飲品。佢就喺可口可樂嘅死粉,我就喜歡純果汁多啲。雖然我哋唔飲酒,但就見到枱邊設有連枱自助啤酒機,即斟即飲,店員更話喺全港首創。
其實甫坐低,侍應就奉上涼涼哋嘅麥茶,好有麥好。而餐具都好精緻,仲一早備有醬油、岩鹽及海鹽作調味,但個人覺得,啲肉真喺靚,唔蘸都無問題,頂多沾少少岩鹽就可以喇。
桃子汁 $32

唔喺齋水份嘅果汁,睇落仲喺有果肉成份,入口清甜,桃味自然,唔會太過一味得個甜字,涼涼哋,配吓啲煎餅、燒肉,着實唔錯。
桃子汁
古法漬泡菜及前菜

餐前,先上咗啲漬物,有醬醃青瓜、中華沙律及韓式泡菜,除咗當餐前涼茶嚟過過口癮之外,更可以作為食燒肉嘅間場,清爽吓個味蕾。最正喺可以無限添加嘛,我哋都添多咗兩轉,咁佢哋本身又真喺幾好食嘅。
古法漬泡菜及前菜
豆腐沙拉配芝麻汁

雖然話喺豆腐沙律,其實加有唔少青瓜、白蘿蔔絲及松子仁,令整體整嘅口感具層次,而芝麻汁調和得既有芝麻香,又唔太過杰身,食味不俗。
香蔥海鮮煎餅

海鮮煎餅喺為人熟悉嘅韓國小食名物,雖然,海鮮料就唔多,但頗有香蔥味,而且,煎得香脆,個煎餅又無話食到一口粉,粉漿做得唔錯。
香蔥海鮮煎餅
上咗兩道「前奏」,侍應就主動問我哋開始食燒肉未,並以一小件牛脂肪「起爐」,一邊燒,一邊將爐面以油脂搽勻。而啲爐嘅抽風系統用下抽式,啲煙完全上唔過爐面就被抽走
,食完絕對無一身油煙嘅問題。
日本A4牛魔野原燒(和牛薄切配月見汁沾蛋)

睇見呢一大片薄切A4和牛,色澤粉嫩,油花平均分布,就已經叫人心動,配以日本雞蛋及醬油,真期待入口嘅感覺。
日本A4牛魔野原燒(和牛薄切配月見汁沾蛋)
侍應話,由於薄切,較難掌握,以往都好多客人燒過籠而嘥咗件靚牛,所以,一般都會幫客人燒,而其他食材較易處理,一般都由客人自己玩吓,當然,佢話都歡迎代勞,我哋道梗喺鍾意自己玩啦

日本A4牛魔野原燒(和牛薄切配月見汁沾蛋)
燒好嘅A4和牛,剪成細件,淋上攪勻晒嘅蛋漿醬油,入口由於蛋醬關係,口感超滑溜,而牛肉入口肉質細膩,充滿油香,真喺好味到無得輸
越南巨物虎蝦

睇見兩隻虎蝦嘅呎吋、新鮮度,就知餐廳用料不賴。師傅更將其開邊,方便燒,又方便食,伴上檸檬角,用唔用悉隨尊便。
越南巨物虎蝦
夏總果然食開日本靚嘢,燒烤嘅手勢及時間嘅拿捏都好,所以,跟住落嚟嘅燒肉都由佢負責,小弟就安心影相同食食食。
越南巨物虎蝦
啲越南虎蝦果然得,大大啖放入口,鮮甜爽彈,呢個就建議沾丁點岩鹽,喺可以大大提升蝦鮮味
牛魔終極拼盤

「終極」就梗喺要終極出場,長條形木板放上5款牛肉,由左至右喺角切香蔥M6橫隔膜、澳洲M7和牛肉眼排( 厚切 )、美國Prime醬油牛肋骨、30日熟成Prime 西冷( 厚切)、牛香蔥牛脷,可謂每款都有唔同個性,值得小弟逐樣寫、逐樣評。
角切香蔥M6橫隔膜

咁刁鑽嘅部位「橫隔膜」真好少接觸,啲色澤鮮紅,亳無瘀疼啞啞嘅瑕疵,真喺好鬼死誘人。
角切香蔥M6橫隔膜
由夏總出手,燒得特別香,外層仲帶點焦脆,而肉質出奇地咗軟腍。事後跟侍應交流,先知餐廳利用生果嘅天然果酸去醃肉,令肉質軟化自然。
角切香蔥M6橫隔膜
澳洲M7和牛肉眼排(厚切 )

同樣,淨喺睇見件肉就覺得掂呀!色澤紅潤,帶點點油脂,雖然啲澳洲牛只喺M7質素,但已覺得質素高。
澳洲M7和牛肉眼排(厚切)
之前嘅橫隔膜好軟腍,但估唔到呢件肉眼排仲腍身,由於喺肉眼部位,肉味寧舍濃郁,口感、味道都一樣咁正。
美國Prime醬油牛肋骨

呢個牛肋骨就用咗韓式做法,以醬油醃,薄切後再捲成卷狀,侍應更話醃超過12小時,故睇落非常入色。
美國Prime醬油牛肋骨
經過醬油醃,可以講喺別具風味,有一份醬油香,肉質一樣柔軟,好食。如果猶如平常食韓燒咁,配幾片生菜俾我作配搭,就更加滿足。
30日熟成Prime 西冷(厚切)

跟住再食嘅又喺美國牛,取西冷部份,但正就正在以30日熟成處理過,之前晌一家專食熟成牛扒嘅店試過,30日熟成喺最理想嘅。
30日熟成Prime 西冷(厚切)
食完之後,我哋兩個都讚不絕口,因為厚切關係,特別具口感,加上熟成處理,又喺西冷位,肉質細緻,肉味比件肉眼更強,兼且富肉汁,一流呀。
牛香蔥牛脷

最後燒嘅喺牛脷,小弟一向都鍾意食牛脷架,兩大片牛脷,厚切就更合心水喇。
牛香蔥牛脷
牛脷辣香兩面,賣相吸引,而食牛脷,最吸引喺佢嘅咬口感,煙韌有嚼頭,兼且有點牛脷獨特嘅肉羶味。
牛香蔥牛脷
石鍋拌飯(牛肉 / 雞肉)

食完啲肉,其實都已經有八乘飽,加埋呢一大鍋韓式石鍋飯,飽到十足。雖然佢哋主打喺賣燒肉,但整起呢道韓式石頭鍋飯,絕對有板有眼,配上多種蔬菜、牛肉、雞蛋,撈上韓式甜辣醬,攪勻就食得。
石鍋拌飯(牛肉)
因為材料多,啲飯粒又煮得啱啱好,配合埋蛋黃、辣醬,食味真喺無得彈。意外驚喜喺,加送飯焦,脆香好味。題外話,石鍋「拌」飯我認為用「拌」字較「伴」字合理啲,因為喺有拌勻、撈埋一齊食嘅意思。
雲呢嗱雪米糍

以為餐飯就咁完,最後,仲奉送兩粒雪米糍俾你降吓溫。雖然只不過喺雲呢嗱雪米糍,無咩特色可言,但都喺一份點點心意,相信客人都好受落。
雲呢嗱雪米糍
夏總好欣賞今晚餐飯,環境、服務、食物都好滿意,仲話趁特別日子值得帶埋老婆嚟試。我都好欣賞佢哋嘅服務,主動添漬物,不時問吓需唔需要幫手燒,食完晒,又幫手執拾好,且抹乾淨枱面,再加句:慢慢坐,以示唔喺催你走嘛