2021-04-04 1065 瀏覽
小薯復活有五日連假,難得撞正老公都off,特登同婆婆請一日假,放低兩個囝,兩公婆出去拍下拖食好西。「日山」裝修好靚,入門口有一條竹林路,行到入去望住維港大海景,心曠神怡。我同老公叫左兩個壽喜燒A5和牛套餐($598+10%@each set)《前菜:梅酒車厘茄+貝柱茶碗蒸+薯仔沙律》師傅將梅酒做成啫喱,包住已剝皮既車厘茄,一啖放入口好清新,略嫌梅酒味不足,不過就老少咸宜;貝柱茶碗蒸同薯仔沙律就比較普通。《刺身》刺身好新鮮,有三個款式,我自己最鍾意帶子,帶子放喺青檸上面入口好開胃好特別。《和牛:宮崎縣A5和牛牛肩胛肉》依個套餐用既和牛部分會不定期嚴選,而今次食既係A5和牛牛肩胛肉。壽喜燒兩食:第一款生蛋壽喜燒配燒大蔥同豆腐,最經典既食法加上特級和牛,當然冇得輸,入口即溶,而且濃濃既油脂香充斥住口腔,最加啖白飯,滿足。第二款係壽喜燒加冬菇翠玉瓜,下面既米粉索哂壽喜燒汁,同樣香口惹味,但個人都係較喜歡第一種食法。《甜品:柚子雪糕》成個套餐以柚子雪糕結尾,雪糕好冰凍,而且酸酸甜甜咁,一解和牛油膩。總結整個套餐都很完整,和牛亦非常出色,尖沙咀區加無敵大海景,六百幾蚊一位一個lunch都算可以接受

《前菜:梅酒車厘茄+貝柱茶碗蒸+薯仔沙律》

刺身

《和牛:宮崎縣A5和牛牛肩胛肉》

甜品:柚子雪糕》

總結整個套餐都很完整,和牛亦非常出色,尖沙咀區加無敵大海景,六百幾蚊一位一個lunch都算可以接受。