2022-04-27 2923 瀏覽
4月21日開返晚市,老婆想食乳豬,咁就openrice搵下邊度好食啦!搵到e間就即刻係試下啦!泊車之後就直接搭𨋢上去,去到門口重見到有師傅係門口個玻璃位燒緊乳豬仔,心諗今次都無去錯地方啦!入到去揀茶,我地就選擇左烏龍茶,跟住就望下個餐牌啦,餐牌以中餐為主,有乳豬,海鮮,花膠同埋其他中式小炒等,咁我地就選擇左以下嘅菜式。即燒無花果天下第一豬,夠膽講自己係天下第一豬,就當然唔惹少啦!叫左一個例牌,有6件,2位夠食啦!食落去個皮就真係好脆,完全係新鮮燒出黎嘅感覺,豬肉好入味,唔咸,你跟本唔洗點醬汁就已經好夠味,師傅刀功非常好,完全無骨,啖啖肉,我地都覺得完全係對得住個名。跟住就係蜜絲咕嚕肉,師傅加入左無花果,咕嚕肉啖啖肉無骨,而且d粉上得剛剛好,唔會有個好厚粉嘅感覺,食落去味道咁酸甜,送飯一流,唯一差少少嘅就係d洋蔥放耐左,有少少變左味,整體黎講都好出色。另外一個主角出場啦,月羊肚菌白湯燴澳洲龍蝦,羊肚菌近年大熱,羊肚菌有機鍺含量較高,具有強健身體、預防感冒、增強人體免疫力的功效。甚得家庭愛戴,上湯加上羊肚菌味道特別,加上啖啖肉嘅新鮮龍蝦,食落非常有驚喜,比較起普通酒樓更加好味,而且都係果句

另外一個主角出場啦,月羊肚菌白湯燴澳洲龍蝦,羊肚菌近年大熱,羊肚菌有機鍺含量較高,具有強健身體、預防感冒、增強人體免疫力的功效。甚得家庭愛戴,上湯加上羊肚菌味道特別,加上啖啖肉嘅新鮮龍蝦,食落非常有驚喜,比較起普通酒樓更加好味,而且都係果句,師傅刀功一流,龍蝦肉都係啖啖肉,一隻龍蝦都可以起到好多舊淨肉,絕對係一流。

最後就係濃湯花膠腐竹浸時蔬,今次餐廳就選擇左菜心,上湯加上花膠粒同腐竹,可以清一清之前乳豬同埋龍蝦嘅油膩,唔錯,腐竹同菜嘅份量都好多,最後都食到好飽。

總結黎講,乳豬非常好食,特別推介,會再黎,食其他野。