2023-01-15
行過聽到有路人講話對面餐廳好食,門面並不起眼,只有少少的店名寫住指月。好奇便過去望望🤔,餐牌啲野幾吸引喎,價錢又不貴,試下無妨吖。店員示意可以隨便揀位坐,小店不大,大概廿十個坐位左右。🍚揚州無米炒飯本身牛什都好有興趣,但得悉今日牛筋牛蒡無貨又好似差咁啲野,同時又好想試下椰菜花飯crossover中式食法,咁就決定要呢樣啦。一般椰菜花飯都係出現係西式餐廳,一件扒一個汁,椰菜花飯取代意粉或薯蓉咁,食落確實無違和。但如果用作揚州炒飯又會點呢?🤔意外地…非常好食‼️唔止炒得香又夠味,椰菜花飯好難入味嘛,呢度調得啱啱好又唔會太重手,食落乾身真係好似炒飯咁樣,加上足料,蝦仁、叉燒、蔥花樣樣齊,讚呀👏除左主食,個餐仲包左一碟菜同醃漬,後面藍色小碟個辣椒醬勁正,仲有炒飯旁嘅話梅車厘茄都好好食,梅味清香,好似有得當小食獨立叫😋🥟煎韮菜豬肉餃見隔離枱話熟客唔使睇餐牌,即叫左兩碟煎韮菜餃,即係好野黎啦,等我又叫一份試下先,叫份細嘅六隻嚐嚐,餃子都有碟菜送,正。餃子皮皮薄,半透明狀睇到餡料飽滿,咬落果然煎得香脆好好味,個皮煙煙韌韌有咬口,韮菜餡鮮味多汁,實屬高水準之作👍🐟黃金炸魚皮最後又因為口痕叫左碟炸魚皮,黃
🍚揚州無米炒飯
🥟煎韮菜豬肉餃
🐟黃金炸魚皮
最後又因為口痕叫左碟炸魚皮,黃金鹹蛋黃好香,雖然醬汁望落唔係好澎湃,但都好重鹹蛋黃味,魚皮十分香脆,大大塊又脆又香,好味🤤
🥤忌廉
主食有餐飲送,但自家製泡茶已經賣晒,咁就叫罐汽水先。
小店唔使加一,好食貼地,仲係標榜無味精嘅健康餐黎🥰