今日行經旺角,唔知食咩好,見到間新開既店,門面裝潢得幾靚,叫「指月」,就咁聽個名,唔知係食咩,有啲好奇,所以就入左去試一試。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹滑蛋牛肉飯呢碗飯啲滑蛋好滑好嫩,用左蘭王蛋,勁有蛋味,飯粒都好香好軟身,一嚟一啖都好有嚼勁。啲蛋汁伴住啲飯同牛肉,味道好正。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹牛面珠牛筋米粉牛肉係用左騸牯牛,騸牯牛係大約在1歲左右就會閹割,經過閹割過既牛,脂肪會均勻地分布在身體不同部位,牛肉特別好食。呢碗粉啲湯底清淡唔會太濃,牛面珠牛筋煮得好軟好入味,入口滑嫩,好好味。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹酒燒雞翼啲雞翼燒得啱啱好,啲醬汁入味,啲肉質鮮嫩,啖落去都唔會太乾,啲骨頭都好易啖。啲酒香味濃郁,啲甜味啱啱好,食完啲雞翼都想再嚟一份。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹檸檬薏米水呢杯檸檬薏米水好清新,啲檸檬味唔會太濃,啲薏米口感好好,啲甜味啱啱好。飲完一杯,就覺得口渴消失咗,好舒服。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹山楂烏梅茶呢杯茶啲味道好特別,啲山楂味同烏梅味混合,啲酸味啱啱好,啲茶香都好香。飲完一杯,覺得口腔清新,仲可以幫助消化,好健康。🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹總結:依間店既野食都幾有特色,味道都唔錯,用

滑蛋牛肉飯

牛面珠牛筋米粉

酒燒雞翼

檸檬薏米水

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹

總結:依間店既野食都幾有特色,味道都唔錯,用料實在,係用心既製作,有興趣試新野既朋友仔可以試下。

❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️💛❤️
  • 牛面珠牛筋米粉
  • 滑蛋牛肉飯
  • 酒燒雞翼
2023-06-18 1108 瀏覽
一直都Bookmark左呢間餐廳是日1200去到係第一枱客幾喜歡餐廳的設計不過坐位唔多同埋餐廳係用餐盤上菜有d甚至係鍋物如果搭枱~枱面係會迫d花多眼亂第一次黎試哂佢牛雜+牛腩咁就知龍與鳳啦招牌蘿蔔清湯牛腩+牛筋 新竹米粉 $68第一時間飲咗湯先果然冇加味精清湯飲落非常舒服蘿蔔清甜 黎自佢本身的甜味至於主角牛腩 反而太高期望肉有點太碎濕濕 口感中規中矩而牛筋就不太喜歡 未煮得入味個人喜愛軟淋黏口多個爽脆新竹米粉配清湯非常夾秘製五香新鮮牛雜配特式上海麵 $58呢個都出色各式牛雜都煮得入味軟淋最重要無「蘇」味黃金炸魚皮 $38分量都幾多每塊都炸得好均勻而唔會非常濃味配粉麵食好正跟餐 $12 山楂烏龍茶好足料 下次都會叫煎韭菜豬肉餃 $56對比湯粉麵 呢個略有失色煎餃係日本煎餃style但真係有d太咸可以不叫見呢到唔少熟客員工非常nice一碗粉麵分量都幾多價錢唔係貴相信好快會再黎
一直都Bookmark左呢間餐廳

一碗粉麵分量都幾多
價錢唔係貴
相信好快會再黎

2023-09-07 94 瀏覽
位於旺角,接近花園街市政大樓附近嘅一條橫街地點超近旺角地鐵站,方便最欣賞就係招牌菜:指月牛腸鍋配稻庭清湯麵$128騸牯 + 肥牛,新竹米粉$88招牌蘿蔔清湯騸牯牛腩幼麵$68黃金炸魚皮,香脆美味,值得一試煎韭菜豬肉餃,豬肉味香濃,而且不太油膩+ 8 可以揀薏米水或者烏梅茶,食牛腩之後,飲番杯清涼嘅……飲品,實在令人感覺清新店舖座位唔多,如果晚飯時間,通常都要排隊店舖座位都算是闊落,未算太擠迫服務態度,正常食完之後,不會感覺口渴,因為湯底都是沒有味精的
位於旺角,接近花園街市政大樓附近嘅一條橫街

地點超近旺角地鐵站,方便

最欣賞就係招牌菜:指月牛腸鍋配稻庭清湯麵$128

騸牯 + 肥牛,新竹米粉$88

招牌蘿蔔清湯騸牯牛腩幼麵$68

黃金炸魚皮,香脆美味,值得一試

煎韭菜豬肉餃,豬肉味香濃,而且不太油膩

店舖座位唔多,如果晚飯時間,通常都要排隊

店舖座位都算是闊落,未算太擠迫

服務態度,正常

食完之後,不會感覺口渴,因為湯底都是沒有味精的

指月牛腸鍋配稻庭清湯麵
煎韭菜豬肉餃
2023-09-06
15 分鐘 (堂食)
指月牛腸鍋配稻庭清湯麵
煎韭菜豬肉餃
  • 指月牛腸鍋
2023-09-03 85 瀏覽
讚1 牛腩以外既嘢食都好味 魚皮香脆唔油膩 蔥油蝦好入味 而且一啲都唔老 燉湯夠火喉 清湯腩都仍然有水準2 環境係旺角黎講 真係無得頂 闊落舒服彈1 部份菜式就麻麻地 牛肉係偏韌既 雞翼亦都偏淡

2 環境係旺角黎講 真係無得頂 闊落舒服

1 部份菜式就麻麻地 牛肉係偏韌既 雞翼亦都偏淡
旺中附近發現左間高質小店🫶🏻簡潔裝修 木枱+綠色植物勁似間文青cafe🌿小店主打新鮮牛雜、清湯腩等等啲碗碗碟碟都好靚😍完全唔似食緊清湯腩我地叫左幾款食物都有驚喜 朋友讚不絕口🤣佢地個清湯腩真係好!高!質😍牛味濃郁 口感非常軟腍🤤勁易咬 仲有牛腩果啲肥 好正❗️個蘿蔔都係精粹 清甜無渣入晒味👍🏻可以+$加各款麵類/飯🍚同加騸牯肥牛片打邊爐咁 仲有必試手撕雞煨面🍜麵條係滑溜溜的 老闆話個湯熬咗六個鐘 係有少少稠身嘅湯 飲落真係好濃郁 好味😋黃金炸魚皮好邪惡 炸得脆口 每條都沾滿鹹蛋黃醬🤤
旺中附近發現左間高質小店🫶🏻

簡潔裝修 木枱+綠色植物勁似間文青cafe🌿
小店主打新鮮牛雜、清湯腩等等
啲碗碗碟碟都好靚😍完全唔似食緊清湯腩
我地叫左幾款食物都有驚喜 朋友讚不絕口🤣

佢地個清湯腩真係好!高!質😍牛味濃郁
可以+$加各款麵類/飯🍚同加騸牯肥牛片打邊爐咁
仲有必試手撕雞煨面🍜麵條係滑溜溜的 老闆話個湯熬咗六個鐘
係有少少稠身嘅湯 飲落真係好濃郁 好味😋
黃金炸魚皮好邪惡 炸得脆口 每條都沾滿鹹蛋黃醬🤤
2023-09-01 37 瀏覽
粉面大家食得多,終於揾到間高質,今日嚟到新派粉麵嘅指月✅✅鮮茄騸牯牛面珠河粉牛肉鮮嫩多汁,配上新鮮茄子同河粉,令整個菜式有一種豐富嘅層次感。牛肉嘅鮮味同茄子嘅甜味相互輝映,每一口都能夠感受到嚼勁同鮮美。😋😋😋胡椒豬肚配新竹米粉豬肚經過炆煮,口感軟嫩,搭配上香辣嘅胡椒醬汁同滑溜嘅新竹米粉,帶來一種辣爽嘅口感。每一口都能夠感受到豬肚嘅鮮嫩同胡椒嘅香辣,令人回味無窮。😛😛蠔油菜芯菜芯脆嫩,帶來一種淡淡嘅鮮味同甜味。🥗🥗山楂烏梅茶都係一啖清涼解渴嘅好選擇。山楂烏梅茶帶有一種微酸嘅口感,令人有一種清新嘅感覺。而冷泡茶則帶有淡淡嘅茶香,解渴又消暑。🤪🤪🤪
粉面大家食得多,終於揾到間高質,今日嚟到新派粉麵嘅指月✅✅

鮮茄騸牯牛面珠河粉

胡椒豬肚配新竹米粉

蠔油菜芯

菜芯脆嫩,帶來一種淡淡嘅鮮味同甜味。🥗🥗

2023-08-30 36 瀏覽
見到有youtuber推薦,裝修又幾靚,咁啱想加餸,就去買碗$70牛腩返屋企。接到個外賣盒袋的時候,望一望,好似好少。返到屋企,打開,倒開d湯,牛腩加蘿蔔連盒底都舖唔滿。 okok, 可能好好食呢。。。食啖牛腩先,我咬唔到。 蘿蔔咬到嘅, 不過唔覺得甜。 個清湯我拎左去煮鮑魚,再試下湯,冇味嘅。。。總之,成兜野冇野可取。 望住好似望住人地食剩嘅野咁,忍唔住要影相share。唔知係外賣問題定叫淨牛腩問題,買左碗唔值$70的野,很失望。 一定冇下次。注:食左一舊牛腩同一舊蘿蔔先記得影相,畫返落去俾大家參考。
接到個外賣盒袋的時候,望一望,好似好少。

返到屋企,打開,倒開d湯,牛腩加蘿蔔連盒底都舖唔滿。

注:食左一舊牛腩同一舊蘿蔔先記得影相,畫返落去俾大家參考。

清湯牛腩

2023-08-20
外賣自取
2023-08-19 77 瀏覽
位於旺角鬧市,裝修簡約卻充滿藝術感牆身的掛壁植物讓人感到輕鬆菜品方面首推指月牛腸鍋配水雲麵即使對內臟不感興趣的人也會被其入口即溶又不油膩的口感所吸引再配上煙韌彈牙的水雲麵更是美味精選騸牯肥牛新鮮美味牛味濃郁自家製飲品也非常有特色有檸檬薏米水、山楂烏梅茶不只好喝更富有豐富的營養價值
位於旺角鬧市,裝修簡約卻充滿藝術感
牆身的掛壁植物讓人感到輕鬆

更是美味

精選騸牯肥牛新鮮美味
牛味濃郁

自家製飲品也非常有特色
有檸檬薏米水、山楂烏梅茶
不只好喝
更富有豐富的營養價值
2023-08-14 74 瀏覽
睇門面以為又開一間新cafe,睇真d原來係新式粉麵店,主打牛雜牛腩,仲有d特色野,好似牛腸鍋,椰菜花飯咁,傳統中帶點新意。鮮茄騸牯牛面珠特式上海麵鮮茄湯底飲得出真材實料,濃郁蕃茄味再帶陣陣香辣,味道有層次👍🏻牛面珠腍身軟熟,牛味好重,滲左d蕃茄湯味道更正。推介哩款上海麵,就咁睇以為會好腍身,但入口原來係爽中帶彈,薄身得黎又幾掛湯☑️手打墨丸河原汁原味既清湯河,河粉唔會係碎濕濕一夾就爛個d,內有白蘿蔔而且好用心地切到得留中心最甜最腍部份,連帶湯頭都更甜。墨丸白雪雪,好耐無食過依種有粒粒墨魚粒既口感,彈牙鮮美,自家手打果然唔同d!另外叫左個韮菜花,鮮嫩無渣,多汁清甜☑️山楂烏梅茶自家煲既烏梅茶,酸maymay梅味好香,解膩一流,生津解渴👍🏻

鮮茄騸牯牛面珠特式上海麵

牛面珠腍身軟熟,牛味好重,滲左d蕃茄湯味道更正。

手打墨丸河

另外叫左個韮菜花,鮮嫩無渣,多汁清甜☑️

2023-08-10 59 瀏覽
喺旺角行街,行行下見到呢間餐廳門口好多明星相,八卦再睇下,入面裝修好特別,有啲掛牆植物,好舒服好寫意。咁啱有啲肚餓就同朋友決定入去試一試!我哋叫咗兩個主食同埋兩個小食,當然唔少得嘢飲啦😆我地叫咗騸牯牛腩河粉、胡椒豬肚新竹米粉、蔥油炆冬菇、乾煸四季豆、檸檬薏米水和山楂烏梅茶。騸牯牛腩河粉- 超級好味! 最俾一百個likes!! 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食得出湯底和牛腩係誠意之作😻胡椒豬肚新竹米粉- 米粉真係用新竹米粉👍🏻👍🏻 胡椒豬肚好爽又入味,湯底好好味!我不知不覺差唔多成個湯底飲哂😹😹蔥油炆冬菇- 炆得好諗! 正! 十零蚊一客,唔貴!可以得閒encore! 乾煸四季豆- 食米線又想有啲菜balance 下! 呢碟四季豆唔錯!夠我地兩個人一齊share! 炒得剛剛好!一啲都唔油!好味又健康😻😻檸檬薏米水山楂烏梅茶指月 (旺角)旺角快富街33-35號地下A1號舖

騸牯牛腩河粉

指月 (旺角)
旺角快富街33-35號地下A1號舖
2023-07-22
2023-08-09 62 瀏覽
早前媽咪放假,我同媽咪行旺角top 商場,經過附近街道,去過一間位係旺角小巴站附近一間高質美食小店 ,使我同媽咪都覺得有驚喜🧡 環境舒適,最重要食物食得出有誠意😍新鮮牛雜鍋🔥皇牌推介之選,捧上桌子,熱騰騰的牛雜香噴噴,牛腸嫩滑可口!🐮牛面珠牛面珠,牛味很濃郁,口感非常腍滑另有自家製意米水,不過覺得細支得滯😆 好飲好想大支些喔!食物質素、廚師有廚藝和用心,值得支持🧡指月 📍地址: 旺角快富街33 號

新鮮牛雜鍋🔥
皇牌推介之選,捧上桌子,熱騰騰的牛雜香噴噴,牛腸嫩滑可口!

🐮牛面珠
牛面珠,牛味很濃郁,口感非常腍滑

另有自家製意米水,不過覺得細支得滯😆 好飲好想大支些喔!

食物質素、廚師有廚藝和用心,值得支持🧡

指月
📍地址: 旺角快富街33 號

🩵 平日夜晚去到已經見到大排長龍🤣 就知道幾受歡迎🤓🩵 餐廳其實都出名食鍋,但係天氣熱我哋就揀咗滑蛋系列同埋湯麵~🩵 首先我想講個滑蛋燶邊叉燒飯 $75 真係好好食!🥹 ♡ 佢哋嘅蛋用左日本既蘭王,就咁睇顏色都覺得特別黃色,識落口更加係蛋味濃郁!餐廳仲會配上蘭王醬油,自己隨意添加,加咗之後更加惹味🤤 叉燒就係厚切粒狀,肥瘦均勻😉♡ 老闆仲同我哋講用咗日本珍珠米 + Panasonic金蛋飯煲煲飯,識落口又真係粒粒分明👍🏼 好想再encore😋🩵 鮮茄騸牯牛面珠 $78♡ 想為大家講吓咩叫騸牯牛☺️ 以下係我喺網上搵到嘅解釋: “騸牯牛出生後至一歲左右會進行閹割,公牛經閹割後激素減少,牛會變胖,脂肪比肉長得多,脂肪會更均勻地分布在身體不同部位,也會較生牯牛味濃郁及腍滑”。總括來講就係脂肪比較多又比較肥美嘅牛肉😙😙😝♡ 仲要係較少運動量既面珠燈,不得了😍 咬落口啖啖肉,腍滑鬆化☺️♡ 湯底仲要完全冇落味精,蕃茄湯底亦冇落茄膏,係用新鮮蔬果熬製五至六個鐘頭而成,非常鮮甜👍🏼 餐廳仲加咗微微辣,更惹味。♡ 麵底有多款選擇,可選新竹米粉/河粉/幼麵/飯/伊麵/特式上海麵😆🩵 小食就嗌咗滷水豆腐 $2
🩵 平日夜晚去到已經見到大排長龍🤣 就知道幾受歡迎🤓

🩵 首先我想講個滑蛋燶邊叉燒飯 $75 真係好好食!🥹

🩵 鮮茄騸牯牛面珠 $78

🩵 小食就嗌咗滷水豆腐 $28,好入味👍🏼

🩵 另外各加左$12,要咗一支自家製薏米水同自家製烏梅茶😌 感覺健康