2019-04-23
唔係Open Rice睇到,都唔知呢到開咗間新嘅日式餐廳,仲主打班㦸添,所以即刻約咗同樣係班㦸愛好者嘅朋友一齊去試下餐廳都幾闊落,樓底又高,而且仲用木作為主調,所以感覺幾舒適我叫咗杯幾特別嘅野飲,應該算係熱嘅雞尾酒,呢杯焙茶甘酒拿鐵,用咗餐廳自家製嘅甘酒,飲落有濃濃焙茶嘅甘香,酒味唔太濃,都幾易入口,個人幾鍾意主菜方面,我揀咗呢個豚三味丼,除咗個飯之外,另外仲配埋麵豉湯同醃漬醬菜,呢個丼分別有三種煮法嘅豚肉,西京燒豚、豚角煮同燒黑豚腸,望黎望去,我都淨係見到兩種咋和,原來餐廳古惑咁將豚角煮收埋係白飯下面,只要撥開就會見到。西京豚燒係燒五花肉黎,味道燒得幾惹味,略厭有少少油膩;豚角煮用醬油熬製,所以好入味,不過質感就有啲啲韌;燒黑豚腸相信都係買現成嘅再加熱,幾多肉汁,都唔錯朋友就選擇咗唐揚雞腿肉配米粉班㦸,炸雞塊幾香脆,而且肉質都幾嫩,炸得啱啱好,個人鍾意連埋楓葉糖醬一齊食,鹹鹹甜甜,味道幾好,班㦸方面,唔知係咪因為用咗米粉,同時又無落嘅關係,班㦸嘅質感比較實,如果口感再軟身啲會更好由於鹹食已經食咗班㦸,所以甜品可以叫班㦸以外嘅野食,店員推介我地食雪糕,心諗雪糕之麻,有咩咁特別啊?但係我
餐廳都幾闊落,樓底又高,而且仲用木作為主調,所以感覺幾舒適
由於鹹食已經食咗班㦸,所以甜品可以叫班㦸以外嘅野食,店員推介我地食雪糕,心諗雪糕之麻,有咩咁特別啊?但係我錯喇,佢唔係現成普通便利店買到嘅雪糕,而係餐廳自家製嘅純素雪糕,味道仲好特別添,以為係普通朱古力嘅啡色雪糕係焙茶加咖啡味黎,食落有勁濃香嘅咖啡味,有少少蓋過焙茶嘅味,不過兩者味道有啲似,所以係好夾。另外乳白色嘅雪糕,唔係雲呢拿或者牛奶味,佢係豆乳加甘酒味黎,食落酒香較濃,個人比較鍾意前者微微帶苦澀嘅味道~