2019-07-14 84 瀏覽
好耐冇食過烤魚啦!最近未有時間北上但又好想食,所以就決定係香港揾下有咩風評好嘅黎試下!本身想試食香辣烤魚,但因為同行有2個朋友都唔係好舒服,所以就決定食蒜香烤魚~一上台就聞到蒜味超級香濃岩晒我呢D愛蒜之人!魚嘅分量都唔算細條,四個人分都夠食~魚質都幾嫩滑,同埋有鮮味,連埋蒜香嘅湯底好好食。一開始好怕會好鹹,但食入口都幾驚喜,蒜味濃但又唔會覺得太鹹~唔食辣嘅人岩晒~配菜方面我地叫左6款,一行四人唔太夠飽所以就再加左少少。食烤魚不得不叫嘅梗係海帶!可惜佢冇晒海帶結,所以我地就叫左海帶片,解油膩口感又清爽另一樣就叫左豆皮結,吸湯黎食勁正!由口感食得出佢嘅食材冇擺左好耐。結嘅好處係口感會保留得好D,所以如果有得叫結都真係幾貼心~蘿蔔都係我打邊爐嘅心頭好之一,不過如果佢嘅蘿蔔片可以再甜少少就好啦~蓮藕片好爽脆,我唔係一個鐘意食蓮藕嘅人都覺得唔錯~雞脾菇基本上係冇人唔鐘意食~爭住黎食~朋友叫左呢個冇得輸鴨血,個名真係改得幾好幾吸引~口感好滑之餘又帶一點爽,真係幾冇得輸~因為冇咩肉食就叫左個日本黑豚肉,份量都幾多。肉質好嫩滑,食得出唔係cheap cheap 貨仔性價比好高雙併滑係蝦滑加墨魚滑,蝦滑
岩晒我呢D愛蒜之人!魚嘅分量都唔算細條,四個人分都夠食~

蓮藕片好爽脆,我唔係一個鐘意食蓮藕嘅人都覺得唔錯~

雞脾菇基本上係冇人唔鐘意食~爭住黎食~

性價比好高

雙併滑係蝦滑加墨魚滑,蝦滑嘅蝦味好出,但墨魚滑更加爽口彈牙,2邊都有我地嘅支持者
所以兩樣都試下無妨~

最後大推呢個四川寬粉
唔好睇佢好似好少咁,其實食落都幾飽,口感似薯粉但食落更煙un
食到後來真係好飽但係都係忍唔住繼續食

飲品我地叫左2款黎食,茉莉蜂蜜同埋玫瑰蜂蜜
茉莉蜂蜜感覺清新D,玫瑰蜂蜜就甜D,但兩樣都幾解膩同埋花香幾重~