2019-12-27 155 瀏覽
喺香港都食過幾次烤魚,不過今次依間,絕對無令我失望。一收工就同同事過去,可能時間尚早,6點半左右,無乜人。店員會好細心過嚟解釋三種魚嘅特色同烹調味道上有咩分別,因為魚系即叫即整,所以店員會建議先揀左條魚,預十幾分鐘先上到,所以可以慢慢再揀配菜打邊爐。我哋就決定叫招牌香辣味嘅三刀魚,每款魚都送3款配菜,而配菜方面系餐廳話事,當晚送嘅系蘿蔔片,萵筍同木耳。我哋另外再叫左土豆粉,娃娃菜拼海帶同埋脆脆午餐肉。魚嘅份量夠兩個人食,先焗後烤,但仍然食到魚本身嘅鮮味,如果想重口味啲,可以點埋啲蒜同汁,同大陸好出名嘅烤魚一樣甘好味。食到聽上下,店員會主動加湯,然後就可以用配菜打邊爐。脆脆午餐肉即叫即炸,雖然罪惡感好重,但真系一啖接一啖停吾到口,炸過嘅午餐肉好脆口,入面又充滿油脂,再輕輕浸一浸落個湯度食,好味。娃娃菜就好索湯底,必點。

娃娃菜就好索湯底,必點。