2018-11-13
秋風吹起,約埋朋友打邊爐是常識吧!朋友話近排網上發現好多人推介胡爐,話不如去試下!做搞手其中一個煩惱就係揾地方,有提議當然即刻接納!環境裝修幾精緻,而且好有私隱度,除咗有幾間獨立房外,外面嘅枱之間都有類似屏風隔開。我哋先叫咗個火焰龍蝦海鮮鍋做湯底。初頭以為一鍋湯直接喺廚房出嚟,但原來鍋同湯分開上。職員先用牛油炒香鍋入面嘅蕃茄、洋蔥、蜆同龍蝦,入面嘅龍蝦仲郁緊架,好生猛!炒到噴晒火,好似睇表演咁!炒過之後焗一焗再加入龍蝦湯入去繼續煲。職員叫我哋可以先飲下湯再開始打邊爐,果然係明智之舉!因為個湯好鮮味,仲有d龍蝦嘅膏融咗入去,好正呀喂!好喇,正式打邊爐,我哋叫咗幾款雙拼丸類、餃子,飛驒A5和牛同埋菜籃。鵝肝蝦丸幾特別,手打蝦丸入面釀入一小粒鵝肝,先食得蝦丸嘅彈牙同鮮味,配合鵝肝嘅甘腴油香,好好食呀!如果鵝肝再多少少,一定更加正!黑松靈墨魚丸同手打芝心牛丸都好彈牙!食芝心牛丸時將筷子篤入去,d芝士即刻咇出嚟,好澎湃!另外個麻辣牛肉餃都好值得一試,薄薄嘅餃子入面包住滿滿嘅牛肉餡,加埋少少麻辣嘅香味,好夾!最後,絕對唔可以唔提飛驒A5和牛!痴線架!好食到呢!入口即溶就係呢種滋味!牛肉味濃,油花均
食飽個經理仲送咗甜品俾我哋食!係炸榴槤呀,好似煎堆咁圓碌碌,入面吱滿咗榴槤蓉,又係一絕!呢一餐真係由頭到尾都有驚喜!正呀!