前排,同朋友去完揼骨有啲餓,係千色附近周旋咗一陣子,最終近近地係呢間616牛肉火鍋專門店食個晚飯。事關決定得有啲倉促,所以未做任何Research,對於牛肉唔同部位嘅了解甚淺。但原來都唔緊要,點單用嘅PAD係菜單上係可以禁入去睇解說,除咗清晰說明咗牛肉嘅部位,連口感嘅形容都有,真係非常Friendly啊!於是係侍應嘅推薦加朋友嘅提議下,我地柯打咗一個鴛鴦酸菜牛骨湯,另外追加一啲牛肉同火鍋料。酸菜駕到時真係好大陣味,可見十分足料;而牛骨湯都唔簡單,份量足,味道濃郁。係等待煮湯嘅期間,行咗去混醬,醬料擺放咗係店後方,可見款式都幾多,岩哂重口味人士!順帶一題,不論你混唔混醬,每位人頭收HKD10咖。另外都有樣有趣嘅Point,餐廳話佢地有個特別承諾就係「20分鐘內,食物必到,否則此餐免費」,於是侍應就放低咗個沙漏係到。係講緊笑要唔要出貓嘅時候,食物真係BaBa聲咁好快到,果然唔係講玩。滿枱都係牛,考慮緊點分別邊款打邊款,餐廳真係好了解食客嘅麻煩之處,所以每碟都印有一張出菜單,咁就對自己食咗啲乜都一目了然啦!講番先,牛肉方面我地柯打咗共五款:匙柄、牛柳、牛駝峰、牛朴肉、脖仁。個人係咁多款之中,

鴛鴦酸菜牛骨湯

牛朴肉
牛柳

講番先,牛肉方面我地柯打咗共五款:匙柄、牛柳、牛駝峰、牛朴肉、脖仁。個人係咁多款之中,最為喜歡嘅係牛朴肉,因為肉同脂肪比較平均,口感上似雪花肥牛。但朋友比較喜歡牛柳,肉感重脂肪無咁多,所以無咁溜,但我覺得牛味偏重。而脖仁、匙柄同牛駝峰都係侍應們推薦,皆頗有嚼勁且重肉香,入口感想係「非常肉感」。以上得出結論係,講係唔會理解,要試過先知,每個人嘅喜好都唔同。但重要嘅野要講幾次:我鐘意牛朴肉。
匙柄
脖仁
牛駝峰

當然食咁多肉,絕對唔少得叫下其他嘅火鍋料試試,於是仲柯打咗稻庭烏冬、娃娃菜同牛肉餃,咁就唔怕會太熱氣同食唔飽了。牛肉餃分別有六舊,包餃嘅皮滑,但留意番放太耐唔煮會有啲痴碟底,而牛肉餡包得非常飽滿,而且味道調得剛剛好,不俗。
稻庭烏冬、娃娃菜
牛肉餃
總結,我未食勻大部份肉,連我最想食嘅封門柳當日竟然售罄!怨婦一樣嘅我絕對會再試埋。其實都仲有非常多嘅選擇,所以識食牛肉嘅朋友絕對要試試,再介紹我。我記得除咗元朗店之外,仲有其他地區分店,咁就可以約埋唔同區嘅朋友去食封門柳啦!
牛朴肉