2018-11-20
弟弟準備明年迎娶大美人為妻, 為了要留住一個美好回憶, 他準備大排筵席, 廣宴親友, 我都替他開心.今天適逢假日, 他約了我去睇酒樓. 尖沙咀北京道1號, 海港薈 試菜.鄰近 廣東道, 熱鬧而交通極方便. 大廈停車場車位充足, 乘電梯到九樓, 酒樓門面好吸引.處處花花, 帶來浪漫氣息, 金碧輝煌的裝修, 美侖美奐, 有豪華感.餐廳位置樓層高, 有落地玻璃大窗可以一望無際, 維港景色盡入眼簾, 近觀是大型商場 1881. 環境不錯.天花吊燈美觀時尚.禮堂寬闊有氣派.服務員態度好, 迅速開茶及送來点心紙, 我們叫了午市套餐. 先看看海景喝杯茶, 好寫意.第一個點心到了鮑魚燒賣皇 ~~鮑魚好質感, 鮮甜夠稔, 燒賣肉質新鮮, 富彈性, 調味佳, 極品配搭, 好滿意. 西班牙黑毛豬叉燒包~~叉燒選用西班牙黑毛豬, 肉質好, 餡料多, 醬汁惹味, 外面包皮很鬆軟, 口感非常好.蜜椒雞中翼 ~~雞翼炸得外脆內嫩, 入口甜甜蜜蜜, 帶少少椒香, 好好食.西班牙黑毛豬叉燒 ~~黑豚肉叉燒燒得香而不乾, 調味不錯, 肉質鬆軟, 肥瘦適中, "立立令" 的的醬汁, 十分惹味. 鮑魚花膠
天花吊燈美觀時尚.
鮑魚燒賣皇 ~~
雞翼炸得外脆內嫩, 入口甜甜蜜蜜, 帶少少椒香, 好好食.
出品熱, 用蒸籠保暖, 每人一盅 , 有鮑魚, 花膠, 灌湯餃大大隻, 餡料滿滿, 材料豐富
鮑魚香稔, 花膠健康養顏, 好味有益.
內餡做得很好, 野菌, 翠玉瓜, 紅蘿蔔切粒, 黑松露味調味好, 醬汁豐富, 皮薄. 入口有健康感.
金黃色的海鮮湯, 透出香氣. 內有蝦, 魚, 帶子, 冬瓜粒. 用料正.
芝麻糕原汁原味, 本是懷舊甜品, 加了抽像金箔, 幾特別, 添新鮮感.
服務員知道我們來意, 殷勤禮貌地帶未來弟婦參觀海景新娘房, 內有小型客廳及大型化粧檯.