2024-04-11 0 瀏覽
今日同同事去飲茶,呢個係我地嘅首選,赽方乾淨,點心都精緻,價錢合理。係尖沙咀飲茶人均都係150左右,其實真係好實惠,點心姐姐們重好細心,見我地夾唔到炒面,好主動比把較剪我地,服務值得一讚。唔好成日都話香港無好嘅服務業員工嗱❤️
2024-02-07 2104 瀏覽
住在附近上班,每次飲茶指定都是呢一間。吃過好多點心和小菜都非常值得推薦,今日簡單吃午餐,吃了幾個小點心。環境還可以看到維港,真係好舒服,朋友也吃得好滋味,兩個人叫的菜剛剛好的份量。職員的服務態度都好好!
2023-11-16 4503 瀏覽
食物一般,價錢尚算合理,但係服務態度超級差,六個人消費$5000 , 6:30入座, 9:15埋單,諗住大家坐低可以傾多陣,侍應就埋嚟同我哋講你哋食完呵!廁所超級污糟!臭氣熏天!飲茶冇人斟水!香港嘅事全靠呢啲侍應及服務質素,拖垮了!就算你有如何美景:維多利亞港夜色,也不能令我再次光顧!一個咁靚環境嘅舖位,理應應該好好珍惜,而且酒樓集團引入特價阿拉斯加蟹,昨晚是星期三,仍然很多顧客光顧,真係有商機!可能人手不足,工作量多,令到員工工作失去士氣,實在是多方面的問題,但以一個顧客的眼光及角度去看這件事情,實在非常失望!
2023-11-15
2023-11-01 4043 瀏覽
為左慶祝屋企人生日同埋食長腳蟹,一家人今次去咗呢間尖沙咀北京道1號海港會嗰度食飯晚餐,覺得中左伏🥲另外個窗口因為太污糟好大塵,又多水漬,你係唔會望望倒風景😂😂首先個染左金色短髮嘅女職員係我開左飯就拎張單黎叫我對單,我話點解會收我前菜費?我都冇食過前菜,然後佢先拎個前菜出黎………有晒飯餸仲夾硬迫我要埋個前菜,真係呢……我哋點咗一隻六斤嘅長腳蟹,但係蒸完之後拆開啲殼發現入面係冇乜肉,得勁多水咇出嚟。食咗咁多年長腳蟹最差係呢一隻。侍應拎隻蟹出嚟嘅時候仲俾咗一碗蟹膏俾我哋,個侍應仲問點解我哋唔拎嚟炒飯,我心諗個經理喺我揀蟹嘅時候黑口黑面,又唔一早問埋要唔要拎蟹膏炒飯🙄我地食完個蟹唔夠飽,再叫左個龍蝦伊麵,等咗半個鐘都未上菜,但明明現場冇咩客人。最後催左經理,佢先話整緊嫁啦。整完之後覺得好難食,好似食緊龍蝦味嘅合味道杯面😤😤其他食物都唔出色,份量又少,性價比唔高,不建議再去食

其他食物都唔出色,份量又少,性價比唔高,不建議再去食
尋日同屋企人一行十個人中午去飲茶,一坐低就好似平時咁樣要飲咩茶,都仲未出事,話晒都響北京道1號,竟然會擺低兩個兜叫你自己要洗下啲碗碟,我已經覺得奇怪,我竟然搵其中一隻匙羹到見到有條葱!見到有條葱之後,我就已經覺得對呢餐不能有期望。上完咗一壺茶之後,我問待應拎三碟辣椒醬,到最後要嗌咗三次先至成功。叫點心小食呀,基本上上菜都相當快,但係千祈唔好有期望。叫咗一個燒鵝例牌,味道:可以話同平常嘅燒味舖一樣,但係佢嘅脂肪含量 ,已經係超過肉嘅一半。燒腩仔:一碟有九粒,粒粒都細粒過擦子膠,仲要有三分二係肥膏,個皮係脆係好食嘅。跟住啲點心,真係完全不能有期望!!我有兩隻腸粉一碟係蝦腸,正常嘅。叫咗個牛肉腸粉,入面多咗好多金菇,基本上係偷工減料。蝦餃燒賣等都叫正堂。但係食完啲點心想叫人返啲碟,基本上係唔會搵到人幫你。要加水又係要十次先至會成功到一次。總結係向北京道1號,呢個地段呢個價位,我唔會再幫襯!!
叫點心小食呀,基本上上菜都相當快,但係千祈唔好有期望。
跟住啲點心,真係完全不能有期望!!
我有兩隻腸粉一碟係蝦腸,正常嘅。
叫咗個牛肉腸粉,入面多咗好多金菇,基本上係偷工減料。
蝦餃燒賣等都叫正堂。

總結係向北京道1號,呢個地段呢個價位,我唔會再幫襯!!
2023-07-24 5045 瀏覽
如果想搵平價及海景的地方,海港薈酒樓亦是不錯的選擇。午市有不同人數的午餐優惠,至於點心味道不過不失。星期一至五中午都有位置,不用等位,如果想坐海景位就要11點多入座,如果唔係就可能要等第二輪。*但記得一定要帶外套,場內中央冷氣好似雪房咁,着住全套西裝都覺得好凍

2023-07-24
  • 西班牙黑毛豬叉燒包
2023-07-10 4106 瀏覽
剛剛打電話預約接線員服務態度極差同佢更改人數表現極不耐煩,原本訂咗15位想加多1位,最後同佢確認嗰陣喺度敷衍我語氣極差「得啦得啦幫你改咗㗎喇」然後乜都冇講極速掛我線,落街食個茶記啲服務員嘅語氣都好過佢。
2023-05-02 6666 瀏覽
今晚在 海港薈 請朋友食飯, 因為他們來港探親, 快要回加了.    這間酒樓,  內部裝潢甚有氣派, 重有維港海景.  晚飯有散叫, 亦都有套餐, 豐儉由人.   我們點了幾款小菜.  蜜汁叉燒配包餅, 賣相吸引,  叉燒燒得香而不乾,  切得夠厚身, 調味不錯, 肉質鬆軟,  肥瘦適中.  包餅暖暖的, 好食. 鼓汁蒸蟶子, 不過不失, 價錢及質素成正比.螺頭湯, 每盅 $68, (看餐牌 6 人一窩 $168), 我們4人打算叫一窩, 相計重抵飲, 怎料服務員話今晚只售一人一盅, 真係吾開心, 因為餐牌 無註明取消.薑蔥生蠔煲, 熱辣辣上檯, 有鑊氣, 唔太油膩.   生蠔較大隻, 薑蔥味恰到好處.清蒸沙巴龍躉,  魚肉嫩滑有彈性, 起肉時完全離骨, 蒸既時間岩岩好.  食物的選擇非常多, 食物用料 ok.   價錢可以接受.  餐廳座位好, 服務一般,  跟收費配合.
我們點了幾款小菜.
 鼓汁蒸蟶子, 不過不失, 價錢及質素成正比.
2022-12-27 8208 瀏覽
服務態度極差,食物質素亦一般,一入去好聲好氣搵部長攞張bb櫈,畀個 個部長大大聲咁兇我:bb櫈要等喎!暫時冇!我話~噢~已經用曬啦? 跟住佢勁大聲咁鬧人:唔係冇!係我而家好忙!你見唔到我而家好忙咩?我冇時間攞畀你呀!😲呢間嘢我真係唔會再嚟 畀錢食飯仲要受氣!!!
2022-11-12 7047 瀏覽
我一直都間唔中同屋企人在海港薈飲茶,近年發覺食物質素下降,食物味道變差,無以前咁好食。原本唔想寫食評,因為覺得普通酒樓,都無必要去寫,但今次就唔同。。。。今次我同媽咪飲茶,點左4款點心,分別:X.O.醬腸粉,蝦餃,金錢肚,黑金流沙包。其中碟金錢肚啲味道怪怪地,但又食唔出係壞嘅,於是都照食。。。。飲完茶後,我發覺個肚頂住頂住,好似想嘔咁,到之後個胃勁唔舒服。。。後來睇醫生先發現係腸胃炎。。。。。。我回想返應該係碟金錢肚出問題。。。其實點心味道變差都算,最慘係原來衞生都出左問題,經過今次後,都無下次了
後來睇醫生先發現係腸胃炎。。。。。。
我回想返應該係碟金錢肚出問題。。。
2022-11-09
2022-10-28 6024 瀏覽
現在應該係吃蟹的季節!約埋D老友一齊一心去食蟹🦀️!。堂食$258一斤!點知大失所望!揀左隻4斤12兩的蟹!點知一剪開蟹腳、居然係冇麥肉!好似條蟹柳仔咁!向經理投訴後!佢就話計少我哋-斤錢!又話會向供應商反映!都係第一次吃咁差的蟹!😖😖小菜方面!叫左碟野菌牛柳粒!so都不得了!😫夾左一塊都已經冇興趣夾第二塊!半隻燒鵝!一般啦!除咗坐環境坐得舒適外!食物質素真的是一般的一般!如果為咗食蟹!呢間就真中哂伏!🙄
2022-10-27
2022-10-15 5358 瀏覽
放假去尖沙咀飲茶,又想睇下海景嘅可考慮下哩間~海港薈🍵🍵位於北京道一號嘅位置,交通上都好方便,哩間之前都食過幾次,質素都有保證。今次都係照舊叫下點心同燒味,但今次個燒鵝就一般,唔係好夠熱同埋肥。點心就唔錯,可以主力食點心🥰枱與枱之間都夠闊夠空間,坐得都舒服嘅🤓
放假去尖沙咀飲茶,又想睇下海景嘅可考慮下哩間~海港薈🍵🍵

點心就唔錯,可以主力食點心🥰

枱與枱之間都夠闊夠空間,坐得都舒服嘅🤓
2022-07-07 6699 瀏覽
以前都間唔唔中嚟最近因為疫情關係好耐冇嚟過今日嚟飲茶11:30正試開 10點45早左到見佢未開諗住走但佢地堅持嘢食已經準備好嗌左好快有得食老人家今朝空腹抽血乜都未食11點落單等半個鐘多啲點心到老人家想食啲濕潤嘅嗌左個”雲勝海班魚湯烏冬”落單一個鐘頭後到嚟到仲要唔係熱辣辣 先啱啱好暖啲瓜煮到灰灰黑黑出嚟老人家忍唔住搵經理投訴婆婆唔太識表達就話凍同埋啲瓜爛孫生同另一位女侍應摸一摸個碟就兩個都笑話咁都叫凍?亦堅持呢種瓜煮出嚟係會灰灰黑黑瓜菜呢啲我本身唔太熟,但要強調食煮到灰灰黑黑嘅真係第一次間酒樓嘅部長換咗之後食物質素真係差咗好多,服務就更加唔使講
以前都間唔唔中嚟
最近因為疫情關係好耐冇嚟過
今日嚟飲茶
11:30正試開 10點45早左到見佢未開諗住走
但佢地堅持嘢食已經準備好嗌左好快有得食
老人家今朝空腹抽血乜都未食
11點落單等半個鐘多啲點心到
老人家想食啲濕潤嘅嗌左個”雲勝海班魚湯烏冬”
落單一個鐘頭後到
嚟到仲要唔係熱辣辣 先啱啱好暖
啲瓜煮到灰灰黑黑出嚟
老人家忍唔住搵經理投訴
婆婆唔太識表達就話凍同埋啲瓜爛
瓜菜呢啲我本身唔太熟,但要強調食煮到灰灰黑黑嘅真係第一次
酒樓部長換咗之後食物質素真係差咗好多,服務就更加唔使講
2022-06-21 4270 瀏覽
约埋幾位老友聚舊,但近日天氣不穩,於是揾咗間港鐵可直達,又不用行出街的酒樓,就選了位於北京道一號的海港薈。酒樓地方寛敞,枱與㭘之間有一定距離,坐近邊可望到遠境,非常舒適。我們點咗十幾款點心及甜品,兩款炒麵及飯,食物質素幾好喎,即叫即蒸,尤其係雪山义燒包,超多饀,炒麵飯也有水準,但甜品稍為遜色。店員姐姐也殷勤有禮。埋單每人都係百多元,老友們都好滿意,約定下次再來晚聚。.

我無諗過喺北京道1號,會有一間咁差嘅酒樓!第一,食物咸到不得了,食完感覺會有腎病!首先就係以下野菌燒汁牛柳粒,個汁係咸到極點,食咗2粒我已經冇心機再食。其次就係呢個金莎四季豆,我以為有啲鹹蛋黃會好食啲!但係我期望真係過高!又乾又油!仲有,呢個魚香茄子煲,我覺得茶餐廳會煮得好食過佢!因為佢係無味!這個黑毛豬叉燒,叫來吃簡直係嘥錢,樓下街市的叉燒都比佢更好吃,而且佢隔離籠嗰啲粉團裝嘅東西,一入口係真係粉嚟㗎!我完全唔知自己食緊乜!?第二,食物貨不對辦!呢間餐廳勁鍾意取巧囉,將啲食物喺餐牌上寫個好靚嘅名,嚟到真係令人勁失望!這個白飯,我哋提左個經理兩、三次,都冇送上枱,終於放到上枱面,我哋問佢:「呢個係火山石板米飯?原來只係一碗白飯?」經理竟然咁樣答:「如果唔係你哋想要啲咩飯?」好冇禮貌囉!這個紅棗糕係酸嘅!我朋友個女女鍾意食甜品,食咗一啖之後,都即刻放低唔食。大家評下理!我叫咗咁多嘢食,埋單九百幾蚊,我問經理拎張泊車嘅優惠券,佢搞完一輪只係俾咗一張我,然後我去到客戶服務中心,服務員仲叫我要補$70泊車費,佢話其實你消費左$900,餐廳應該比多幾張豁免泊車嘅優惠券我,當下我真係着火🔥!總之就
我無諗過喺北京道1號,
會有一間咁差嘅酒樓

第一,食物咸到不得了,
食完感覺會有腎病!
首先就係以下野菌燒汁牛柳粒,
個汁係咸到極點,
食咗2粒我已經冇心機再食。
野菌燒汁牛柳粒

其次就係呢個金莎四季豆,
我以為有啲鹹蛋黃會好食啲!
但係我期望真係過高!
又乾又油!

金沙四季豆

仲有,呢個魚香茄子煲,
我覺得茶餐廳會煮得好食過佢!
因為佢係無味!
魚香茄子煲

西班牙黑毛豬叉燒

這個黑毛豬叉燒,
叫來吃簡直係嘥錢,
樓下街市的叉燒都比佢更好吃,
而且佢隔離籠嗰啲粉團裝嘅東西,
一入口係真係粉嚟㗎!
我完全唔知自己食緊乜!?

第二,食物貨不對辦!
呢間餐廳勁鍾意取巧囉,
將啲食物喺餐牌上寫個好靚嘅名,
嚟到真係令人勁失望!
火山石板米飯

這個白飯,我哋提左個經理兩、三次,
都冇送上枱,
終於放到上枱面,
我哋問佢:「呢個係火山石板米飯?原來只係一碗白飯?」
經理竟然咁樣答:「如果唔係你哋想要啲咩飯?」
好冇禮貌囉!

這個紅棗糕係酸嘅!
我朋友個女女鍾意食甜品
食咗一啖之後,
都即刻放低唔食。
健康紅棗糕

大家評下理!
我叫咗咁多嘢食,
埋單九百幾蚊,
我問經理拎張泊車嘅優惠券,
佢搞完一輪只係俾咗一張我,
然後我去到客戶服務中心,
服務員仲叫我要補$70泊車費,
佢話其實你消費左$900,
餐廳應該比多幾張豁免泊車嘅優惠券我,
當下我真係着火🔥!

總之就係食到一肚氣!
奉勸大家諗清楚先好去!