2018-08-05 101 瀏覽
星期日通常在九龍區吃喝玩樂,今日朋友揸車帶我們到港島區一日, 先下去了不同景點,包括淺水灣、赤柱和深灣, 晚上還帶我們去了北角這間 以火車為主題的西餐廳吃晚飯。這間小城鎮在北角明園西街,在英皇道大街轉入。 餐廳擺了多款不同嘅火車作展覽用途, 而裝修富有情調, 燈光昏暗,氣氛浪漫。這裏的餐牌除了散餐外,還有主打二人餐和四人餐, 價錢十分抵食,我們四個人當然叫個四人餐食啦。精選4人晚餐,分別有前菜、小食、主菜、甜品和飲品, 除了小食是選兩項外 ,其餘全部各揀4项價錢是HK768元,非常之抵。前菜是餐湯和沙律, 餐湯是煙肉雜菜湯, 還有一隻肥美嘅蜆,加上烘過嘅蒜香多士,不錯。至於小食選了小城鎮炸雞翼和番茄手工玉丸, 雞翼炸得香脆,熱辣辣食非常惹味,而肉丸番茄味重, 汁多味濃。四款主菜, 分別是香煎比目魚扒、 招牌豬肋骨 、慢煮羊腿和 10oz安格斯肉眼扒, 四款都份量多, 幾乎食唔曬,所以這個套餐是非常抵食。比目魚皮煎得好香,加上肉身雪白實肉, 配上香滑的忌廉汁,味道佳。招牌豬肋骨,有兩大塊, 份量驚人, 初時真擔心吃剩,幸好醬汁香濃, 越食越惹味, 最後一條骨都冇剩。慢煮羊腿最為欣賞,因為

煙肉雜菜湯

小城鎮炸雞翼

番茄手工玉丸

香煎比目魚扒

招牌豬肋骨

慢煮羊腿最為欣賞,因為肉煮得非常之稔口, 入口即溶,口感超軟熟。

慢煮羊腿

至於安格斯牛扒,叫點六成熟, 肉質嫩滑,味道香濃。

甜品更是時令鮮果奶凍和草莓奶凍, 兩款甜而不膩, 雪凍食, 口感軟綿 ,飯後最佳甜品

時令鮮果奶凍和草莓奶凍
2018-08-05