唔知大家知唔知道舊灣仔街市係三級歷史建築,經過保育之後而家搖身一變變成一間素食cafe呢 ?之前行過幾次都好好奇,早前終於有機會入去食返個下午茶😋嘩,原來入面靚到Dum一聲!😍佢入面個環境超級靚!佈置到好似一個後花園咁,一入門口已經係花店,再行入少少先至係餐廳,佢嘅樓底非常高,我估有三層樓咁高,同埋種咗好多嘅綠色植物同鮮花,空中又會掛咗好多好有特色嘅植物裝置,藝術感同埋綠色環境並存,等你一邊享受素食嘅時候,一邊置身係一個室內嘅大花園咁,有feel! 💚唔單止環境賞心悅目,連食物都好賞心悅目,佢呢度會推出一啲新派素食,令到素食更加容易被大眾接受,講真我嗰日真係唔係好覺得自己食緊素💚淨係覺得樣樣都好精緻,好好食!佢有分特上套餐同埋輕食餐,💁🏻‍♂️我咁大食梗係揀特上套餐Jumbo Set, 價錢由$138-$158,包咗前菜🥙小食🍟主食🧆甜品🍮同埋飲品☕️💚前菜🥣我揀咗是日餐湯係南瓜粟米湯南瓜同埋粟米嘅味道都好香濃好creamy, 唔會話邊個搶咗邊個!小食🍟我揀咗乾鍋菜花 🥦整得够乾身同埋上面嘅孜然粉好惹味👍主食🧆我揀咗四重芝士impossible meat 肉醬流心蛋扁意粉,佢一嚟我已經覺得

小食🍟我揀咗乾鍋菜花 🥦整得够乾身同埋上面嘅孜然粉好惹味👍

主食🧆我揀咗四重芝士impossible meat 肉醬流心蛋扁意粉,佢一嚟我已經覺得好吸引,上面鋪滿勁多芝士,仲有嗰隻流心蛋真係不得了!真係同街外嘅肉醬意粉好似,唔講我唔覺得自己食緊素,唯一唔同嘅地方就係佢嘅芝士味特濃,街外唔會俾咁多芝士😜

甜品🍮見到有紅豆抹茶麻糬,身為抹茶控我梗係要揀😍紅豆煮到發開晒,加埋白色麻糬粒好煙韌見到都想食,下面嘅抹茶我本身以為好似蕨餅咁嘅口感,但其實有啲似抹茶啫喱的口感,成個甜品口感豐富,好清新💚

飲品☕️我揀咗一壺清新嘅水果茶🍎🍉🍊入面勁多生果好Fresh💚

👧🏻如果女仔比較細食,可以揀輕食餐有多款選擇份量又唔使太多,一個價錢$88都係已經有晒前菜🥗小食🍟主食🧆同埋飲品☕️每樣嘢都有好多款俾你揀,而且仲用小型六角型嘅碗拼砌上菜,好靚好精緻😍

前菜🥗芒果金柚有機沙律,睇見都知道新鮮!

小食🍟我哋仲揀左南洋炸豆腐,外型有啲似炸臭豆腐,但係食落去一啲都唔臭好香脆,唔會覺得油膩,佢仲有兩塊印尼炸蝦餅,上面嘅醬係神來之筆, 好惹味😋

主食🧆我哋揀左韓式椰菜蟲草花炒粉絲,粉絲好入味,吸晒啲醬油香,仲有冬菇同蟲草花嘅香味,我好鍾意呢個喎!

飲品☕️朋友加錢飲杯沖繩鮮奶黑糖咖啡,仲有得轉燕麥奶,聽佢講講都唔錯👍

其實已經相當豐富,呢度嘅除咗精緻同埋味道都的確好好👍但我哋食完之後仲想食多個甜品,於是我哋就嗌多個朱古力心太軟🍮同樣非常出色,見到佢中間個流心湧岀來就知正啦😜
食完真係完滿了!

今次素食Cafe嘅體驗真心覺得正,由環境到食物都係一種享受, 連我呢個食肉獸都感受到食素嘅喜悅😎下次經開灣仔,又多咗個好地方可以約朋友聚舊啦👍💚

店名: OVO CAFE
地址: 灣仔灣仔道1號地下(舊灣仔街市)

2023-04-10