今年有好多機會嚟灣仔工作,是日又係[#出差食好嘢系列 ]啦,今次幫襯嘅係一間素食餐廳,有少少係多品料理添,重點係出乎意料好食喎!鄰近灣仔街市嘅壹環,內裡藏有一間花花草草設計的《OVO Cafe》,店內花店同餐廳是一齊的,一路食嘢一路欣賞松、蘭花,「好靚!」同OVO好夾,餐廳主打素食,連豬牛雞都係素食🤭小妹與同事三人行,連續兩天分別order:特上套餐配前菜或甜品2款,小食及飲品🔸 香芒沙律、凍椰奶西米露🔸 忌廉芝士牛肝菌扁意粉🔸 鹽酥素雞脾🔸 熱桂花烏龍茶🔹 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露🔹 蔬菜春卷🔹 冷泡伯爵茶🔸 烏冬雜菇卡邦尼🔸 是日餐湯—蘑菇湯、紅豆抹茶麻糬🔸 紫薯甘栗餅🔸 冷泡伯爵茶🔹 咖哩喇沙湯麵🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露🔹 花枝魚餅🔹 冷泡伯爵茶單點:🍕徐伯天貝薄餅12吋輕食餐:🔻細份肉醬流心蛋扁意粉🔻朱古力梨子蛋糕、鹽酥素雞脾🔻熱桂花烏龍茶全部菜式每一款都好特別,亦好好味😋,素食都可以食到超飽㗎,聽見👂鄰枱食客都話「唔似素食,似食西餐!」小妹非常認同😚😚⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯

小妹與同事三人行,連續兩天分別order:
特上套餐配前菜或甜品2款,小食及飲品
🔸 香芒沙律、凍椰奶西米露
🔸 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
🔸 鹽酥素雞脾
🔸 熱桂花烏龍茶

🔹 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
🔹 是日餐湯—蘑菇湯、凍椰奶西米露
🔹 蔬菜春卷
🔹 冷泡伯爵茶

🔸 烏冬雜菇卡邦尼
🔸 是日餐湯—蘑菇湯、紅豆抹茶麻糬
🔸 紫薯甘栗餅

單點:
🍕徐伯天貝薄餅12吋
輕食餐:
🔻細份肉醬流心蛋扁意粉
🔻朱古力梨子蛋糕、鹽酥素雞脾
🔻熱桂花烏龍茶

• 徐伯天貝漢堡
  • 紫薯甘栗餅
  • 凍椰奶西米露
2024-06-25 139 瀏覽
今晚又和朋友到灣仔OVO吃晚飯。朋友茹素多年,今晚特意帶她到此,想她必定喜歡。果然不出所料,當我們甫一入內,朋友已經被周圍的花花世界吸引着,我們在一個角落靜靜地坐下來,仍然繼續聽着那柔和的純音樂,依然享受着空氣中所彌漫的恬靜溫柔,一邊輕輕地傾談着,一邊享受美食。朋友很用心地觀看餐牌,對於餐牌列明的每項細節都非常欣賞。每樣食物裏的食材都用標誌標明着,讓她選得很放心。日餐湯配純素麵包:蘑菇湯味道濃郁又有奶香,還吃到一粒粒的蘑菇粒,很有口感。麵包的口感綿密,外皮鬆脆。OVO沙嗲雞串:沙嗲雞串外型和真的雞肉串無異!串串外表金黃可口,雞肉質地緊實多汁,口感很不錯,配上秘製沙嗲醬汁,十分好味。芝士Impossible Meat肉醬薯條:肉醬薯條賣相很漂亮!薯條很酥脆,內裏綿軟。搭配植物肉醬與芝士,味道濃郁不膩。植物肉醬的口感真的猶如真肉!還有濃濃的芝士,賣相味道皆值100分!日式咖哩吉列豬扒飯:同樣地,只看賣相以為真的是日式咖喱豬扒!咖哩醬香濃滑順,豬扒炸得金黃酥脆,內裏則軟嫩多汁。配上白飯、薯仔、紅蘿蔔和菜,份量十足,辣味亦恰到好處。竹炭impossible Meat漢堡:漢堡麵包外表呈現迷人的

日餐湯配純素麵包:

OVO沙嗲雞串:

芝士Impossible Meat肉醬薯條:

日式咖哩吉列豬扒飯:

竹炭impossible Meat漢堡:
漢堡麵包外表呈現迷人的黑炭色,口感香脆可口。植物肉餡質地像真的漢堡肉,內裏還有好味的蔬菜、香滑的芝士和多汁的蕃茄,入口彈牙又有口感。沙律的蔬菜和芒果亦十分新鮮好吃。

笨朱牛角窩夫配雪糕球:
很喜歡吃這道甜品。窩夫酥脆濃郁,搭配香滑的雲呢拿雪糕,口感豐富層次分明。雪糕的奶味十足,能完美平衡窩夫的甜。上邊還有新鮮的香蕉和甜美的朱古力醬。

食物質素仍然很有保證。我們在這恬靜的環境下吃得非常愉快。朋友更立即標記這間餐廳。
我們愛這裏優美寧靜的環境;
更愛周圍的花草靜物;
又欣賞那悠揚的音樂;
更重要的當然是美味的食物。
  • 純素Impossible Meat漢堡
  • 日式咖哩吉列豬扒飯
  • 竹炭Impossible Meat漢堡
1.黑松露野菌燉飯 (奶) $198黑松露味道好重,飯內有好多種各式各樣嘅雜菇,而且菇嘅份量都幾多~一啲都唔吝嗇,而且醬汁與飯融合黏稠,整體嘅口感提升👍👍2.黑椒天貝漢堡 $188醬汁黑椒味,辣辣地😛塊肉由豆製成,都幾特別~而且漢堡包入邊有青瓜、椰菜、生菜、菠蘿、天貝扒,加埋口感豐富,我哋仲食到個包仲有一種特別嘅香料味~~不過我哋唔知咩嚟🤣🤣3.是日餐湯(雜菌湯)雜菌湯充滿黑松露味道~而且肉眼見到好多碎咗嘅蘑菇~都幾足料👍4.鮮果沙律由多種水果加蔬菜而成~有芒果、火龍果、菠蘿、西瓜、聖女果等等~水果新鮮香甜~~食完令人心曠神怡🤣5.鹽酥素雞脾佢係由腐竹皮捲成雞腿形狀而成,上面鋪滿鹽酥~用雪糕棍扮雞髀骨,都幾有趣😆6.乾鍋菜花(辣,五辛)有花椒嘅麻香味,辣辣地~似四川辣椒嘅味道7.凍紅石榴汁❄️石榴汁都味道百感交集,味道都幾特別,有時飲落去似烏梅味,有時似利賓納,有時又似石榴汁~好有趣😁我哋叫咗兩份晚餐,晚餐除咗主食,仲配餐湯, 沙律, 小食及飲品❤️❤️❤️8.笨朱牛角窩夫配雪糕球(奶) $68食晒主食~最尾我哋叫咗個甜品~我哋見到係廚師推介~決定試吓😉窩夫外脆內軟,表面有牛角嘅酥皮,入面軟糯
1.黑松露野菌燉飯 (奶) $198

2.黑椒天貝漢堡 $188

3.是日餐湯(雜菌湯)

4.鮮果沙律

5.鹽酥素雞脾

6.乾鍋菜花(辣,五辛)
有花椒嘅麻香味,辣辣地~似四川辣椒嘅味道

7.凍紅石榴汁❄️

8.笨朱牛角窩夫配雪糕球(奶) $68

窩夫外脆內軟,表面有牛角嘅酥皮,入面軟糯,質感都幾特別~值得推薦👍

雖然呢餐係素食,但係成個感覺都好滿足🫣食肉獸嘅我哋都唔覺食咗素🤣🤣🤣下次想素可以再嚟~~~

2024-06-16
  • 黑松露野菌燉飯
2024-05-16 444 瀏覽
今晚和老公到灣仔這一間外表像花店的餐廳吃晚飯。知道這間餐廳位於三級歷史建築物內,就是以前的灣仔舊街市,別有一番風味。餐廳播着悠揚的音樂,周圍都是盆景和綠色植物,最特別的是天花板的大型橙色絲花,給人一種很恬靜間適的感覺。餐牌列明每樣食物裏的食材,用標誌表示,如蛋、奶製品、五辛等,讓不同人仕揀選自己的喜好食物,非常貼心。我們選了 dinner set,包湯、沙律、小食、主菜和飲品。另外還叫了 Pizza和甜品,如果不是置身於這間餐廳,都不會想起自己正在吃素食呢。西蘭花湯以西蘭花打成蓉,質地十分濃郁。它的口感十分滑順,帶有濃郁的奶油味道,十分Creamy。沙律沙律內有紅肉火龍果、芒果、菠蘿、西瓜、蕃茄仔和芒果等水果,水果都非常新鮮,水果本身的天然甜味已經足夠美味。整個沙律清爽可口,色彩繽紛,非常適合作為開胃菜。小食鹽酥素雞髀。以腐皮包裹着豆類製成的餡料(其實我也不知道是不是真的😜)外酥內軟。它的口感鬆脆可口,有著傳統鹽酥雞的風味,但卻不含任何肉類,相當特別。黑松露野菌燉飯(奶)飯加入了黑松露,使得整碟飯散發出濃郁的香氣。菇質地鮮嫩,與黑松露的風味相得益彰。忌廉令燉飯更加濃稠,帶來一種豐富的口

西蘭花湯
沙律
小食
黑松露野菌燉飯(奶)
飯加入了黑松露,使得整碟飯散發出濃郁的香氣。菇質地鮮嫩,與黑松露的風味相得益彰。忌廉令燉飯更加濃稠,帶來一種豐富的口感,非常好味!
徐伯天貝薄餅(12吋)
很特別的一個Pizza。Pizza使用了天貝(發酵的黃豆)作為主要配料,搭配青瓜、蕃茄、菇和「肉」等多種食材。薄餅餅底脆嫩,配料搭配得恰到好處,既有清爽的口感又有豐富的層次感,非常有驚喜。

笨朱牛角窩夫配雪糕球(奶):窩夫十分酥脆,上面配有香蕉和朱古力醬,再搭配忌廉雪糕,口感順滑豐富。窩夫的酥脆與雪糕的冰涼形成了鮮明的對比,整體味道非常美味。
這些素食的味道非常之好,而且創意和賣相滿分。
令我們這些「食肉獸」也能開懷地吃。加上環境優美,每個角落都充滿着文青風格,周圍環境與花朵配合着音樂,餐廳內每一個人都是靜靜的在享受美食,實在是一間非常高質素的素食餐廳。
  • 黑松露野菌燉飯
  • 沙律
  • CAPPUCCINO
呢間屹立灣仔多年嘅健康素食餐廳以植物、園藝、花卉、盆栽等佈置及木製家具打造成繁囂中罕有嘅禪意盎然恬靜空間😌 . 餐廳樓底好高,自然光透過旁邊一排大玻璃投射入室內氣氛更有玩味. 餐廳播放治癒系音樂❤️‍🩹加上陣陣植物香氣,令人心境平和,煩惱頓消. 午餐套餐豐富,有前菜、小食、主食同飲品. 大概一百多元,👏🏻冇加一,CP值超高,特別是在灣仔!餐廳提供蛋奶素食品(ovo lacto)為主貼心標示奶製品、五辛、蛋製品以迎合不同素食程度需要,不過可按要求改為純素(vegan). 💯點餐同茶水都係自助,方便快捷. ⭐️熱七色花茶& 桂花烏龍茶🫖☕️午餐同全日早餐都各包一杯茶,同友人不約而同叫咗桂花烏龍茶,茶香芬芳醇厚. 意猶未盡,叫多壺🌈🌸七色花茶分享增添正能量❤️⭐️香芒沙律配紫薯金粟餅🥭🥗小食同前菜以六角形狀的碗𠄘載夠特別. 沙律色彩繽紛,芒果鮮甜,沙律菜同車厘茄新鮮好開胃. 紫薯餅外脆內綿炸粉薄炸得香脆,紫薯味濃內藏粒粒栗子咬落夠粉,味道香甜. ⭐️四重芝士Imposible Meat 肉醬流心蛋扁意粉🧀🍝新鮮蕃茄配上拉絲四重芝士、植物肉肉醬,醬汁濃郁,味道基本與肉製醬汁無異. 但口感更輕盈清新絕無負擔

⭐️熱七色花茶& 桂花烏龍茶🫖☕️

⭐️香芒沙律配紫薯金粟餅🥭🥗

新鮮蕃茄配上拉絲四重芝士、植物肉肉醬,醬汁濃郁,味道基本與肉製醬汁無異. 但口感更輕盈清新絕無負擔感. 麵條煙靭彈牙掛滿醬汁. 流心蛋令意粉質感更順滑.

⭐️全日早餐🍳🧇🍅🍄
種類多配搭豐富,植物肉漢堡扒口感神還原肉漢堡精髓. 大啡菇飽滿Juicy, 大蕃茄蘆筍夠清新,滑蛋好滑仲有牛角窩夫增添滿足感.

餐廳同Ovo Garden相連,食客可以憑當日收據八五折購買園藝盆栽. 食飽可以過旁邊Ovo 傢俬店欣賞一下佢哋嘅美學設計同擺設.

• 全日早餐
  • 紫薯甘栗餅
  • 七色花茶
  • 四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉
5天前 0 瀏覽
食素既朋友仔今次就要留意呢間餐廳了食素也可以食得好岀色的今次就係朋友仔帶我黎食素,我地都叫左好多野食🔸四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝食落同普通肉醬意粉冇咩分別,芝士仲可以做到拉絲效果😍🔸OVO沙嗲雞串🍡沙嗲雞串唔講,都唔知佢係素,無論外型定係肉質都好相似,再配埋沙嗲醬就一流👍🏻🔸紫薯甘粟餅🥠紫薯入邊都有好多栗子,炸到金黃色🔸鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇🍗好出色嘅雞髀,外表直程同雞髀冇乜分別,但原來佢係腐皮黎嫁😍再配埋辣辣地嘅杏鮑菇🔸朱古力香蕉西多士配雪糕球🍨作為飯後甜品,食個香蕉西多士配雪糕就最完美啦!
食素既朋友仔今次就要留意呢間餐廳了
食素也可以食得好岀色的

今次就係朋友仔帶我黎食素,我地都叫左好多野食

🔸四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉🍝
食落同普通肉醬意粉冇咩分別,芝士仲可以做到拉絲效果😍

🔸OVO沙嗲雞串🍡

🔸紫薯甘粟餅🥠
紫薯入邊都有好多栗子,炸到金黃色

🔸鹽酥素雞脾+川辣杏鮑菇🍗

🔸朱古力香蕉西多士配雪糕球🍨
作為飯後甜品,食個香蕉西多士配雪糕就最完美啦!
2024-07-02 38 瀏覽
成日食肉,有時都好想食清啲,對身體好處多☺️ 今次專登去咗灣仔嘅OVO Cafe,到達嘅時候以為只係一間花店,望清楚原來入面有Cafe,環境真係好靚好舒服。我一直以為素食好少選擇,睇完個餐牌完全改觀,食物款式多元化,最後揀咗兩個小食同兩個主菜。.鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇素雞俾炸得好香脆,酥脆香口。麻辣味嘅杏鮑菇非常惹味,啱晒鍾意食辣嘅我。忌廉芝士西蘭花西蘭花味道清新,芝士鹹香味同西蘭花好夾,沒有多餘的調味,恰到好處。咖喱喇沙湯麵喇沙湯麵味道正宗,估唔到Cafe可以食到咁正宗嘅喇沙,湯麵入面嘅材料完全唔似素食,素丸好似真正嘅肉丸,非常驚喜。忌廉芝士牛肝菌扁意粉意粉硬度恰到好處,牛肝菌汁非常香濃,看似簡單嘅意粉,竟然俾咗好大驚喜我哋,誠意推介!除咗食物呢度嘅咖啡都好好飲😌

鹽酥素雞脾 + 川辣素杏鮑菇

忌廉芝士西蘭花

咖喱喇沙湯麵

忌廉芝士牛肝菌扁意粉

除咗食物呢度嘅咖啡都好好飲😌
  • 忌廉芝士牛肝菌扁意粉
2024-06-27 12 瀏覽
🍱餐廳:OVO Cafe🏫地址:灣仔灣仔道1號地下上次食過呢間喺灣仔藍屋附近的素菜餐廳,質素相當唔錯,今晚一於同阿仔來encore😊我哋點了一個套餐,包括有餐湯、沙律、小食及飲品,另外再單點了一些一齊分享,很豐富呢!~黑松露野菌燉飯,忌廉芝士牛肝菌扁意粉飯及意粉加入黑松露的配搭很匹配,散發出濃郁的黑松露香氣;野菌質地鮮嫩;飯及意粉的質感都有少許煙韌感,有嚼勁,好味😋~蕃茄湯以蕃茄打成蓉,質地濃郁,口感十分滑順,健康美味😊~沙律有西瓜、菠蘿、芒果、火龍果和蕃茄仔等水果,色彩繽紛,全部都非常新鮮可口,係好健康美味的開胃菜👍~小食花枝魚餅真材實料,有墨魚粒,爽口彈牙,炸得金黃酥脆,好味😋~飲品凍紅石榴汁,天氣熱辣辣,清涼一下好舒服呢!~蛋白檸檬批食飽飽後食呢個甜品好正,檸檬批酸酸甜甜的很開胃❤️~鮮果楊枝金露其實似西米露多啲,呢個甜品係非常好的健康選擇,因為真材實料,有很多新鮮水果,西瓜、菠蘿、火龍果和芒果,而且份量不少,美味健康之選😍~笨朱牛角窩夫配雪糕球窩夫香脆,配以香蕉和朱古力醬,搭配埋雪糕球,口感順滑豐富,食完大滿足❤️總括嚟講,我哋好鍾意呢間餐廳好似花店一樣,有綠色植物做裝飾嘅優雅環境
🍱餐廳:OVO Cafe
🏫地址:灣仔灣仔道1號地下

~黑松露野菌燉飯,忌廉芝士牛肝菌扁意粉

~蕃茄湯
以蕃茄打成蓉,質地濃郁,口感十分滑順,健康美味😊

~沙律

~小食
花枝魚餅真材實料,有墨魚粒,爽口彈牙,炸得金黃酥脆,好味😋

~飲品
凍紅石榴汁,天氣熱辣辣,清涼一下好舒服呢!

~蛋白檸檬批
食飽飽後食呢個甜品好正,檸檬批酸酸甜甜的很開胃❤️

~鮮果楊枝金露

~笨朱牛角窩夫配雪糕球

總括嚟講,我哋好鍾意呢間餐廳好似花店一樣,有綠色植物做裝飾嘅優雅環境,在悠揚的音樂下食嘢心情能放鬆下來,好舒服☺️

2024-06-26 11 瀏覽
好朋友鍾意食素食,今日就帶佢黎試下,有間餐廳叫OVO cafe bookmark 好耐想帶佢去試,今個星期終於有時間啦😋入到cafe感覺環境好舒適,好多植物擺設,坐位好闊落唔會感覺好壓迫,一坐低我哋叫咗兩個dinner set🥰🥰🌟四重芝士Impossible Meat肉醬流心蛋扁意粉(五辛,奶,蛋) Dinner set🌟是日餐湯-蘑菇湯🍲好有口感又唔會太濃味,將蘑菇攪碎再加奶煮,保持到蘑菇嘅鮮味👍沙律🥗會加埋水果,唔會令到客人覺得好清淡小食-麻醬雞絲粉皮(蛋)🐓雞絲粉皮主要食醬,佢個粉皮好彈牙,雞絲亦好似食緊雞一樣意粉🍝做得好似真嘅肉醬意粉,而且芝士味好重,又唔會話味道好怪又唔膩,彷彿好似食緊真嘅肉醬意粉一樣🤎熱七色花茶🍵🌈有7種洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花、高原綠蘿花會令你減壓、放鬆、美容養顏😻🌈🌈🌟黑松露炒蛋豬柳漢堡🍔(五辛,蛋) Dinner set 🌟是日餐湯-蘑菇湯沙律🥗小食-花枝餅用菇做口感好似,炸到脆卜卜黑松露炒蛋豬柳漢堡(五辛,蛋) 🍔個burger嘅豬柳好似真係食緊豬柳一樣,將黑松露炒蛋加豬柳好夾,而且個包放耐左都好好食,下次可以再encore😍💜凍紅
好朋友鍾意食素食,今日就帶佢黎試下,

是日餐湯-蘑菇湯🍲

沙律🥗
會加埋水果,唔會令到客人覺得好清淡

小食-麻醬雞絲粉皮(蛋)🐓
雞絲粉皮主要食醬,佢個粉皮好彈牙,雞絲亦好似食緊雞一樣

意粉🍝

熱七色花茶🍵🌈
有7種洋甘菊、玫瑰、金盞花、桂花、胎菊、茉莉花、高原綠蘿花
會令你減壓、放鬆、美容養顏😻
🌈
🌈

是日餐湯-蘑菇湯
沙律🥗

小食-花枝餅
用菇做口感好似,炸到脆卜卜

黑松露炒蛋豬柳漢堡(五辛,蛋) 🍔

凍紅石榴汁🍹
飲得出係新鮮石榴制,鮮甜可口🩷

最後叫左個不可缺少既甜品
🍫🥧朱古力榛子酥餅
一啲都唔膩,甜度適中,加入nuts果仁極為香濃,為呢餐劃上完美句號。😻💯

今次去試新派素食cafe好有驚喜,因為有啲植物肉會有個怪怪嘅味,今次試Impossible Meat真係好好食,下次可以再encore ❤️

• 純素Impossible Meat漢堡
2024-06-25 9 瀏覽
-好耐冇去過灣仔打卡 今日去到係藍屋附近既一間素食餐廳❤️一入門口就感覺好舒服又寧靜 間處處都綠意盎然 仲有好多唔同種類的植物點綴🥰跟住又有一個又高又開揚的餐廳空間 真係好令人放鬆 同埋素食餐廳近年越黎越普及化😉全日早餐💰$138最特別就一定係扮牛肉漢堡扒既素豆 咬開有勁重既豆味 同埋佢真係做到好似牛肉咁 有熟成既分層🤩另外有咸牛油半熟蛋 蛋黃濃郁滑溜~ 香草烤菇 咬落個肉質又鮮嫩多汁🤓牛角包窩夫!! 勁重牛油重味同埋好酥脆💯分!仲有特別一提用左紫薯餅 炸衣好薄唔油膩 入面係紫薯加栗子帶番d口感出黎😝四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉 (套餐)💰$148是日餐湯南瓜蓉湯 飲得出南瓜打碎搞成蓉 好綿滑 好重南瓜味係真材實料 作為開頭湯 有驚喜😍川辣杏鮑菇有時候覺得菇仲好似好味過食肉 好多汁 雖然粉係辣 但菇既汁好甜 完全中和番🤓四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉意粉質地細滑Q彈 雖然係素肉醬 但食落真係同肉醬一模一樣 好勁😱😆D芝士勁拉絲 可以拉到勁長 同埋份量好多 絕對夠食😋凍美式咖啡+💰$19入口即時感受到濃郁香醇嘅咖啡味 但飲落又冇咁濃烈 反而帶
好耐冇去過灣仔打卡 今日去到係藍屋附近既一間素食餐廳❤️

全日早餐💰$138
牛角包窩夫!! 勁重牛油重味同埋好酥脆💯分!

是日餐湯

川辣杏鮑菇

四重芝士Impossible Meat醬流心蛋扁意粉
D芝士勁拉絲 可以拉到勁長 同埋份量好多 絕對夠食😋

凍美式咖啡+💰$19
入口即時感受到濃郁香醇嘅咖啡味 但飲落又冇咁濃烈 反而帶有一絲清新微酸 作為一日既開始 真係good morning🌞

芒果熱情果沙冰+💰$23
呢杯芒果熱情果沙冰真係勁解渴🤪 出面勁熱 一飲落口 真係透心涼😌 入口芒果味十足 後勁先帶出熱情果既甜味✌🏻

OVO CAFE
📍灣仔灣仔道1號地舖
2024-06-22 13 瀏覽
呢間餐廳位於三級歷史建築物內,周圍都放左盆景同綠色植物🪴最特別係天花板既大型橙色絲花,幾打卡able~成個環境都好恬靜舒適,配合埋治癒系音樂👍🏻雖然係一間素食餐廳,但係有漢堡包、Pizza、甜品素食唔只係得沙律,都可以有好多唔同嘅選擇😲✨水果沙律($90)沙律內有紅肉火龍果、芒果、菠蘿、西瓜、蕃茄仔同芒果等水果水果夠新鮮,沙律清爽,非常適合作為開胃菜✨四重芝士Imposible Meat 肉醬流心蛋扁意粉($128)新鮮蕃茄配上四重芝士、植物肉肉醬,醬汁濃郁~味道基本同肉製醬汁無分別,唔講唔知係素食麵條煙靭彈牙掛滿醬汁,流心蛋令意粉質感更順滑✨竹炭impossible Meat漢堡($128)竹炭麵包外層焗得好脆👍🏻impossible meat 無論賣相定口感都同真既漢堡扒冇乜分別,犀利但食落冇咁油膩,加埋蕃茄、洋蔥好fresh~✨蛋白檸檬批($48)檸檬味濃郁,酸酸甜甜~配搭中間輕盈的蛋白,底下係餅乾,口感更豐富✨香蕉奶昔($38)味道好天然,飲得出無添加糖而且好大杯香蕉打得好幼滑creamy~

成個環境都好恬靜舒適,配合埋治癒系音樂👍🏻

雖然係一間素食餐廳,但係有漢堡包、Pizza、甜品
素食唔只係得沙律,都可以有好多唔同嘅選擇😲

✨水果沙律($90)
沙律內有紅肉火龍果、芒果、菠蘿、西瓜、蕃茄仔同芒果等水果
水果夠新鮮,沙律清爽,非常適合作為開胃菜

新鮮蕃茄配上四重芝士、植物肉肉醬,醬汁濃郁~
味道基本同肉製醬汁無分別,唔講唔知係素食
麵條煙靭彈牙掛滿醬汁,流心蛋令意粉質感更順滑

✨竹炭impossible Meat漢堡($128)
竹炭麵包外層焗得好脆👍🏻
但食落冇咁油膩,加埋蕃茄、洋蔥
好fresh~

✨蛋白檸檬批($48)
檸檬味濃郁,酸酸甜甜~
配搭中間輕盈的蛋白,底下係餅乾,口感更豐富

✨香蕉奶昔($38)
味道好天然,飲得出無添加糖而且好大杯
香蕉打得好幼滑creamy~