2021-07-24 740 瀏覽
早排睇到呢間野評價唔錯,就叫左幾樣野試試佢啦,點知拎到番去一打開,真係小左出聲,完全懷疑呢到d評價係唔係請打手同個老細自己寫。嗱第一樣係剁椒拌皮蛋($58),一打開有小小辣油嘅香,成碗野搵左大量嘅辣椒鋪底,然後將半隻皮蛋分成5小份放上去倒一堆碎到鼻屎咁嘅蔥花,呢個對比簡直係米芝蓮級,好佩服師傅嘅刀工,食落口有陣”縮”味都算啦,譚仔半份青椒皮蛋都冇嘅份量仲敢賣58蚊,好啦算啦試下第二樣先。第二樣就係杭州醬鴨半隻($88),隻鴨望落好深色同乾身,似係鹵過一段時間再拎去焗,有兩條芫荽係面做點綴,一夾去先發現內有乾坤,哇巳經去左骨?但一食就發現係咸到曲街,咸到似係食左半樽鹽咁,肉質又霉仲有陣臭味添。如果要形容就似係朋友係大陸買落過嘅手信,個種即食嘅醬板鴨,去淘寶搵去骨個款就得,有理由懷疑係將即食醬板鴨叮完加兩條芫荽就算。第三樣重慶歌樂山辣仔雞($98),個雞粒去左骨炸得唔錯夠脆口,不過調味方面就差左小小唔夠香辣同麻,除左雞仲有洋蔥,炸米通,好細粒嘅炸豌豆同埋黃飛鴻花生,係啊入面嘅辣椒就係黃飛鴻花生嘅去水辣椒乾,大家諗下辣子雞應該係將雞炸完再一齊猛火兜亂,但呢碟野個幾條洋蔥又油又生,辣椒就仲係乾

第三樣重慶歌樂山辣仔雞($98),個雞粒去左骨炸得唔錯夠脆口,不過調味方面就差左小小唔夠香辣同麻,除左雞仲有洋蔥,炸米通,好細粒嘅炸豌豆同埋黃飛鴻花生,係啊入面嘅辣椒就係黃飛鴻花生嘅去水辣椒乾,大家諗下辣子雞應該係將雞炸完再一齊猛火兜亂,但呢碟野個幾條洋蔥又油又生,辣椒就仲係乾爭爭呢。

最後一樣就係鼎泰老壇酸菜魚($138),個湯極之唔錯,唔會係死酸而又吊番小小甜味,酸菜亦唔似係香港個種。不過成盆用左半斤芽菜黎墊底,食到最後終於搵到兩條似係俾狗咬完usb大細嘅粉條,食落巳經煮腍哂好似上幾手煮到而家剩係個獲到送埋俾我啦咁。

好啦唔講咁多,總之價錢同質素完全唔成正比,到底係唔係用即食嘅撈落去呢,唔知,我就推薦大家黎食酸菜魚好啦。
外賣自取
紀念日