2016-10-18 567 瀏覽
利東街總是有很多環境優雅菜品出眾的餐廳,呢一間也是一位傳媒朋友推介,話真係好地道。講真,來之前都有search下OpenRice,見到好壞不一,心裡有點忐忑。門口拿menu的侍應好熱情,一走入餐廳,感覺好舒服,中間有韓式窗花裝飾,墻身用好多韓國餐具,好特別。入座,即有三款泡菜,食住先。唔記得影相,全套餐具加泡菜好有feeling呀,借一張facebook上的相片。非常中意炸全雞,於是就order一隻,沒有想到出乎我的意料,個雞皮唔係一味脆,係酥脆,食到裡面雞肉鮮嫩,鹽味啱啱好,有醬汁,但個人覺得唔需要。記得呢道餸價錢是138,因為超抵,所以記得。旁邊的薯片都係好好食,同埋唔會落好多鹽,所以可以食到薯仔原本滋味。三四人order一隻餸啤酒,一流。。。 下次再來飲啦!極品韓牛,雖然有d貴,但既然來食,就要食的好d啦。一上來,見到鮮艷的肉色就知道味道唔會差,一片烤半熟牛包住炸蒜片和香蔥,牛肉嫩滑,肉汁豐富,配以蒜片和芥末醬,更加提升鮮味,呢個質素可以配得上極品二字再來個熱菜,長泡菜燉豬肋骨,經常食韓國餐的人,就知道,長泡菜係需要人手醃製的,所以價錢會非常高,唔算好鐘意食豬,不過都ok,個湯好
 下次再來飲啦!
古法炸春雞
極品韓牛,雖然有d貴
極品韓國西冷牛扒
再來個熱菜,長泡菜燉豬肋骨,經常食韓國餐的人,就知道,長泡菜係需要人手醃製的,所以價錢會非常高,唔算好鐘意食豬,不過都ok,個湯好惹味,忍唔住食多少少飯。
長泡菜豬肋骨
這裡的甜品,非常特別,非常特別,非常特別,
一定要order,因為行出去就無啦,哈哈。五味子奶凍,google下,五味子是一種植物,含有豐富的XXXXXX,此處省略無數。味道有點似紅莓,搭配奶凍好特別。見到還有其他甜品,如韓國蒸年糕。建議一定要試一款。
五味子奶凍
整個用餐過程很舒服,特別需要提到,這裡的餐具都很好看,很用心。如果怕中伏,可以order以上呢d餸試一試,不虛一試~~~~
2016-10-17
生日