2019-05-26 581 瀏覽
今日收工黎灣仔食飯,突然間好想食泰國嘢,咁就過咗嚟試呢間新泰,喺灣仔酒吧街附近,都好方便好易行過嚟,又近地鐵站。一上到去,見到裝修都幾靚,暗暗地,幾有氣氛。餐牌有好多選擇,花多眼亂,我揀咗一段時間先揀到。一開始上咗生蝦先,啲生蝦好肥美,個辣汁有好惹味,好快就一次過啪曬入口,一碟有六隻,兩個人食剛剛好。跟住就黎細碗嘅冬陰公,呢個超飽瞓,又辣又酸,仲有半隻蝦,如果再多啲蘑菇就好喇。而青咖哩雞我就覺得麻麻地,冇乜驚喜,不過啲雞都算滑,可惜青咖哩就未夠香,不過配薄餅食都好食嘅!因為薄餅熱辣辣,好好味!再嚟就係泰式明爐烏頭,少少辣,食嘅時候要小心啲,都有啲細骨,味道都ok,如果再入味啲同辣啲會更加好食!餐廳都好貼心俾左碟辣汁我地,又有湯,唔錯唔錯!最後食埋甜品芒果糯米飯,呢個不得了,糯米飯硬度適中,唔會太硬又唔會太淋,芒果又夠甜,好好食!一定要食!
一上到去,見到裝修都幾靚,暗暗地,幾有氣氛。
餐牌有好多選擇,花多眼亂,我揀咗一段時間先揀到。
  • 芒果糯米飯
  • 泰式生蝦