2021-09-24 61 瀏覽
今日我地放假就去咗試一間位於灣仔新開嘅omakase,因為午餐價錢相對便宜😂 午餐分咗兩個Set,分別係壽司12貫 ($498)同埋咲Saku ($1080),我哋就揀咗壽司12貫試試!.⭐️茶碗蒸⭐️.前菜首先有一碗蒸蛋,處理時間恰到好處,非常滑入口即溶!蛋入面加左少許嘅醬油,提升左蛋嘅味道,仲有一粒白果係裡面!另一款前菜就係水雲醋物,味道酸酸甜甜,非常開胃!.⭐️壽司12貫⭐️今次有12款壽司分別係伊佐目,牡丹蝦,金目鯛,帆立貝,平靖魚,北寄貝,深海池魚,三文魚子,馬糞海膽,野生拖羅同埋蝶魚群邊!.北寄貝 - 今次要特別介紹吓呢個北寄貝,平時大家食開嘅都係紅白色,而其實新鮮即開即食嘅應該係白色至真!食落好爽口而且充滿鮮味!.深海池魚 - 咁多款魚入面,我最鍾意係深海池魚!師傅切得好厚身,咬落有種入口即溶嘅感覺👍 而且呢款魚味相對其他更濃郁!.三文魚子 - 平時食開嘅三文魚子可能會比較苦澀,而今次食嘅用醬油醃製得非常出色,食落好鮮甜而且每粒都脹卜卜!😍.馬糞海膽 - 今餐最期待嘅就係呢個馬糞海膽,份量非常之多,海膽已經完全掩蓋左啲飯,食落口佈滿住海膽嘅鮮甜味,當然唔少得有一塊脆卜卜嘅紫菜包住

⭐️茶碗蒸⭐️
⭐️壽司12貫⭐️

馬糞海膽 - 今餐最期待嘅就係呢個馬糞海膽,份量非常之多,海膽已經完全掩蓋左啲飯,食落口佈滿住海膽嘅鮮甜味,當然唔少得有一塊脆卜卜嘅紫菜包住😜

食完12款壽司之後,店員就會安排送上麵豉湯,上面佈滿蔥粒同埋海帶!另外,甜品同埋咖啡可以選一樣,今日嘅甜品係靜岡蜜瓜,喜歡生果嘅我倆選擇左蜜瓜!來自日本嘅蜜瓜超級鮮甜,入口溶化,推薦👍👍
惠 (灣仔)
📍灣仔謝斐道151-161號金聲大廈地舖