2024-02-24 82 瀏覽
今日去會展行旅遊展,行到夜晚七點幾去搵嘢食,最後行行下見到有氣鍋雞,以為會好貴,點知原來係灣仔都有平民價,咁就即刻決定食佢啦,餐廳裝修走簡約風,座位好闊落,坐得好舒服餐廳主打食米線同氣鍋雞,地點同環境都好啱同朋友食飯傾偈見到佢有二人氣鍋雞套餐,店舖推介嘅都有得試齊,所以我哋就揀咗個二人套餐,喺灣仔黎講,呢個價錢好親民頭盤小食我哋揀咗涼拌皮蛋,少少辣好開胃,皮蛋冇苦澀味,加上佢辣醬加咗麵豉,味道好易入口之後就係我最期待嘅氣鍋雞,雞嘅份量好足,仲有配料竹笙同菇,最驚喜係佢個湯好濃好好飲,而且冇味精,飲咗完全唔會覺得口渴我哋兩個人好快就清晒成煲湯米線我哋試咗兩個唔同款,金牌小鍋湯米線辣度同酸味唔會太搶,唔想食太過辣同酸嘅朋友好啱食,想食清清地嘅就食豬骨清雞湯米線,我哋試晒兩個都覺得好有水準,連湯都飲埋碟哈尼牛肉真係有驚喜,外表好似唔太靚,但食一啖之後就想講唔好比佢外表呃左,牛肉調味恰到好處唔會太重手,而且煮得好冧,入口唔使點咬就吞得👍🏻真係要推介甜品揀左玫瑰冰粉,賣相好靚,味道清香唔太甜,冰粉本身冇咩味,主要係糖水調味,但控制得好唔會太甜,而且唔係用個d玫瑰香精味,好值得一試

餐廳主打食米線同氣鍋雞,地點同環境都好啱同朋友食飯傾偈

涼拌皮蛋

氣鍋雞