2016-12-03 221 瀏覽
是日完成一個重大既present,有得早收工,就相約友人到灣仔一間新開既餐廳「形番風味」食蟹粥餐廳門面簡單,用色也單調,豈想到,餐廳內環境很大,裝飾品也用得細心值得一讚既係餐廳既台大大小小,有大圓台可容納一家大小,也有卡位,可以二人世界睇下餐牌啦友人不會看中文,店員細心地遞上英文餐單餐廳主打小炒同蟹粥價錢好合理,小炒都係一般茶餐廳既價錢當然我地叫左個蟹粥估唔到個蟹粥咁大煲足夠四個人食,絕對不誇張用料好足,一整隻蟹放入去慢慢煮粥十分的軟棉粥既顏色也很討好(雖然會感到邪惡)因為有這種顏色全靠蟹膏的功勞一人食左3碗,仲有淨,最後只好把包蟹是新鮮的,食得出的鮮甜,啖啖蟹肉配上棉棉既粥十分暖心值得一試!小炒方面,我地簡單地點了兩樣首先係鵝肝牛柳粒上碟靚牛柳粒好入味,唔會煮得太老,牛味也很足!正!驚喜既係廚師十分大方俾左好多鵝肝我地睇相.....當時無數到,只係覺得食唔哂鵝肝同牛肉一向是絕配,但通常只會在西餐食到!估唔到依家中菜廳把它略微改變,變出好味小炒對於這個小炒很滿意,唯獨美中不足的是對我來說有點油,可能鵝肝的關係!不過無所,食完再做運就可以另一個小炒....火喉控制得很好所有食材都唔會太老

睇下餐牌啦
友人不會看中文,店員細心地遞上英文餐單
餐廳主打小炒同蟹粥

價錢好合理,小炒都係一般茶餐廳既價錢
當然我地叫左個蟹粥

估唔到個蟹粥咁大煲

足夠四個人食,絕對不誇張
招牌蟹粥
用料好足,一整隻蟹放入去慢慢煮

粥十分的軟棉

粥既顏色也很討好
(雖然會感到邪惡)

因為有這種顏色全靠蟹膏的功勞
一人食左3碗,仲有淨,最後只好把包

蟹是新鮮的,食得出的鮮甜,啖啖蟹肉配上棉棉既粥
十分暖心

值得一試!

小炒方面,我地簡單地點了兩樣

首先係鵝肝牛柳粒
上碟靚

俾左好多鵝肝我地
日式鵝肝炒牛柳粒
睇相.....當時無數到,只係覺得食唔哂

小瓜野菌炒爽肉
另一個小炒....

火喉控制得很好
所有食材都唔會太老,保持應有既水份同質感
兩人確實不應太貪心,叫太多
下次叫一個小食加一個粥,應該就足夠了

很滿意既一餐!值得推介

2016-11-29