2022-08-25
同朋友慶祝生日🥳,揀選了依間非常有格調的酒吧🥂餐廳,餐廳位於船街盡頭,不太顯眼。餐廳以帆船🚢做主題,裝修以木系和白色為主🏰,鋪面不算大,有兩層,燈光偏暗💡,感覺溫馨浪漫💕。🍽️ Kale Salad平日食到的羽衣甘藍🥗都有苦澀味,依度的羽衣甘藍不但無苦味,仲好爽脆。配搭自家調製的八珍甜醋,會先食到甜醋的酸甜味,再食到羽衣甘藍的回甘味。沙律加入了車厘茄🍒、瓜子和杏仁🥜,增加了口感。🍽️ Chinese Cured Pork Carbonara依款卡邦尼意粉🍝係中西fusion菜式,以臘肉🍖和金華火腿🍗取代煙肉🥓,臘肉和金華火腿超薄切,方便進食,意粉有鹹香味但唔油膩,好香濃芝士🧀和蛋香🥚味,意粉掛汁力強,有嚼勁😋。我覺得依款中式卡邦尼仲好食過傳統款👍🏽。🍽️ 21 Days Dry Aged Pork 21天熟成厚切豬扒🐷經醃製和慢煮12小時🍴,肉嫩多汁,配上紫貝天葵和蘋果蓉🍎醬汁,口感比較清甜清新。豬扒底下有雜菌🍄和雜菜🥕🥒,有焦香味,而且吸收了肉汁,好美味😋。整體來說,餐廳食物質素高,食物創新又有心思💓,環境舒適,店員💁🏽♂️亦會介紹食物,值得回訪。🙋🏽♀️想知更多飲食資訊, Follow
🍽️ Kale Salad
🍽️ 21 Days Dry Aged Pork
🙋🏽♀️想知更多飲食資訊, Follow Instagram: misslittlebigeater 🙆🏽♀️