2021-05-10
食泰國菜唔一定去九龍城,可以黎剛剛搬到灣仔大王東街的「新泰東南亞餐廳」,之前灣仔有數間分店,怡家集合變左一間樓高三層,坐得更加舒服😌座無虛席主打泰國🇹🇭菜的餐廳🍴。餐廳裝潢充滿泰國🇹🇭特色,到處見到掛畫、大🐘等泰國元素,用上自然透光玻璃窗🪟,影相📸️吾洗打光。主要冇灣仔內街景。餐廳人氣高企,座無虛席,正值午市時間,我們沒有訂座,但原來餐廳有個規矩,要人齊先至可以入座,良久片刻,終於被安排上一樓享用午餐🥣。午市套餐非常抵食平均$75起,我地簡左數款分享。泰式海南雞飯:用上便當盒呈上,雞件非常嫩滑,剛果分配到雞髀位,啖啖肉,用上正宗油飯,充滿雞油香。附送例湯同埋蒜蓉炒雜菜。抵食。青咖喱配白飯:毫不吝嗇雞胸肉粒,配上濃郁椰漿,有咬口豆角,唔叫個薄餅都對唔住自己,另配薄餅$32一客。冬陰功海鮮金邊粉:金邊粉份量好足不過湯頭偏酸,只有數隻蝦同仿蟹柳,麻麻地。越式蟹肉炒粉絲:配料充足有蘿蔔,洋蔥🧅等,粉絲偏焾身充滿麻油胡椒味。味道濃,抄得好夠鑊氣。😍燒豬頸肉沙律🥗(跟餐加$28):非常鍾意佢用泰國香料,非常香辣,豬頸肉爽彈不油膩。建議加多$8飲鹹檸檬七喜,清熱解渴,消暑生津,可以中和重口味。總結:食
午市套餐非常抵食平均$75起,我地簡左數款分享。
總結:
食物質素好 午市套餐性價比高