今晚同幾個朋友來到灣仔呢間開業幾個月嘅💁🏻‍♀️豐生水起打邊爐,朋友揀呢間火鍋店原來大有來頭🤩五年前已經喺大埔開業,由備受業界推崇嘅中菜名廚陳國強師父👨🏻‍🍳開架,佢曾任米芝蓮一星餐廳總廚,屢獲多項本地及國際大獎及多個榮譽金獎😍聽完都覺得啲野食一定好正🤤一進店門口嘅招牌銀色字霓虹燈底已經超有霸氣,店內光猛,我地四個人座卡位,張枱都好大,夠放晒啲配料有餘👍🏻來灣仔打邊爐吹水聚會又多一個好選擇啦🫰🏻湯底:黃湯鴛鴦花膠雞湯強烈推介大家一定要揀呢個湯底🤤湯底係用老雞,三黃雞,豬骨,金華火腿煲12個鐘以上而成,絕對唔係味精水🙅🏻‍♀️我地每人飲左兩碗,超黏口🤤記得食埋魚肚,入晒味勁淋❤️👍🏻之後就成隻雞加落去滾5分鐘,雞肉嫩滑,配埋啖湯一齊飲,即時覺得好滋補好養顏🧏🏻‍♀️小食:黃金炸魚皮 即叫即炸🤩唔會太咸,勁香口。紫菜墨片頭,呢個超有驚喜,超彈牙👍🏻餐前小食一流飲品:好大柸薏米檸檬水&好大柸竹蔗茅根水😄同個名一樣真係好大柸架,同埋全部自家制👍🏻甜度岩岩好,打邊爐必叫清熱之選極品海鮮盛:有大連鮑魚,廣島蠔,蟶子,海蝦,扇貝,龍躉片超豐富。4人份都係$888咋🤑超抵食,啲海鮮重要全部都好新鮮同大件養生牛

湯底:黃湯鴛鴦花膠雞湯

養生牛肉盛:有手切本地牛頸脊,霜降肉眼條,雪花肥牛粒🤤呢個拼盤只係$488咋,牛頸脊鮮甜嫩滑,霜降肉眼條肉比較緊實重牛味,雪花肥牛粒脂肪分佈超均勻,肉香四溢👍🏻

澳洲和牛牛胸爽白肉:呢個位含有豐富嘅骨膠原😍係牛嘅胸腔肋骨中間嘅軟骨部分,十分爽口

八喜臨門鮮打丸盛:有鮮蝦丸,墨魚丸,鮮牛丸,豚肉丸,鮮雞丸,羊肉丸,潮州魚丸,鯪魚丸全部都係手打架🤤新鮮彈牙

韭菜餃:大大隻👍🏻皮薄餡料足

竹笙:呢個湯底,一定要配竹笙,索晒啲湯汁來食🤤👍🏻正

炸芋頭:$58有成12件🤩重要疊起一件件,擺盤用心
2023-04-06
$500 (宵夜)
  • 黃湯鴛鴦花膠雞湯
  • 紫菜墨片頭