秋風起,涼涼地,又係時候約埋班朋友一齊去打邊爐啦。約得朋友多數都係揀啲就腳嘅地方㗎啦,今次就係銅鑼灣嘅百樂中心,試下呢一間胡爐,聽朋友講呢間火鍋店質素唔錯,依排做緊promotion,食夠200蚊左右就送一個火焰龍蝦海鮮鍋,感覺上幾抵食。一埋到位嗌完嘢食,店員即刻送上呢一個火焰龍蝦海鮮鍋,店員喺我哋面前加入蔬菜同埋龍蝦即刻炒,炒到咁上下就加酒, 煮起呢一個鍋底,好快就聞到好香既龍蝦湯底味。淨係睇到呢個熊熊烈火,都知呢個龍蝦鍋唔惹少。 強烈建議,一滾起就即刻飲兩啖湯先,因為個湯底真係冇得彈,聽店員介紹,係用咗西式龍蝦湯底嘅煮法,所以味道非常濃郁,加上少少嘅酒香,更能帶出龍蝦嘅鮮味。打邊爐食梗係要飲嘢解渴啦,我哋就叫咗呢一個青檸梳打,味道酸酸甜甜,非常開胃醒神。另外仲有八種唔同嘅醬油配料,例如:辣椒醬、沙茶醬、芝麻醬、炸蒜、芫茜、香蔥等等...配料好快就嚟到, 第一碟試就係咁大碟嘅手切本地肥牛。一見佢充滿雪花,就知道係好嘢, 師父開邊雙飛既切法,切得非常之薄,夾落鍋滾十秒就好快食得, 肉質嫩滑充滿牛香,而且有油脂同肉汁夾雜,就算唔點醬汁食都非常之好味。成班食肉獸梗係繼續要食牛喇,試下呢一個

成班食肉獸梗係繼續要食牛喇,試下呢一個比較特別嘅手打擠擠牛麵, 出面比較常見會係魚麵,呢度除咗有提供魚麵之外,仲有呢一個好特別嘅牛麵。

有少少難擠出嚟,不過成班朋友一齊輪流擠,感覺幾好玩,而且食落亦都唔輸蝕,牛肉爽口又彈牙,感覺唔似食緊麵,而係一個好大好爽既牛滑,不過整到好似麵咁嘅形狀,強烈推介必試。

另外我哋亦都叫咗個墨魚滑,墨魚滑非常之新鮮,而家加咗唔少蟹子係表面,食落有啲索索聲嘅感覺, 非常彈牙有口感。

亦都嗌咗一個新鮮鵝腸試下,鵝腸肥美爽口,唔會有腥味, 處理得非常乾淨。

同時都嗌咗半隻新鮮雞,雞肉肉質結實,唔會太肥,而且好有雞味,唔錯。

而呢一個牛骨牛汁丸亦都幾特別, 食落好彈牙,仲好Juicy,一入口就爆汁,正。

另外都叫咗個鴨血, 相比其他地方嘅鴨血,呢個鴨血就比較結實,冇咁軟滑,不過都幾香幾爽口。

另外我哋仲叫咗蔬菜拼盤同響鈴等等嘅配菜,質素都唔錯,埋單大概千四蚊左右,四個人其實除開都係每人350蚊左右,但係食物質素唔錯,下次可以再試。
2018-09-09